Suurpetokeskus: Avi antaa lau­sun­ton­sa Kuu­sa­mon Suur­pe­to­kes­kuk­ses­ta maa­nan­tai­na

Tero Karjalaisen kolumni: Vain tie­tys­tä kul­mas­ta nähty kaa­to­paik­ka kuuluu Ou­lun­tien näh­tä­vyyk­siin

Luitko jo: Lii­to-ora­vaa varten Tai­val­kos­kel­la pys­ty­tet­tiin ai­tauk­sia, joihin kasvaa haapoja

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Hiih­to­kes­kuk­set täyt­ty­vät hiih­to­lo­ma­lai­sis­ta – Katso tästä Suomen Hiih­to­kes­kus­yh­dis­tyk­sen ohjeet tur­val­li­seen loman viet­toon

Jotta kaikki voivat nauttia hiihtolomistaan turvallisesti, on rinteissä ja keskuksissa tärkeää muistaa viiden kohdan muistilista.
Jotta kaikki voivat nauttia hiihtolomistaan turvallisesti, on rinteissä ja keskuksissa tärkeää muistaa viiden kohdan muistilista.
Kuva: Mikko Halvari

Koko Suomessa pitkään jatkunut talvinen sää on luonut ihanteelliset olosuhteet hiihtolomien vietolle. Hiihtokeskukset ovat auki aina eteläisintä Suomea myöden, ja hiihtolomien ajaksi rinteisiin odotetaan suurta määrää lomailijoita. Jotta kaikki voivat nauttia hiihtolomistaan turvallisesti, on rinteissä ja keskuksissa tärkeää muistaa viiden kohdan muistilista, Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n tiedotteessa sanotaan.

Viikolla 8 alkavien hiihtolomien odotetaan täyttävän Suomen hiihtokeskukset aina Etelä-Suomen lähirinteistä pohjoisen suuriin laskettelukeskuksiin. Jotta hiihtolomat sujuisivat kaikkien osalta turvallisesti ja koronatapauksilta vältytään, on rinteeseen suuntaavien tärkeää muistaa viiden kohdan muistilista, jolla taataan kaikille nautinnollinen hiihtoloma.

1. Vain terveenä rinteeseen

Ensimmäinen sääntö on yksinkertaisin, mutta tärkein. Jos tunnet itsesi vähänkään kipeäksi, on tällöin syytä pysyä poissa rinteistä ja jäädä kotiin. THL:n ohjeistuksia noudattaen on myös tärkeää hakeutua koronatestiin, jos edes lieviä korona-tartuntaan viittaavia oireita ilmaantuu.

2. Muista turvavälit ja jonota sujuvasti

Muista, että et ole keskuksessa yksin. Olet sitten välinevuokraamossa, hissijonossa tai rinnekahviossa, muista pitää riittävä etäisyys muihin ihmisiin. Riittävät turvavälit ja maltti jonoissa lisää jonotuksen sujuvuutta.

Muista myös hankkia lippusi ja varata käyttämäsi palvelut etukäteen verkkokaupasta, mikäli tämä on mahdollista. Näin vältät turhan jonottamisen ja ruuhkat.

3. Käytä maskia, pese kädet ja yski hihaan

Muista käyttää suojamaskia aina ollessasi hiihtokeskusten sisätiloissa. Lisäksi laita suojamaski kasvoillesi aina, kun et voi pitää riittävää turvaväliä hisseissä.

Riittävien turvavälien ja suojamaskin lisäksi keskuksissa ja rinteissä tulee muistaa käsi- ja yskimishygienia. Pese kätesi huolellisesti aina kun voit ja käytä muulloin käsidesiä. Jos yskittää, muista yskiä hihaan.

4. Muista turvallinen käytös myös hississä

Matkusta hississä pääsääntöisesti ainoastaan oman seurueesi jäsenten kanssa. Jos tämä ei ole mahdollista, muista jättää riittävä turvaväli muihin ihmisiin tai käyttää suojamaskia.

Muista myös normaalit käytössäännöt hississä. Hissi on väline päästä nopeasti mäen päälle, ei paikka kikkailuun. Älä siis vedätä hissiä tai muuten temppuile nousuladulla. Pahimmassa tapauksessa hississä temppuilu voi johtaa hissin rikkoutumiseen.

5. Nauti ulkoilmasta!

Edellisten kohtien noudattaminen mahdollistaa listan viimeisen kohdan. Hiihtoloma on vuoden parasta aikaa etenkin tänä vuonna, kun koko maassa on päästy nauttimaan lumisesta talvesta.

– Kuten terveysviranomaiset ovat todenneet, ulkona on todella pieni riski saada koronatartunta. Laskettelurinteet, hiihtoladut, pulkkamäet ja metsät ovat turvallisia paikkoja nauttia lomasta. Kun jokainen laskettelija ja lautailija huolehtii osaltaan sääntöjen noudattamisesta ja huomioi muut rinteissä liikkujat, kaikki pääsevät nauttimaan lumen ja alamäen riemuista, SHKY:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors toteaa.