Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kelk­kai­li­jat oikovat omalla oi­keu­del­la; Tä­kä­läi­siä lii­ken­ne-eri­koi­suuk­sia Kuu­sa­mos­sa

-
Kuva: Mikko Halvari

Moottorikelkkailijoiden on Kuusamossa hyvin hankala pysytellä kelkkailulle osoitetuilla kulkuväylillä. Ongelmia on muun muassa Rukalla, josta pyyhälletään läpi Rukankylän. Matka pyrkii myös Kaltiokylässä jatkumaan yleisille teille kelkkareitin jälkeen. Rukan ympäristössä on kelkoille merkittyjä reittejä.

Kuusamon keskustassa kelkkoja on syytä varoa esimerkiksi Ouluntaipaleella, jossa kelkat ylittävät tien ABC:n kohdalla.

Kuusamossa on myös muutamia muita liikenteellisiä erikoisuuksia, jotka saattavat hämmentää matkailijaa. Koillismaalaisia perustapoja on, että auto ajetaan mahdollisimman lähelle kaupan ovea ja jäädään autoon istumaan ja odottamaan, että vaimo käy kaupassa. Toinen on se, että kääntyessä vasemmalle risteyksessä tai tien yli parkkipaikalle kuusamolainen ryhmittyy oikeaan reunaan. Oikealla käännyttäessä tai parkkiin mentäessä ryhmitytään vastaavasti kaistan vasempaan reunaan.

Vilkun käytössä kuusamolainen on säästeliäs. Kaikkihan kuitenkin tietävät minne hän on menossa. Pätee myös edelliseen toteamukseen ryhmittäytymisestä.

Pääsääntöisesti kuusamolaiset ajavat aina kaikkialle keskustassaa Kitkantien - Ouluntaipaleen kautta, vaikka suorempaankin pääsisi muita teitä pitkin.

Peruskuusamolainen lähtee liikennevaloista usein niin, että jos on aikeissa kääntyä nuolivalon osoittamaan suuntaan, niin toisin kuin tieliikennelaissa, pelkkä pääopastimen vihreä valo ei riitä, moni jää odottamaan myös nuolivalon syttymistä.

Varsinainen erikoisuus onkin sitten Kitkantien ja Kaarlo Hännisentien liikennevalot. Pohjoisesta keskustaan tulijalle on kahdet rinnakkaiset valot, joista ilmeisesti toisen olisi tarkoitus olla nuolivalot, mutta kun ei ole, niin samaan aikaan pohjoisesta tulevalle autoilijalle saattaa siis palaa sekä punaiset että vihreät valot.

– Tämän perään on jo aikaa sitten kyselty ja kaupungista on luvattu asia selvittää. Tilanne on erikoinen ja valot tulisi laittaa oikealle tolalle. Vasemmanpuoleisessa pitäisi olla ne nuolet, toteaa liikenneyksikön vetäjä Jukka Tahkola Kuusamon poliiista.

Nuolivalon palaessa se ilmoittaa, että samaan aikaan risteävän tien jalankulkijoilla ja vastakkaisesta suunnasta tulijoilla on punainen. Pääopastimessa nuoli kyllä on.

Toisaalta mikäli risteys on tukossa ja vihreä syttyy, niin kuusamolainen ajaa usein silti risteykseen, vaikka näkee, ettei siitä mihinkään pääse.

Neljäntien risteyksessä torin kulmalla kaksi kaistaa on erotettu Kitkantieltä ja Ouluntaipaleelta tulijoille. Rannasta Ervastin aukiolta ja Tolpanniemestä taas kaistoja ei ole erotettu, mutta siihen mahtuu kaksi autoa rinnakkain. Pääsääntöisesti oikeasta reunasta ajetaan suoraan ja oikealle. Kaistan vasempaan reunaan ryhmitytään kun käännytään vasemmalle. Tämä toimiikin Tolpanniemestä päin, mutta rannasta ei aina. Risteyksen malli on sellainen, että se houkuttelee ajamaan vasemmaltakin suoraan.

– Aiemmin siinä onkin näkynyt vähän kilvanajoa kumpi ehtii ensin Ouluntaipalelle, mutta sinne jatketaan siis vain oikeasta reunasta.

Vastaavasti Ouluntaipaleen toisessa päässä Torangin liikenneympyrästä keskustaan tultaessa jatketaankin suoraan vasemmalta puolen ja oikealta kaistalta käännytään Citymarketille. Kesäisin näkyvillä on ajoratamerkinnät, mutta varsinkin talvella järjestely on vaikea etukäteen havaita. Selkeät opasteet helpottaisivat asiaa.

Tietynlainen kuusamolainen erikoisuus on myös pysäköinti jalkakäytävälle, tapa, jota muualla vältellään. Kuusamossa harmi kevyelle liikenteelle koetaan pienemmäksi kuin harmi autoliikenteelle.

Liikenneympyrässä Kuusamossa näkee kahdenlaista käytäntöä. Toiset pistävät vilkun päälle tullessaan liikenneympyrään ja toiset poistuessaan siitä. Jälkimmäinen tapa on oikea ja käytössä yleisesti. Se helpottaa liikenneympyrään tulijoita sikäli, että näyttää kuka on poistumassa. Toisaalta Kuusamossa ei ole kuin kerran vuodessa, jouluisin, sellaisia ruuhkia, että asialla olisi merkitystä, eikä suurin osa edes käytä vilkkua.

Ongelmallisempia ovat epäselkeät risteykset ja liittymät. Perusratkaisu, että katu on merkitty tiennimellä ei päde Kuusamossa.

Kielletyn ajosuunnan merkkiä käytetään Kuusamossa vapaamielisesti. Usein tulee mieleen, että haetaan vaikutusta, joka olisi esimerkiksi moottoriajoneuvolla ajo kielletty -merkillä. Kielletty ajosuunta kieltää merkin ohittamisen ajoneuvolla, jollainen on muun muassa polkupyörä. Merkki sallii luonnollisesti toisesta suunnasta tulevan liikenteen. Siksi sitä käytetään yleisesti yksisuuntaisilla kaduilla, mutta Kuusamossa myös umpiperissä.

Rukalla ongelma on lähinnä Rukankylän aukioiden pysäköintikielloista piittaamattomuus. Kiellot on siksi, että linja-autot pääsevät kulkemaan.