Ilari neuvoo eskarin ja koulun aloit­ta­via: "Pitää olla nätisti ja vii­ta­ta”

Esikoulussa on Kuusamossa nyt yhteensä 172 eskarilaista kahdeksassa eri yksikössä. Moni lapsi jännittää ensimmäistä päivää ja miettii etenkin sitä, onko heti opittava lukemaan.
Ilarilla on eskarikirja vielä tallessa. Aukeaman laskutehtävät ovat jääneet parhaiten Illin mieleen kirjasta.
Ilarilla on eskarikirja vielä tallessa. Aukeaman laskutehtävät ovat jääneet parhaiten Illin mieleen kirjasta.
Ilarilla on eskarikirja vielä tallessa. Aukeaman laskutehtävät ovat jääneet parhaiten Illin mieleen kirjasta.
Kuva: Terhi Marjakangas

Ilari Tauriaisen iso Adidas-reppu on vielä kevyt. Siellä on vain vasta äidin kanssa hankittu penaali kynineen. Mieli on yhtä kevyt.

– Ei jännitä yhtään, ensimmäisen luokan aloittava Ilari tai Illi kuten kaikki häntä kutsuvat, hihkaisee.

Kun Ilari Tauriainen menee tänään Nilon kouluun, ei jännityksestä ole tietoakaan, sillä paikka on tuttu. Ainoa muutos on eri luokkahuoneen oven avaaminen.

– Taisi siirtyminen hoitomaailmasta eskariin jännittää hieman. Nyt talo ja paikat ovat tuttuja, kertoo Illin äiti Hanna Karjalainen.

– Aika moni toivoo, että eskarivuoden aikana oppisi lukemaan tai laskemaan. Mutta niitähän ei opeteta, toki tutustutaan kirjaimiin, kertoo esikoulunopettaja Merja Granroth Kirkkokedolta.

Moni eskarin aloittavista lapsista ajatteleekin tulevansa kouluun, mutta eskarin tarkoitus on kasvattaa lapsen sosiaalisia taitoja ja vahvistaa itsetuntoa.

– Kun tutustumispäivänä kysellään toiveita eskariin, toivovat lapset tehtäviä ja nimenomaan kirjallisia tehtäviä. Joskus saattaa tulla pettymys siitä, että näinkö vähän täällä tehdäänkin. Esiopetuksessa leikki ja toiminnallisuus on vielä suuressa roolissa, Granroth valaisee.

Esimerkiksi Ilari Tauriaiselle oli lopulta helpotus, että eskarissa ei tarvinnut opetella lukemaan.

– Kun eskaria on menty hetken aikaa, lapset kyllä tykkäävät ja hoksaavat, että täällä voikin leikkiä, Granroth kertoo.

Liikunta on jäänyt Illinkin mieleen parhaiten. Toinen tärkeä asia on eskarikirja, joka on vielä tallessa, hyvässä kunnossa ja tehtävät tehtyinä.

– Näillä oli sellainen eskariryhmä, että he oikein toivoivat läksyjä. Opettajalta tuli aina Wilmassa viestiä, että nyt on laitettu läksyjä, kun lapset vaatimalla vaativat, Hanna Karjalainen naurahtaa.

Tänään, kun Ilari aloittaa ensimmäisen luokan, odottaa hän tulevalta vuodelta liikuntaa, etenkin sählyä, ja lukemisen oppimista. Jännittää ei tarvitse, sillä kaverit ja kouluympäristö ovat tuttuja.

Illi voisikin antaa neuvon kaikille esikoulun tai ekaluokan aloittaville.

– Pitää olla nätisti.

– Ja viitata, neuvo jatkuu.

Entäpä kaverit sitten? Miten voi saada kavereita uudessa ympäristössä?

– No, sanoo moikka!

Esikoulun opettaja Merja Granroth puolestaan neuvoo vanhempia rohkaisemaan lasta kotona, jos esikouluun meno jännittää.

– Täältä kyllä saa kavereita ja aikuiset auttaa saamaan kavereita. Mutta sen vanhempi voi tehdä, että on kiinnostunut ja kyselee, että eskarilaiselle tulee tavaksi opetella kertominen ja muisteleminen.