Otimme selvää: Kuu­sa­mon seu­ra­kun­ta­vaa­lien eh­do­kas­lis­tat jul­kais­taan maa­nan­tai­na, mutta ju­ri­dis­ta syytä pant­taa­mi­sel­le ei ole ollut

Toimittajalta: Sur­ma­no­ron nimen tarina on synkkä, kuten voit arvata

Luitko jo: Anu Pentik päästi toi­mit­ta­jan seu­raa­maan ta­val­lis­ta työ­päi­vään­sä, joka alkaa aina klo 5

Mainos: Lataa Koil­lis­sa­no­mat-so­vel­lus ja lue uu­tis­vir­taa pu­he­li­mes­sa tai tab­le­tis­sa - ohjeet tästä

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Kesä kuivasi Kuu­sin­gin­jo­kea – SM -kil­pai­lut ki­vil­le? "Har­mit­taa"

Kuusingin uoma on kuiva. Jari Lifländeriä harmittaa; menevätkö SM-kisat kiville? Ulkomaiset perhokalastajatkin seuraavat vuoden 2022 MM-kisojen alla vesitilannetta. Kuinka käy kalastusmatkailun? Myllykosken vuonna 1995 rakennetun kalahissin toimintaan eivät kalastajat usko. ”Kiertoreitin voisi järjestää helposti vanhan uoman kautta”, ehdottaa Liffländer.
Kuusingin uoma on kuiva. Jari Lifländeriä harmittaa; menevätkö SM-kisat kiville? Ulkomaiset perhokalastajatkin seuraavat vuoden 2022 MM-kisojen alla vesitilannetta. Kuinka käy kalastusmatkailun?
Kuusingin uoma on kuiva. Jari Lifländeriä harmittaa; menevätkö SM-kisat kiville? Ulkomaiset perhokalastajatkin seuraavat vuoden 2022 MM-kisojen alla vesitilannetta. Kuinka käy kalastusmatkailun?
Kuva: Jani Väisänen

Lauantaina Kuusingilla pitäisi alkaa perhokalastuksen SM-Masters kilpailut. Myllykosken padon omistava voimayhtiö Koskienergia Oy on joutunut laskemaan vettä jokeen vain yläpuolisen Ala-Vuotungin  tulovirtaaman verran.

.SM-Masters kisat siirrettiin jo yhden kerran tähän viikonloppuun kesän lämpimien vesien takia. Kalastajat kertovat olleensa aika kiukkuisesti yhteydessä voimayhtiöön ennenkin. He epäilevät yhtiön sulkeneen padon.

Voimayhtiöstä kerrotaan, että järven pinta on juuri nyt yli viidenkymmenen vuoden mittaushistoriansa alhaisimmalla tasolla tähän vuodenaikaan nähden.

Koskienergia Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ruotsalainen toteaa, ettei yhtiö ole sulkenut Kuusinkijoen voimalaitoksen patoa kokonaan.

– Emme ole sulkeneet patoa. Virtaaman pieneneminen on johtunut Ala-Vuotunkijärveen tulevan virtaaman pienenemisestä, mutta padosta on koko ajan juoksutettu vettä.

– Olemme erittäin kuivan kesän 2018 juoksuttaneet padosta Ala-Vuotunkijärveen tulevaa tulovirtaamaa. Tämä on tehty nimenomaan alapuolisen Kuusinkijoen kalakantojen elinolojen ylläpitämiseksi niin hyvinä kuin se näin kuivana jaksona on mahdollista. Virtaama on kesän aikana hetkittäin vähän noussut sateiden ansiosta kun tulovirtaama on lähtenyt nousuun ja kuivuudesta johtuen se on palannut nopeasti valitettavan pieneksi.

Ruotsalainen korostaa, että ennustettuja sateita ei voi lähteä ennakoimaan juoksutuksissa.

– Koska niiden mahdollisesti jäädessä tulematta joutuisimme pysäyttämään juoksutuksen kokonaan Ala-Vuotunkijärven laskiessa lupaehtonsa alarajalle. Vaikka seuraamme aktiivisesti viranomais- ja muita -ennusteita niin juoksutusmuutokset on tehtävä oikeasti toteutuvan tiedon perusteella.

Toimitusjohtaja myösntää, että lupaehdot sallivat juoksutuksen pysäyttämisen kokonaan.

