Itä-Lap­pi kol­man­nek­si paras mat­kai­lu­alue - Posion ve­to­voi­mai­nen luonto ja Ko­rouo­ma sai kii­tos­ta, Rii­si­tun­tu­ri on so­me-maail­man ku­va­tuim­pia koh­tei­ta

Vuoden matkailualueeksi valittiin Espoo, toiseksi tuli Kanta-Hämeen maakunta ja kolmanneksi Itä-Lapin seutukunta, jonka palkinnon vastaanottivat kehittämispäällikkö Dina Solatie Itä-Lapin kuntayhtymästä ja elinkeinokoordinaattori Veli-Matti Ruotsalainen Posiolta.
Vuoden matkailualueeksi valittiin Espoo, toiseksi tuli Kanta-Hämeen maakunta ja kolmanneksi Itä-Lapin seutukunta, jonka palkinnon vastaanottivat kehittämispäällikkö Dina Solatie Itä-Lapin kuntayhtymästä ja elinkeinokoordinaattori Veli-Matti Ruotsalainen Posiolta.

Itä-Lapin seutukunta ylsi kolmannelle sijalle Vuoden matkailualue -kilpailussa, joka järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Parhaat matkailualueet palkittiin Helsingin messukeskuksessa järjestetyillä Matka2019 -messuilla.Kilpailussa oli ehdolla yhteensä 111 aluetta. Vuoden matkailualueeksi valittiin Espoo, toiseksi tuli Kanta-Hämeen maakunta ja kolmanneksi Itä-Lapin seutukunta, johon Posion lisäksi kuuluvat Salla, Kemijärvi, Pelkosenniemi ja Savukoski.

Itä-Lapissa matkailu on hyvässä kasvussa. Vuonna 2017 Sallan matkailu kasvoi 21,3 prosenttia ja Pyhä-Luoston yli 15 prosenttia rekisteröityjen yöpymisen määrissä mitattuna. Kasvuprosentti Sallassa oli koko Suomen suurin yksittäisten paikkakuntien kasvuprosenteista.Vuonna 2018 Sallan ja Pyhä-Luoston matkailut jatkoivat erittäin vahvaa kasvuaan. Kasvuprosentit ovat noin 15 prosenttia, jotka ovat edelleen Suomen matkailun suurimpia. Rekisteröityjä yöpymisiä vuonna 2018 on ollut Pyhä-Luostolla noin 180 000 ja Sallassa noin 140 000.Kemijärven alueen matkailuluvut ovat myös kasvussa. Kemijärvi ja Suomun matkailualueet ovat voimakkaan kehitysvaiheen alussa. Alueen brändi (Kemijärvi Lapin järvimailla - Onnen tunne) kuvaa erinomaisesti aluetta. Kemijärven alue painottaa kehitystyössä paikallisuutta, kylien toimintaa sekä järviluontoa. Suomun rinteet ovat Suomen parhaimmistoa.Tunturikeskusten lisäksi muu luontomatkailu vetää turisteja Itä-Lappiin. Luontokeskukset ja kansallispuistot ovat suosittuja ympäri vuoden. Itä-Lapin erämaat Savukoskella ja Sallassa houkuttelevat turisteja eri puolelta maapalloa. Savukoski-KorvatunturinMaa tarjoaa hienot puitteet luontomatkailuun.

Posion vetovoimainen luonto sai kiitosta. Erityisesti Korouoman luonnonsuojelualue ja Riisitunturin kansallispuisto houkuttelevat luonnosta nauttivia matkailijoita ympäri vuoden. Matkailijamäärät ovat kasvaneet Korouomassa ja Riisitunturilla vuosi vuodelta.Maisemiensa ansiosta Korouoman alue on Posion kunnan tärkeimpiä luontomatkailukohteita, jonka kävijämäärät hipovat jo 30 000 matkailijan rajaa.Korouoman erikoisuutena ovat jääputoukset. Korouoman statuksen nosto kansallispuistoksi on selvitysvaiheessa.Riisitunturi on puolestaan some-maailman kuvatuimpia kohteita, varsinkin talvisin.Puisto onkin lisännyt kävijämääriänsä talvella. Vuonna 2017 Riisitunturilla kävi polun varteen asennettujen laskureiden mukaan yhteensä 33 000 matkailijaa.

Vuoden matkailualue -kilpailussa menestymiseen vaikuttivat rekisteröityjen majoitusliikkeiden vierasmäärän kehitys, matkailijoiden viipymä alueella, lomamatkailijoiden yöpymisten ympärivuotisuus ja ulkomaalaisten vieraiden valmius suositella Suomea matkakohteena.Jatkossa Vuoden matkailualue valitaan vuosittain.Kilpailun raadin muodostivat Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL, Visit Finland sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.