Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Hiih­to­lii­ton Kulmala kiit­te­lee kuu­sa­mo­lai­sia hie­nois­ta ki­sois­ta: ”Al­ku­vii­kon ura­koin­ti kan­nat­ti, sillä lop­pu­tu­lok­se­na oli huippu vii­kon­lop­pu”

Paluun maailmancupiin tehnyt hiihtäjä Therese Johaug kiinnosti mediaa.
Paluun maailmancupiin tehnyt hiihtäjä Therese Johaug kiinnosti mediaa.
Kuva: Mikko Halvari

– Alkuviikon urakointi kannatti, sillä lopputuloksena oli huippu viikonloppu. Hiihdon kannalta olosuhteet olivat lopulta aivan mahtavat. Tuulelle ei kukaan mahda mitään. Pienellä taistelulla pystyimme lauantaina varmistamaan yhden kierroksen mäkikisan, jossa paikalla oli hyvin yleisöä, mikä oli hienoa, Kulmala toteaa Nordic-organisaation tiedotteessa.

Kansainvälinen palaute on Kulmalan mukaan ollut positiivista.

– Erityisen tyytyväisiä on oltu siihen, että kisat saatiin pidettyä vaikeuksista huolimatta ja että kisat näkyivät suorana ympäri maailmaa. Sunnuntain kaunis lumikerros ja auringonpaiste oli kansainväliselle medialle tietenkin hieno juttu. Isot kiitokset järjestäjille, Ruka Nordicille ja Kuusamolle, Kulmala kiittelee.

Ruka Nordicia oli mukana järjestämässä jopa yli 800 vapaaehtoista, joista jokainen on organisaatiolle elintärkeä.

– Kaikki on mennyt hyvin sekä vauhdikkaasti niin valmistelujen kuin kisaviikonloppuna. Meillä oli jälleen mieletön porukka mahdollistamassa kisojen järjestämisen, talkoopäällikkö Pipsa Taipalmaa kiittää.

Kahden kisapäivän aikana Rukalla nähtiin kahdeksan maailmancupin kilpailua haastavista olosuhteista huolimatta – ja yleisömäärä oli järjestäjien mukaan melkein jopa 20 000, vaikka maailmancupin kilpailuja oli tänä vuonna vain lauantaina ja sunnuntaina.

– Organisaatiomme teki kaiken mahdollisen, jotta pystyisimme takaamaan niin urheilijoille kuin yleisölle maailmanluokan kisat. Vaikka haasteita oli tänä vuonna monenlaisia, onnistuimme tässä mielestäni ehdottomasti, iloitsee Ruka Nordicin pääsihteeri Seppo Linjakumpu organisaation lähettämässä tiedotteessa.

Kävijämäärien lisäksi myös kansainvälistä mediaa oli Linjakummun mukaan ilmoittautunut paikalle enemmän kuin koskaan ennen.

Tänä vuonna Ruka Nordicissa panostettiin entistäkin vahvemmin tapahtuman ekologisuuteen teemalla kohti muovittomampaa tapahtumaa.

– Tässä onnistuimme ehdottomasti. Otimme nyt ensimmäiset askeleet kohti kestävämpää tapahtumaa ja tätä työtä tulemme jatkamaan tulevina vuosina, Linjakumpu linjaa.

Lähes kaikki kisakävijöiden käyttämät kertakäyttöiset muoviastiat korvattiin tänä vuonna biohajoavilla vaihtoehdoilla. Kaiken kaikkiaan tapahtuman muovijätteen määrää saatiin pienennettyä arviolta noin 60 prosenttia. Lisäksi muovipullojen määrää vähennettiin tarjoamalla yleisölle raikasta Kuusamon pohjavettä. Myös ruuan hävikin määrä pyritään minimoimaan.

– Ruoka valmistetaan tapahtuma-alueella, jopa vain kymmenen metrin päässä ruokien tarjoilu- ja myyntipisteistä. Näin logistiikkaan ei kulu resursseja ja pystymme seuraamaan menekkiä jatkuvasti ja valmistamaan ruokaa sen mukaan, ravintolapäällikkö Marika Paananen kertoo.