Jos nyt olisi olym­pia­lai­set, Suo­mes­sa odo­tel­tai­siin to­den­nä­köi­ses­ti vielä en­sim­mäis­tä mitalia – no eh­tii­pä­hän hil­laan, kun ei tar­vit­se kisoja tui­jo­tel­la


-
Kuva: Mikko Halvari

Nythän mikäli maailmanjärjestys olisi normaali, kilpailtaisiin nousevan auringon maassa Japanissa olympialaisissa kesäkisoissa. Tokion olympialaisten oli määrä alkaa viime viikon lopulla. Mikäli kisat olisivat päässeet ajallaan käyntiin, todennäköisesti Suomessa odoteltaisiin vielä kisojen ensimmäistä mitalia. Tai ehkä kisojen alkupäivinä olisi tullut juhlimisen syytä vaikkapa ampumaradalta. Olympialaisten alkupäivien lajeista tuskin muissa olisi suomalaisilla aihetta mitalijuhliin. Esimerkiksi uinnissa taitaa taso olla edelleen niin kova, että suomalaisilla tuskin olisi mitään asiaa mitalikorokkeelle.

Saattaisi siis olla, että tosiaan Suomessa parhaillaan vielä odoteltaisiin sitä kisojen ensimmäistä mitalia. Ehkä se lopulta tulisi jostakin kamppailulajista tai purjehduksesta. Ehkä jopa rullalautailusta.

Toisaalta suomalaispirteissä odoteltaisiin vielä olympialaisten yleisurheilun alkamista. Katseet olisivat kääntyneet naisten aitoihin, joka tällä hetkellä taitaa olla ainoa yleisurheilulaji, jossa suomalaisilla on mahdollisuus menestyä. Annemari Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske komeilevat tätä kirjoittaessa tiistaiaamuna satasen aitojen maailmantilastossa sijoilla 2, 4 ja 6. Tämä taitaa olla Suomen pikajuoksuhistoriassa aika ennenkuulumatonta. Tämän hetken maailmantilastoja luettaessa on kuitenkin huomioitava, että listalta puuttuvat vielä esimerkiksi yhdysvaltalaiset huippuaiturit. Joka tapauksessa mikäli olympiakisat käytäisiin nyt, antaisi naisaitureiden tämän hetken meno luvan jo odottaa jotakin. Mitali toki olisi tiukassa ja tullessaan joka tapauksessa iso yllätys.

Aitajuoksun lisäksi Suomessa odoteltaisiin tällä hetkellä kovasti menestystä perinteisessä menestyslajissa, nimittäin miesten keihänheitossa. Valitettavasti tilanne taitaa kuitenkin olla tällä hetkellä sellainen, että ei edes kukkapuskaa pistesijasta olisi kukaan suomalainen keihäänheittäjä vastaanottamassa. Keihäänheiton kärki on Suomessa tällä hetkellä erittäin kapea eikä 80 metrin yli ole päässyt kuin Kuuselan Toni (tilanne aamupäivällä 28.7.). Kaiholla muistelen niitä aikoja, jolloin 80 metrin raja oli suomalaisille keihäänheittäjille arkipäivää. Toki on otettava huomioon, että pari heittäjää, joilta jonkinmoista tulosta voisi odottaa, ovat olleet alkukauden sivussa. Alkuviikosta uutisoitiin Oliver Helanderin jättävän koko kauden väliin. Ruuskas-Antti meinaa viskata keppiä Kalevan kisoissa Turussa elokuussa.

Heittolajeista puheen ollen. Ilon aihetta on viime päivinä tarjonnut naisten moukari. Viime lauantaina Somerolla syntyneet Krista Tervon Suomen ennätys 72.12 ja Silja Kososen nuorten SE 71.34 antaisivat odottaa vähintään finaalipaikkaa Tokiosta, mikäli olympialaiset olisivat nyt.

No olympialaisia ei kisata nyt. Ehtiipähän hillaan, kun ei jää telkkariruudun eteen tuijottamaan kisoja. Jos kaikki menee hyvin, olympialaiset kisataan Tokiossa vuoden kuluttua. Tosin maailmantilanne on tällä hetkellä sellainen, ettei olympiakisojen osalta voi pitää mitään varmana.