Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

HS: Enem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta ää­nes­täi­si ny­kyään­kin Eu­roo­pan unionin jä­se­nyy­den puo­les­ta – ikä, puo­lue­kan­ta ja kou­lu­tus­ta­so vai­kut­ta­vat kantaan

Helsingin sanomien gallupissa Euroopan unionin kannatus oli jonkin verran vahvempaa nyt kuin 27 vuotta, kun suomalaiset äänestivät unioniin liittymisestä. Kuvituskuva.
Helsingin sanomien gallupissa Euroopan unionin kannatus oli jonkin verran vahvempaa nyt kuin 27 vuotta, kun suomalaiset äänestivät unioniin liittymisestä. Kuvituskuva.
Kuva: PATRICK SEEGER

Enemmistö suomalaisista äänestäisi edelleen Suomen EU-jäsenyyden puolesta, selviää Helsingin sanomien gallupista.

EU-jäsenyyden puolesta olisi äänestämässä kyselyn vastaajista 62 prosenttia, sitä vastaan 24 prosenttia ja kannastaan epävarmoja oli 14 prosenttia. Kun Suomi äänesti jäsenyydestä vuonna 1994, liittymisen puolella oli 56,9 prosenttia äänestäjistä ja vastaan 43,1 prosenttia.

HS:n gallupin vastaajista jäsenyyteen myönteisimmin suhtautuivat yli 60-vuotiaat ja alle 30-vuotiaat. Kriittisimpiä jäsenyyteen olivat 40–49-vuotiaat, joista enemmistö kuitenkin oli EU-jäsenyyden puolella.

Puoluekantojen puolesta vihreiden, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kannattajista yli 80 prosenttia kannatti EU-jäsenyyttä, kun taas perussuomalaisia äänestävistä 18 prosenttia. Perussuomalaisten kannattajista 68 prosenttia äänestäisi jäsenyyttä vastaan.

Unionin jäsenyyden kannatus oli vahvempaa korkeammin koulutetuilla ja hyvätuloisemmilla kuin vähän koulutetuilla ja pienituloisilla. Kannatusta oli myös enemmän pääkaupunkiseudulla kuin maaseudulla. Kyselyyn vastasi 1 027 ihmistä kesäkuun loppupuolella.

Valtaosan vastaajista mielestä myös yhteis­valuutta eurosta on enemmän hyötyä kuin haittaa Suomelle. Yhteisvaluutta euroa kannatti yli 80 prosenttia kokoomuksen ja sosiaali­demokraattien kannattajista.

Kantar TNS:n toteuttamassa kyselyssä vastaajilta pyydettiin kantaa EU:n jäsenyyskysymyksen ja eurovaluutan kannatuksen lisäksi kahteen EU-aiheisteen väittämään, jotka koskivat toimivallan siirtämistä nykyistä laajemmin unionille sekä heikommassa asemassa olevien EU-maiden tukemista.