Jää­hal­lil­la juh­la­tun­nel­maa – 90-vuo­tias­ta Suomen Jää­kiek­ko­liit­toa juh­lis­te­taan sun­nun­tai­na Kuu­sa­mos­sa PaKan ja KuKi HT:n ottelun yh­tey­des­sä

Suomen Jääkiekkoliiton ysikymppisiä juhlitaan myös Kuusamossa. Ari Ohtamaa kiinnitti julistetta jäähallin kahviossa.
Suomen Jääkiekkoliiton ysikymppisiä juhlitaan myös Kuusamossa. Ari Ohtamaa kiinnitti julistetta jäähallin kahviossa.
Kuva: Mikko halvari

Suomalaisella jääkiekolla on tammikuussa aihetta juhlaan. Jo heti vuoden ensimmäisinä päivinä on juhlittu nuorten alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta. Juhlahumua on tiedossa eri puolilla Suomea myös, kun Suomen Jääkiekkoliitto ry täyttää 90 vuotta. Jääkiekkoliitto on perustettu 20. tammikuuta 1929.

Myös Kuusamon Pallo-Karhut on mukana juhlimassa. Sunnuntaina pelattavan PaKan edustuksen ja Kuhmon Kiva HT:n välisen III-divisioonan ottelun yhteydessä pidetään nimittäin pienimuotoinen juhla. Luvassa ovat vuoden juniorin ja vuoden seuratoimijan palkitsemiset. Mukana seremonioissa on myös PaKan jääkiekon seuralegendoihin kuuluva henkilö.

– Seuralegenda ja vuoden juniori pudottavat yhdessä aloituskiekon, Pallo-Karhujen junioripäällikkö Ari Ohtamaa kertoo.

Palkitsemisseremonioiden lisäksi sunnuntain juhlaohjelmaan kuuluu myös arpajaislipukkeiden täyttäminen. Arvonnassa on toukokuinen matka jääkiekon MM-kisoihin Slovakiaan.

– Se on kolmen päivän matka, johon tulee lennot, majoitukset ja otteluliput, Ohtamaa sanoo.

Kuusamolainen jääkiekon tila näyttää tällä hetkellä varsin mukavalta. Tällä kaudella seurassa on satsattu esimerkiksi matalan kynnyksen harrastamiseen Easy Hockey -toiminnan kautta. Kerran viikossa kokoontuva Easy Hockey -kerho on saanut hyvän vastaanoton lasten ja nuorten keskuudessa.

– 9-12-vuotiaiden alakouluikäisten ryhmässä on 20 lasta ja yläkouluikäisten eli 13-15-vuotiaiden ryhmässä on 14. Enemmänkin mahtuu mukaan. Varusteiksi riittää maila, ristikollinen kypärä, kaulasuoja ja luistimet.

Ohtamaa kertoo, että Easy Hockey -kerhossa lapset saavat mukavasti liikuntaa.

– 60 minuutin jälkeen kaikilla on hiki.

Luvassa ovat vuoden juniorin ja vuoden seuratoimijan palkitsemiset.

Vaikka Pallo-Karhuissakin satsataan matalan kynnyksen toimintaan, ei kilpailullisiakaan tavoitteita ole unohdettu. PaKan junioreista löytyy monia lahjakkaita kiekkoilijoita, joilla on edellytykset edetä uralla pitkällekin.

– Kyllä me tarvitaan myös näitä uusia tanelironkaisia ja mikkojuusoloita, Ohtamaa toteaa.

Yksi Kuusamossakin vahvassa nousussa oleva ilmiö on tyttökiekko. Tyttöpelaajia löytyy monesta juniorijoukkueesta. Myös PaKan naisjoukkue, Mimmit, on tärkeässä roolissa.

– Se on tärkeää, että täällä on oma naisten joukkue, missä voi harrastaa.

Luonnollisesti myös lahjakkailla tyttökiekkoilijoilla on mahdollisuus lähteä Kuusamosta isompiin ympyröihin jo varsin nuorena. Nämä PaKa-kasvatit ovatkin hyviä esikuvia nuoremmille tyttöpelaajille. Ohtamaa mainitsee Kiia Kankaan.

– Kiia Kangas pelaa Kuortaneella SM-sarjaa. Kiia kävi harjoittelemassa D- ja B-junioreitten mukana ja on erittäin esimerkillinen asenteeltaan sekä liikunnallisuudeltaan kaikille nuoremmille kuin myös vanhemmillekin.