Ihmiset hamst­ra­si­vat ves­sa­pa­pe­ria niin, että kul­je­tet­ta­van tavaran määrä nousi 20-30 pro­sent­tia - Näin kul­je­tus­lii­ke huo­leh­tii, että huol­to­var­muus toimii poik­keus­olois­sa­kin

Kantola & Koramolla ei ole toistaiseksi näkynyt vähennystä kuljetuksissa, päin vastoin.
Kantola & Koramolla ei ole toistaiseksi näkynyt vähennystä kuljetuksissa, päin vastoin.
Kuva: Mikko Halvari

Suurin osa Koillismaan ruoka- ja tavarajakelusta hoituu koronavirustilanteesta huolimatta edelliseen tahtiin ja kuljetusten määrät ovat jopa olleet nousussa. Kuljetusala on reagoinut omalta osaltaan huoltovarmuuden ylläpitämiseksi varsinkin elintarvikekuljetuksissa.

Kaksi kolmaosaa alueen elintarvikkeista ja päivittäistavaramyynnistä kuljettavan logistiikkayritys Kantola & Koramo Oy:n toimitusjohtaja Ville Koramo kertoo heidän ottavan vakavasti koronavirustilanteen. THL:n ohjeistun lisäksi yrityksellä on omat konkreettiset käytäntönsä turvallisuuden parantamiseksi.

– Kuljettajat huolehtivat entistä paremmin henkilökohtaisesta hygieniasta. Desinfioimme jatkossa  ja kosketuspinnat työpäivän alussa ja lopussa, asiakkaita ei oteta enää kuittauksia mobiililaitteisiin ja terminaaleihin on pääsy kielletty ulkopuolisilta, Koramo listaa työhön vaikuttavia tekijöitä.

– Kuljettajanvaihdot tehdään mahdollisuuksien mukaan muualla kuin terminaalillla ja vältämme ihmisten oleskelua samoissa tiloissa yleisesti.

Yritys on saanut myös asiakaskohtaisia ohjeistuksia esimerkiksi logistiikkakeskuksiin, mistä kuljetukset haetaan.

– Kaikkiin logistiikkakeskuksiin ei pääse ilman hengityssuojainta, Koramo kertoo esimerkin.

Koramon mukaan kuljetushenkilökunta on ymmärtänyt hyvin kriittisen roolinsa elintarvikehuollossa.

– Jokainen ymmärtää, että heillä on vastuu lisäksi siviilissä toimia ennaltaehkäisevästi.

Huoltovarmuuden vuoksi elintarvikekuljetukset priorisoidaan kuljetusalalla ykkössijalle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ruokahuoltoon panostetaan kaikin voimin.

– Jätämme ajamatta kappaletavaraa ja keskitymme elintarvikekuljetusten priorisointiin, jos tällainen tilanne tulisi.

Viime viikosta alkaneen hamstrausaallon myötä kuljetetun tavaran määrä on Koramon mukaan noussut 20-30 %.

– Normaaliaikaa korkeammat kuljetettavan tavaran määrät johtuvat juuri tuosta hamstrauksesta.

Koronavirus itsessään ei ole vaikuttanut yrityksen henkilöstöön millään tavalla.

– Yhtään tapausta ei ole tunnistettu eikä kukaan ole joutunut karanteeniin viruksen takia. Reissusta palaavat ovat automaattisesti kaksi viikkoa kotona.

Varotoimena kaikki yrityksen toimihenkilöt tekevät etätyötä tästä maanantaista lähtien.

– Myös kaikki palaverit on peruttu ja siirretty verkkoon. Seuraamme tilannetta, ohjeistamme ja teemme toimenpiteitä lisää, jos on tarvetta.

Pandemian taloudellisia vaikutuksia Koramo ei vielä uskalla lähteä arvioimaan kuin yleisellä tasolla. Kaikki riippuu siitä, miten koronatilanne kehittyy.

– Vielä on aikaista sanoa, mutta tavaramäärät tulevat laskemaan ja sitä kautta tulee varmasti kannattavuuteen. Taloudelliset vaikutukset ovat varmasti negatiivisia.