Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Itä-La­pin kunnat huo­lis­saan pai­kal­lis­leh­tien ah­din­gos­ta.

Posti Oy on ilmoittanut ensi vuodeksi paikallislehtiin kohdistuvista rajuista jakeluhintojen korotuksista. Korkeimmillaan korotukset ovat jopa 15 prosenttia.

Suunnitellut korotukset uhkaavat vakavasti koko maassa paikallislehtien toimintaedellytyksiä. Erityisesti korotukset uhkaavat kokonaan postin jakelupalvelun varassa olevia, ilmaisjakeluun perustuvia uutislehtiä. Pelkästään Lapin maakunnassa tällaisia lehtiä on useita.

Aiempina vuosina Posti Oy on nostanut jakeluhintoja lehti- ja aluekohtaisesti. Tähän mennessä korotukset ovat vaihdelleet 30–100 prosentin välillä. Tämä on jo itsessään täysin kohtuutonta!

Paikallislehdet ovat alueensa keskeisiä tiedonvälittäjiä sekä kaupan ja palveluiden markkina-paikkoja. Samaan aikaan lehtien toimintaedellytykset ovat kuitenkin täysin riippuvaisia jakelusta. Toimintaedellytysten rajaaminen ja jakeluhintojen nosto yli alueen normaalin kustannuskehityksen, vaikuttaa välittömästi lehtien ilmestymisalueiden elinvoimaisuuteen ja aluetalouteen. Suunnitellut hinnankorotukset uhkaavat useiden paikallislehtien kannattavuusrajaa ja siten koko olemassaoloa.