Suurpetokeskus: Eläimet siir­ret­tä­vä toisiin eläin­tar­hoi­hin tai lo­pe­tet­ta­va 31.10 men­nes­sä

Toimittajalta: Bud­je­tin teko voi ah­dis­taa, mutta minulle se toi mie­len­rau­han

Öljy tuoksuu vieläkin: Park­ki­pai­kan alta nos­tet­tu 3500 tonnia saas­tu­nut­ta maata

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Haas­tat­te­li­jat jal­kau­tui­vat ih­mis­ten pariin – Lapin maa­kun­ta- ja so­te-uu­dis­tuk­sen val­mis­te­lu­ryh­mä py­säh­tyi päi­väk­si Po­siol­le

Antero Myllykangas ja Päivi Alaraudanjoki jalkautuivat tiistaina Posion keskustassa ihmisten pariin. Haastateltavana Erkki Ruokamo.
Antero Myllykangas ja Päivi Alaraudanjoki jalkautuivat tiistaina Posion keskustassa ihmisten pariin. Haastateltavana Erkki Ruokamo.
Kuva: Erkki Ahola

Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluryhmä pysähtyi tiistaina Lapin kuntakierroksellaan Posiolle. Pikkutorin eteen heti aamusta parkkeeratusta autosta haastattelijat jalkautuivat ihmisten pariin.

– Haastattelemme ihmisiä kadulla ja kyselemme heiltä muun muassa, mitä mieltä ovat nykyisistä palveluista, mihin ovat tyytyväisiä, ja missä olisi parannettavaa, assistentti Päivi Alaraudanjoki kertoi.

Posion keskustassa asuva Erkki Ruokamo pysähtyi Alaraudanjoen ja Antero Myllykankaan haastateltavaksi.

– Minun terveiseni päättäjille on, että sairaalakyytien omavastuuosuutta pitäisi pienentää eläkeläisiltä. Minäkin kun käyn Rovaniemellä sairaalassa, niin joudun maksamaan 40 euroa omavastuuosuutta, Ruokamo kertoi.

Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun liittyen Lapin liiton edustajat kiertävät kaikissa Lapin kunnissa toukokuun ja kesäkuun aikana.

– Miten järjestetään tulevaisuudessa sote-palvelut Lapissa? Miten toimii TE-palvelut tai lomitus Suomen laajimmassa maakunnassa? Kuka hoitaa Lapin maantiet vuodesta 2020 lähtien, Alaraudanjoki luetteli kysymyksiä, joihin haetaan vastauksia.

Kuntakierroksella kuunnellaan asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia uudistuksesta ja kerrotaan meneillään olevasta uudistuksen valmistelusta Lapissa.

Maakunta vastaa vuodesta 2020 alkaen muun muassa sosiaali-ja terveyspalveluista, työvoima- ja yrityspalveluista, eläinlääkäripalveluista, lomituspalveluista, maakuntakaavoituksesta ja pelastustoimesta.

– Tilaisuudet on räätälöity paikkakuntakohtaisesti kuntien toiveiden mukaisesti.

Mukana kiertueella on kunnan edustajien lisäksi Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelijoita, muutosjohtaja sekä yhteistyökumppaneita ja kehittäjäasiakkaita muun muassa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Poskesta ja Lapin sosiaali-ja terveysturvayhdistyksestä.

Kuntakierros alkoi Simosta 2. toukokuuta.

Posiolla valmistelijat jalkautuvat kylänraitille tapaamaan kuntalaisia. Lisäksi he vierailivat terveyskeskuksessa, Valmankodilla ja Valkamassa tapaamassa henkilöstöä ja asukkaita.

Valmistelijat tapasivat myös kunnanjohtoa, luottamushenkilöitä sekä Coronarian ja Nuorten ystävien johtoa.

Posion päiväkierros päättyi kaikille avoimeen keskustelutilaisuuteen kunnanvaltuuston salissa.

”Minun terveiseni päättäjille on, että sairaalakyytien omavastuuosuutta pitäisi pienentää eläkeläisiltä.