Suurpetokeskus: Eläimet siir­ret­tä­vä toisiin eläin­tar­hoi­hin tai lo­pe­tet­ta­va 31.10 men­nes­sä

Toimittajalta: Bud­je­tin teko voi ah­dis­taa, mutta minulle se toi mie­len­rau­han

Öljy tuoksuu vieläkin: Park­ki­pai­kan alta nos­tet­tu 3500 tonnia saas­tu­nut­ta maata

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

”Ihana, että on rauhan aika” – Tun­te­ma­ton sotilas her­kis­ti Eila Män­ni­kön

Eila Männikön mielestä parhaimman roolisuorituksen Tuntematon sotilas -elokuvassa teki Eero Aho Rokan roolissa.
Eila Männikön mielestä parhaimman roolisuorituksen Tuntematon sotilas -elokuvassa teki Eero Aho Rokan roolissa.
Kuva: Terhi Marjakangas

Eila Männikkö pyyhkäisee kyyneltä silmäkulmasta. Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas -elokuva vei hänet suvun hetkiin, jotka hän on elänyt kertomusten kautta.

– Salista tullessa tuli sellainen tunne, että ihanaa, että nyt on rauhan aika, Männikkö kuvailee ensimmäisiä ajatuksiaan elokuvan nähtyään.

Männikkö kulki elokuvan myötä isovanhempiensa elämään. Erityisesti mieleen tuli mummo, joka menetti yhden pojistaan sodassa.

Männikön mielestä kolmetuntinen elokuva jaksoi pitää hyvin otteessaan, ja se oli alkuperäistä versiota, Edvin Laineen ohjaama elokuvaa mielenkiintoisempi.

– Ehkä sitä on nähnyt niin paljon, Männikkö pohtii.

Erityisesti Männikön mieleen jäi se, että siirtymiä tuettiin vuosiluvuilla ja tiedolla, minne miehet olivat suuntaamassa.

–Se on hyvä nuorille, jotka eivät tiedä näitä asioita.

Elokuvan näki Suomessa ensi-iltaviikonlopun aikana lähes 122 000 ihmistä. Elokuva rikkoi heti ennätykset. Aiempaa kotimaisten elokuvien ensi-iltaennätystä piti hallussaan mäkihyppääjä Matti Nykäsestä kertonut elokuva. Matti-elokuva keräsi vuonna 2006 ensi-iltaviikonloppunaan vajaat 92 000 katsojaa.

Ennakkonäytöksissä Tuntematon sotilas -elokuvan näki 48 438 katsojaa.

Kuusamossa Tuntematon sotilas ei vetänyt ainakaan ensimetreillä salia täyteen. Viikonlopun aikana elokuvan näki Kuusamossa noin 650 katsojaa. Näytöksiä oli viikonloppuna aikana viisi. Saliin mahtuu 532 ihmistä.

– Toki suosiota olisi voinut olla enemmänkin, mutta kun näytöksiä on paljon, tulevat ihmiset tasaisemmin käymään. Ihan tyytyväinen olen tuloksiin, kertoo Erkki Leskelä Kino Kuusamotalosta.

Siitä Leskelä on positiivisesti yllättynyt, että nuoretkin ovat löytäneet elokuvan. Leskelän mukaan katsojista puolet ovat olleet nuoria, puolet iäkkäämpiä.

Kuusamossa kaikkien aikojen katsotuimman elokuvan ennätystä pitää Titanic, joka sai ensi-iltansa vuonna 1997. Elokuvaa kävi Leskelän mukaan katsomassa yli 2000 ihmistä.

– Odotan suurin piirtein samanlaista tulosta tällä.

Tuntematon sotilas -elokuvaa näytetään Kuusamossa useita kertoja. Seuraavan viikon ajan elokuvaa näytetään sekä päivä- että iltanäytöksinä joka päivä lauantaita lukuunottamatta.

”Toki suosiota olisi voinut olla enemmänkin.