– Tämä on totta, mutta  näin ei ole kuitenkaan toimittu nimenomaan alapuolisen vesistön ja kalaston takia.

Hannu Ruotsalainen kertoo yhtiön olleen yhteydessä Perhokalastuksen SM -kisojen järjestäjäjiin.

– He ovat olleet tyytyväisiä oikeaa tietoa saatu

Kalastusmatkailusta toimeentuloa saava matkailuyrittäjä Jari Lifländeria harmittaa ankarasti. Vuonna 2020 Kuusingilla pitäisi isännöidä perhokalastuksen maailmanmestaruuskisoja.

– Harmittaa aika pahasti. Täällä on myös ulkomaalaisia, jotka valmistautuvat MM-kisoihin, ei tämä hyvältä näytä.

Lifländer näyttää kuinka vesiötökät mönkivät kuivuneessa uomassa paljastuneiden pohjakasvien seassa.

– Taimenen ja harjuksen poikasten ravinto kuolee. Myös kalakuolemia seuraa nopeasti, kun näistä lätäköistä loppuu happi.

Vesieläimet ja kasvit jäivät kuivumaan. Taimen- ja harripoikasten ravinto kuolee. Osan kaloista epäillään jääneen rapakoihin, joista loppuu happi.
Vesieläimet ja kasvit jäivät kuivumaan. Taimen- ja harripoikasten ravinto kuolee. Osan kaloista epäillään jääneen rapakoihin, joista loppuu happi.
Kuva: Jani Väisänen
"Taimenen ja harjuksen poikasten ravinto kuolee. Myös kalakuolemia seuraa nopeasti, kun näistä lätäköistä loppuu happi

Kisaa järjestävä Petri Virolainen aikoi torstaina ottaa vielä yhteyttä yhtiöön ja pyytää juoksutusta edes viikonlopulle.

– Aika nopeasti nämä ulkomaalaiset MM-kisoihin valmistutuvat kalastajat äänestävät jaloillaan. Sanovat, että ei ole vettä ja lähtevät pois. Euroopassa on paljon hienoja jokia, joissa riittää vettä ja jotka on hoidettu. Jos näytetään ikävää vesitilannetta, niin voin taata, että sieltä ei enää toistamiseen Suomeen tulla.

Koskienergian vesivoimapäällikkö Tapio Ollila, eikö voimayhtiö välitä alapuolisen vesistön, eli Kuusamon merkittävän taimenenjoen, tilanteesta?

– Ei noinkaan voi sanoa, Koskivoima on juoksuttanut kesän ajan käytännössä tulovirtaamaa, vastaa yhtiön vesivoimapäällikkö Tapio Ollila Äänekoskelta.

– Me esimerkiksi emme tee vuorokausisäännöstelyä. Sitä ei ole tehty aikoihin, mitä joskus historiassa on tehty, Ollila kertoo.

Ollila arvellaan, että Kuusingin lupaehtoja ei ole tarkistettu sitten 50-luvun jälkeen. Ollila kertoo, että voimayhtiö kasvattaa virtausta sateiden takia.

– Kyllä sitä varmaan voi noin puolitoistakertaistaa jo tänään illalla.

Suomen ympäristökeskuksesta kerrotaan, että sateiden vaikutuksesta yläpuolisiin järviin pitäisi tulla ihan hyvin vettä lähipäivien ja tulevan viikon aikana.

– Voisin hieman nostaa juoksutusta meidän ennusteessa, niin se voisi auttaa, sillä järven pinnan pitäisi nousta lähipäivien aikana, kertoo hydrologi Miia Kumpumäki.’

Kumpumäen mukaan vettä voisi huoletta juoksuttaa ainakin kaksi kertaa torstain tasoa enemmän. Osa voimayhtiöistä seuraa hänen mukaansa viranomaisennustetta.

Edit: 25.8. klo 9.40 Koskienergia Oy:n toimitusjohtajan tarkennetuilla kommenteilla. Muutettu otsikkoa.

Perhokalastuksen SM-Masters Kuusingilla

Siirrettiin lämpimien vesien takia tulevalle viikonlopulle.

Osallistujat ovat yli 50 vuotiaita.

Pyydystä ja päästä -menetelmä käytössä.

Kalastus väkäsettömillä koukuilla.

Haaviin, jossa ei ole solmuja ettei kala vahingoitu.

Käsi ylös ja valvoja laskee – sitten kala takaisin kasvamaan.