Joko luit: "Sil­loin räjähti rengas ja rupesi nä­ky­mään liek­ke­jä" – katso kuinka Posion pa­lo­mie­het tal­tut­ti­vat lii­ken­ne­pa­lon

Minne mennä: Ka­rao­ke­kar­ne­vaa­lit Ru­kal­la, nuo­ral­la­tans­sia Kuu­sin­ki­joen Myl­ly­kos­kel­la – katso Koil­lis­maan ta­pah­tu­mat

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

"Ha­lu­sin nyt tehdä vas­ta­pal­ve­luk­sen" – Tai­val­kos­ke­lai­nen Mia Lakso sai apua ih­mi­sil­tä ja pisti hyvän kier­tä­mään – hy­vän­te­ke­väi­syys­tem­pauk­ses­sa jaetaan sa­ta­päin lah­joi­tuk­sia vau­van­vaat­teis­ta pyy­kin­pe­su­ko­nee­seen

– Hyvää joulua. Mia Lakso (vas.) pakkasi Kaarina Väisäsen hyväntekeväisyyspisteeltä löytämät lasten kengät ja vaatteet.
– Hyvää joulua. Mia Lakso (vas.) pakkasi Kaarina Väisäsen hyväntekeväisyyspisteeltä löytämät lasten kengät ja vaatteet.
Kuva: Mikko halvari

Taivalkosken S-Market Jokijussin aulatilassa käy kuhina, kun ihmiset selaavat läpi vaatekasoja ja leluja. Rekissä roikkuu takkeja niin aikuisille kuin lapsille, pöydillä on kasapäin vauvanvaatteita. Kymmenet kenkäparit komistavat lattiaa.

Tavarapaljouden seasta Liisa Naumanen on löytänyt sopivia joululahjoja pienelle lapsenlapselleen, Eino-Kallelle.

– Vaatteita ja leluja olen löytänyt Eino-Kallelle ja vähän jotain itsellekin, Naumanen kertoo.

Tavarat ja vaatteet ovat täysin ilmaisia ja kaikkien noudettavissa, kiitos taivalkoskelaisen Mia Lakson järjestämän hyväntekeväisyystempauksen, joka sai paikalliset yrittäjätkin mukaan jouluhengen luomiseen pop-up -hengessä.

Hyväntekeväisyystempauksen idean juuret ovat omakohtaisessa kokemuksessa. Järjestäjä ja tapahtuman alullepanija Lakso kertoo, että hän oli itse kesällä tilanteessa, jossa hänen ja hänen tyttärensä koti tarvitsi kipeästi huonekaluja, tarvetavaraa ja vaatteita. Hän pyysi apua ja sai sitä.

– Olen sisustanut kotini ihmisiltä saaduilla tavaroilla. Halusin nyt tehdä vastapalveluksen.

Mia Lakso muotoili lahjoituspyyntöviestin Facebookin Rovaniemen Roskalava -ryhmään, jossa hän kertoi tarinansa sekä tarkoituksensa tuoda rovaniemeläisten ylimääräistä tavaraa Taivalkoskelle vähävaraisten perheiden hyväksi.

Viesti levisi kulovalkean tavoin poikien kymmenittäin yhteydenottoja. Pian kävi selväksi, että tavaraa on tulossa paljon.

– Totesin, että oli turha haaveilla sen kaiken mahtumisesta minun pieneen Corollaan, joten pyysin apua Taivalkosken keskusteluryhmästä Facebookissa.

Tässä kohtaa Mialle tuntemattoman taivalkoskelaisen Chevaliers-autokerhon puheenjohtaja Petri Juntunen astui mukaan kuvioihin.

– Takerruin heti Mian viestiin Facebookissa ja totesin, että eiköhän me hommata kyydit tavaroille, Juntunen kertoo.

Kuten lahjoittajia, yhteistyökumppaneitakin ilmaantui roppakaupalla. Pakettiauto saatiin käyttöön Kuljetusliike Tyniltä, bensarahat K-Market Taivaltorilta ja tilat tempaukseen Koillismaan osuuskaupalta. Juntusen ystävä lupautui kuljettajaksi Oulusta täysin vapaaehtoisesti.

– Hän lähti tänne aamuviideltä, ajoi meidän kanssa Rovaniemelle ja takaisin ja lähti vielä illaksi kotiin, Juntunen kehuu.

– Pakettiauto oli täynnä lattiasta kattoon, Juntunen kuvailee lauantaista matkaa takaisin Rovaniemeltä Taivalkoskelle.

Vaatteiden ja lelujen lisäksi lahjoituksena saatiin viidet lastenrattaat, tv-taso, sohvan sekä urheiluvälineitä, kuten jääkiekkomailoja. Olipa mukana vielä yksi pyykkikonekin.

Erityiset kehut Laksolta saa rovaniemeläinen Emma, hänkin uusi tuttavuus, joka ajoi vapaaehtoisesti yhteensä toistasataa kilometriä Rovaniemellä keräten lahjoittajien tavaraa omaan kotiinsa ennen noutoa.

Lakso on järjestänyt, viikannut ja lajitellut kaikki jaettavaksi päätyvät vaatteet ja tavarat kotonaan.

– Ei siellä ole hirveästi sopinut liikkumaan, Lakso nauraa.

Vaatekassien määrä antaa osviittaa tavarapaljoudesta: arviolta 50-70 Ikean kassillista vaatteita ja kaikki muu lelu- tai urheilutavara tähän päälle.

– Miahan tässä on suurimman työn tehnyt, minä olen vain välillä käynyt hakemassa niitä tavaroita pois, Juntunen kertoo.

Tavaran laatu ja kunto ovat yllättäneet tempauksen puuhaajat hyväkuntoisuudellaan.

– Siellä oli vielä joissain vaatteissa hintalaput paikallaan, Juntunen kertoo hymyillen ja päätään pyöritellen.

Lahjoittajat ovat olleet kiitollisia hyväntekeväisyystempauksesta, aivan kuten taivalkoskelaiset kävijätkin.

– Ihmiset ovat olleet iloisia siitä, että tavarat menevät tällaiseen hyvään tarkoitukseen, Lakso kertoo.

Jouluhengen luominen ei lopu hyväntekeväisyystapahtumaan. Mia Lakso näet lahjoittaa kaiken jäljelle jääneen tavaran Taivalkosken sosiaalitoimelle ja seurakunnalle.

Tempauksen järjestäjälle tapahtumasta jää käteen hyvät muistot.

– Tästä jää hyvä mieli ja jouluna saa muistella, että mitä tässä tuli tehtyä, Lakso kiteyttää.

Hyväntekeväisyystempauksen piste on auki vielä tänään keskiviikkona S-Market Jokijussilla klo 8-20.