Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Hitiksi nous­seen Juuson näyt­te­lyn nähnyt kuu­sa­mo­lai­nen: Vai­kut­taa että karhu tekee sitä mie­lel­lään

Lukijamme Riika Siivonen oli näyttelyn avajaisissa. Hänestä oli hauska nähdä Juuso-karhun tekemät taulut.
Lukijamme Riika Siivonen oli näyttelyn avajaisissa. Hänestä oli hauska nähdä Juuso-karhun tekemät taulut.
Kuva: Riika Siivonen

Juuso-karhun näyttely on nyt ollut viikon esillä Helsingissä kahvila-galleria Ruplassa. Suosio on ollut odotetun kaltainen eli suuri. Väkeä on käynyt 100-200 joka päivä. Se on ylivoimainen kävijäennätys paikassa.

– Tosi hyvin on vetänyt, paljon kävijöitä ja tykkäävät kovasti. Kaikki uniikit taulut on myyty. Uniikit pienet akvarellit maksoivat 450 euroa ja vanerimaalaukset tonnista kolmeen ja puoleen tonniin, kertoo Matti Vilhunen Ruplasta.

Aiemmin eivät muut taiteilijat ole vetäneet vastaavaa yleisömäärää Ruplaan, joka sijaitsee hipstereistään tunnetussa trendikkäässä Kallion kaupunginosassa. Kahvila on perustettu 2015.

Juusolla on tilassa esillä 21 teosta yhteensä. Tuotto menee karhuista kertovan elokuvan tuottamiseen.

Juuson taiteilua on aiemmin kritisoitu siitä, ettei se voi olla oikeaa taidetta, koska Juuso on eläin eikä koe estetiikkaa kuten ihminen.

– Karhuhoitaja Pasi Jäntti sanoi siihen, että jos katsoo vaikka linnunpesää, niin jokainen korsi on tarkkaan valittu ja sehän miellyttää silmää. Onko ihmisellä yksinoikeus taiteeseen? Minusta se oli hyvin sanottu.

Moni kävijä on sanonut, että on käynyt Kuusamon suurpetokeskuksessa, mutta suurin osa ei. Näyttelystä on uutisoitu Yhdysvaltoja ja Hong Kongia myöten. Kyseessä lieneekin ensimmäinen karhun taidenäyttely maailmassa.

Helsinkiin Kuusamosta päätynyt Riika Siivonen kävi katsomassa näyttelyn avajaisissa, koska kotiseudulta oleva ilmiö kiinnosti.

– Minusta taiteilu on aika positiivisessa mielessä saatu esiin. Vaikuttaa että karhu tekee sitä ihan mielellään ja se on sille hauskaa aktiviteettia.

Siivonen huomasi, että taulujen hankkiminen kiinnosti monia.

– Joku nainen siinä ihan selitti, että aikoo ostaa jopa osamaksulla taulun. Innokasta porukkaa vaikutti olevan.

Siivonen tykkäsi eniten värikkäistä tauluista ja niistä, joissa näkyvät Juuson tassunjäljet parhaiten.

– Ehkä se on sellaista modernia taidetta. En ollut nähnyt niitä missään, niin oli hauska nähdä paikan päällä. Eläimen tekemä taide on harvinaista eikä maksua ollut. Siinä on sitä huumoria ja positiivista otetta, kun taiteilija ei päässyt talviunilta paikalle.

Kuusamon suurpetokeskuksen Juuso-karhun taidenäyttely ”Voimakkaita ja pehmeitä kosketuksia” on avoinna 12. helmikuuta saakka Helsingissä kahvilagalleria Ruplassa, osoitteessa Helsinginkatu 16.