Joku juhlii työ­paik­ko­jen kar­kaa­mis­ta – Po­siol­le ka­ran­neen toi­mi­pis­teen työ­pai­kat menivät sinne, lie­nee­kö vih­reit­ten jou­kos­sa oikein ki­lis­tel­ty uraa­nis­ham­pan­jal­la? Mene ja tiedä?

Tuossa on muutamassa paikkaa nähnyt aika koomisen ilmiön – joku tai jotkut ovat juhlineet työpaikkojen karkaamista muualle. Sitä on näkynyt valtakunnan tasolla mm. erään Finnpulpin sellutehtaan keississä ja kotipaikkakunnallani Kuusamossa erään kaivosyhtiön toimipisteen perustamisena naapurikuntaan. Tässä kaivoskeississä kuitenkin itse päähanke on Kuusamossa – eli kaivos tulisi tänne, mutta nyt toimitilat meni ainakin toistaiseksi Posiolle. Tässä menetettiin jo yksi rakennushanke paikallisesti.

Kysehän tässä kaivoshankkeessa on Juomasuosta, josta on paikallisesti väännetty kättä jo kymmenkunta vuotta. Ja itse väitän – kun KHO hylkäsi erään valituksen tässä viime vuonna – niin se kaivos tulee toteutumaan joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin. Ja nyt Posiolle karanneen toimipisteen työpaikat karkasi sinne. Ja tästä asiasta määrätty suojeluporukka on oikein näyttänyt juhlat laittaneen pystyyn. Lieneekö sitten tässä vihreitten joukossa oikein kilistelty uraanishampanjalla? Mene ja tiedä.

Ensimmäiseksi näillä suojeluporukoilla kannattaisi muistaa – se onko tämä toimipiste Kuusamossa vai Posiolla – ei vaikuta pätkääkään, että toteutuvatko nämä kaivoshankkeet. Kaivoshankkeita ja malminetsintää on suunnitteilla molemmille paikkakunnille – ei sillä kaivosyhtiön kannalta ole suurtakaan merkitystä – kummassa toimipiste on.

Toiseksi – kyllähän Kuusamo Latituden ratkaisun takia menettää Posion puolelle selkeitä työtilaisuuksia ja verotuloja. Se on täysi fakta. Joten kannattaisikohan siinä suojelukiihkossa oikeasti hieman katsoa asioita hieman toisesta näkökulmasta?

Joka tapauksessa Kuusamossa on se tilanne, ettei järkeviä ja työllistäviä hankkeita pitäisi päästää pois käsistä. Tietysti ympäristönäkökohdat pitää ottaa huomioon, mutta täydelliseen liiotteluun ja idiotismiin siinä ei kannata sortua. Ja eri elinkeinojen keinotekoiset vastakkainasettelut pitää unohtaa.

Nyt kiihkosuojelijoilla on hampaissa kaivosteollisuus – seuraavana se voikin olla jo paikkakunnan tärkein ala eli metsäsektori.

Onhan näitä jatkuvan kasvatuksen mesoajia jo nähty. Tietäisi monelle motokuskille lopputiliä, puunmyynnin loppumista ja teollisuuden raaka-aineen saatavuuden heikkenemistä.

Että sellaista…

Tapio Lämsä (ps.)