Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kar­ku­lai­set kotiin Ku­pa­ri­vaa­ran kautta – Hanne Kärnä emännöi Kuu­sa­mon löy­töe­läin­ko­tia: "So­siaa­li­nen media eri­tyi­sen tehokas kanava ka­ran­nei­den koirien löy­tä­mi­sek­si ta­kai­sin kotiin"

Eläimet ovat Hanne Kärnälle harrastus ja ammatti. Koirahoitolan rinnalle Kärnä on avannut löytöeläinkodin. Kärnän kissa Aave viihtyy sisäkissana. – Eläinten kanssa on helppo olla. Ei tähän hommaan muuten voisi alkaakaan, Hanne Kärnä kertoo Hevi-koiraa silittäessään.
Eläimet ovat Hanne Kärnälle harrastus ja ammatti. Koirahoitolan rinnalle Kärnä on avannut löytöeläinkodin. Kärnän kissa Aave viihtyy sisäkissana.
Eläimet ovat Hanne Kärnälle harrastus ja ammatti. Koirahoitolan rinnalle Kärnä on avannut löytöeläinkodin. Kärnän kissa Aave viihtyy sisäkissana.
Kuva: Mikko halvari

Pohjanpystykorva Hevi pyörii ja nuuhkii innokkaasti koirahuoneen nurkkia. Vastaremontoiduista tiloista ei vielä toistaiseksi löydy tuntemattomien nelijalkaisten tuoksuja, mutta tilanne voi muuttua päivänä milloin tahansa. Löytöeläinten vastaanottoa varten remontoidut tilat ovat juuri valmistuneet ja soitto löytyneestä karkulaisesta voi tulla vaikka tänään.

– Hevi on innokkaasti aina touhuissa mukana ja tarkistaa, että tilat kelpaavat tuleville vieraillekin, hymyilee koiran emäntä ja Tmi TassunTahdin yrittäjä Hanne Kärnä.

Kuusamon Kuparivaarassa toimiva Lemmikkihoitola Tmi TassunTahti hoitaa Kuusamon kaupungin lakisääteistä velvollisuutta järjestää löytöeläimille paikka, hoito ja jatkotoimet. Hanne Kärnän yritys on hoitanut tehtävää joulukuusta alkaen.

– Aika nopealla aikataululla kaikki on edennyt. Kaupungin eläinlääkäri soitti noin kuukausi aiemmin ja kyseli, olisinko kiinnostunut löytöeläintoiminnan aloittamisesta edellisten yrittäjien lopettaessa sen toiminnan. Ajattelin, että löytölä sopisi hyvin meidän lemmikkihoitolan rinnalle ja siitähän se lähti, Kärnä kertaa viime viikkojen tapahtumia.

Eläinlääkäri kävi toteamassa tilat toimintaan sopiviksi ja löytöeläimille – kissoille ja koirille remontoitiin omat erilliset huoneet. Paitsi käytännölliset, löytyy huoneista myös emännälle mieluisia värejä.

– Pinkkiä, mintunvihreää, sinistä ja vihreää – mitä enemmän väriä sen parempi, Kärnä nauraa.

Haastatteluhetkellä löytöeläinkodissa ei ole yhtään asukasta, mutta tilanne voi muuttua nopeasti. Karanneiden koirien tarinoilla on tapana päättyä hyvin. Omistajat noutavat omansa pois yleensä jo saman päivän aikana.

– Sosiaalinen media on erityisen tehokas ja nopea kanava karanneiden koirien löytämiseksi takaisin kotiin. Sen kautta on moni lemmikinomistaja päässyt karkulaisensa jäljille, ennen kuin sitä on edes tuotu löytöeläinkotiin.

Esimerkiksi Facebookin Kadonneet ja löytyneet lemmikkieläimet Koillismaa -ryhmässä on reilut 1 800 jäsentä.

Kun löydetään irtoeläin, jonka omistaja ei ole tiedossa ja eläin on ilmiselvästi väärässä paikassa, se tulkitaan löytöeläimeksi. Tavattu irtoeläin otetaan kiinni ja toimitetaan tai ilmoitetaan kunnan kanssa sopimuksen tehneeseen löytöeläinkotiin. Talteen otettu eläin voi olla kissa, koira, kani tai mikä tahansa muu ilman omistajaa vapaana tavattu seura- tai harrastuseläin.

– Minä päivystän kello 8-18 välisenä aikana, jolloin noudan ilmoitetut löytöeläimet. Muina aikoina löytöeläimestä soitetaan poliisille.

Löytöeläinkotiin kannattaa soittaa heti, kun huomaa eläimensä karanneen. Löytöeläinkodin pitäjä saa aika paljon soittoja vapaana havaituista koirista.

Jos tiedämme karkulaisen tuntomerkit, voimme ohjata omistajan etsimään koiraansa suoraan havaintojen perusteella. Toisinaan koirat eivät ehdi edes käydä löytöeläinten vastaanottokodissa, Kärnä sanoo.

Löydetty irtokoira on huomattavasti helpompi saattaa takaisin omistajalleen, jos omistaja on tiedossa. Ilmoittaa voi vaikka tekstiviestillä ja kertoa karanneen koiran rotu- ja muut tiedot. Kuluu turhaa aikaa, jos koiran omistajaa täytyy lähteä selvittelemään mutkien kautta.

Eläimet ovat Kärnälle enemmän kuin sydäntä lähellä.

– Eläinten kanssa on helppo olla. Ei tähän hommaan muuten voisi alkaakaan. Täytyy olla aito halu hoitaa ja toimia eläinten kanssa, ikänsä eläinten ja erityisesti koirien ja hevosten kanssa harrastanut ja työskennellyt Kärnä kertoo.

Hoitoeläinten lisäksi lemmikkejä löytyy myös omasta takaa.

– Koira, kissa ja kolme ponia on meillä tällä hetkellä näitä nelijalkaisia ystäviä.

Aikaisemmin Kärnä on opiskellut hevosenhoitajaksi, hevostalousyrittäjäksi sekä sähköasentajaksi. Parhaillaan hän opiskelee kengittäjäksi. Lemmikkihoitolan nainen perusti viime kesänä.

– Joulun ja uudenvuoden aika ovat mukavan kiireisiä. Hoitolan puolella koiria on ainakin tupa täynnä, ja miten on sitten löytöeläinkodin puoli – sitä ei voi etukäteen ennustaa, Kärnä hymyilee.