Iijoen lat­va­ve­sien puroja kun­nos­te­taan kesän aikana - koh­tei­na kuusi puroa Pu­das­jär­vel­lä ja Tai­val­kos­kel­la

Iijoen latvavesistössä on tehty purokunnostuksia jo kolmen vuosikymmenen ajan ja kunnostettu yhteensä 53 kilometriä vesistöä.

Metsähallitus kunnostaa kesän aikana ennätyksellisesti reilun 20 kilometrin verran Iijoen latvojen puroja. Kunnostuksia tehdään kuudella purolla Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

Ympäristöministeriön Helmi-ohjelmaan kuuluvien kunnostusten tavoitteena on korjata vanhat haitat ja palauttaa puroluontoa monimuotoisemmaksi.

Metsähallitus kertoo laajentavansa kunnostusosaamista ottamalla käyttöön Ruotsissa vuosikymmeniä käytössä olleen Hartijoki-menetelmän.

- Tässä menetelmässä keskitytään parantamaan kutusoraikkojen laatua. Ihme ja kumma, ettei menetelmä ole ollut meillä laajemmin käytössä. Mutta pian on, Metsähallituksen suunnittelija Pirkko-Liisa Luhta kertoo tiedotteessa.

Pudasjärvellä kunnostetaan Natura-alueilla Pärjänjokeen laskevaa Riihiojaa ja Syötteen kansallispuistossa Rytinkijärveen laskevaa Sotiojaa. Taivalkoskella kunnostetaan Syötteen kansallispuistossa Syväojaa, Hirvaskalliovaaranojaa, Lehtorinnanojaa ja Kumpulamminojaa.

Kunnostustyötä jatketaan kesällä 2021 jälleen noin puolimaratonin matkalla. Iijoen latvavesistössä on tehty purokunnostuksia jo kolmen vuosikymmenen ajan ja kunnostettu yhteensä 53 kilometriä vesistöä..