Juuri nyt: Ui­ma­nie­men­tien re­mon­tis­sa Po­siol­la pal­jas­tui iso öl­jy­va­hin­ko – ”Saas­tu­nut­ta maa-ai­nes­ta olemme pois­ta­neet ja ajaneet 20 kuor­ma-au­ton la­val­lis­ta pi­laan­tu­nei­den maa-ai­nes­ten kä­sit­te­ly­lai­tok­seen Kemiin”

Viikon kysymys: Onko vapetus eli säh­kö­tu­pa­koin­ti tuttu ilmiö? – Kerro ko­ke­muk­sis­ta­si viikon ky­sy­myk­seen

Toimittajalta: Mitä yh­teis­tä on Kuu­sa­mon Pal­lo-Kar­huil­la ja Man­ches­ter Ci­tyl­lä?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Kes­kus­tan puo­lue­hal­li­tus: Väy­ry­nen ei vaa­li­kel­poi­nen pu­heen­joh­ta­ki­saan – Väy­ry­nen vastaa, että kes­kus­te­lu puo­lueen tu­le­vai­suu­des­ta yri­te­tään estää

Keskustan puoluehallitus totesi, että Keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut.
Keskustan puoluehallitus totesi, että Keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut.
Kuva: Mikko Halvari

Keskustan puoluehallitus kävi kokouksessaan torstaina 8.2. keskustelun oikeudellisesta asiantuntijalausunnosta Paavo Väyrysen mahdollisuudesta toimia ehdokkaana Suomen Keskusta r.p:n puheenjohtajaksi kesällä 2018.

Puolue on pyytänyt lausunnon yhdistysoikeuden asiantuntijoilta ministeri Lauri Tarastilta ja professori Heikki Halilalta.

Asiantuntijat katsovat, että sääntöjen 4 §:n 5 kohta tulee ottaa asianmukaisesti huomioon puheenjohtajan kelpoisuusvaatimuksissa. He toteavat yksiselitteisesti, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen. Kyseisessä pykälässä viitataan valtakunnalliseen rekisteröityyn keskusjärjestöön.

Keskustan puoluehallitus yhtyy yksimielisesti oikeudelliseen arvioon ja pitää itsestään selvänä, että kilpailevan puolueen jäsen ei voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi.

Keskustan puoluehallitus totesi myös, että keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut.

Väyrynen on ollut perustamassa kilpailevaa puoluetta, jonka pääministeriehdokkaana kyseisen puolueen ilmoituksen mukaan hän toimii kevään 2019 vaaleissa. Lisäksi Väyrynen kuuluu sitoutumattomana Helsingin kaupunginvaltuustossa Kristillisdemokraattien valtuustoryhmään. Asiantuntijoidenkin mielestä tämä on osoitus siitä, että Väyrynen on irtautunut kahdella tavalla keskustasta poliittisessa toiminnassa.

Puoluehallitus määritteli myös puheenjohtajakilvan reilun pelin ehdot. Keskustalaisten näkökulmasta reilun kilvan vähimmäisehto on se, että kaikki ehdokkaat ovat Suomen Keskusta r.p:n jäseniä sekä ennen ja jälkeen Sotkamon puoluekokouksen. Rehdissä kilvassa puolueen johtotehtäviin ehdolla olevat sitoutuvat myös kunnioittamaan Sotkamon puoluekokouksen henkilövalintoja ja poliittisia linjauksia. Näin on aina toimittu keskustassa ja puoluehallituksen linjauksen mukaan näin toimitaan myös jatkossa.

Rehtiin kilpaan kuuluu myös se, että kukaan ehdokkaista ei ole luomassa kilpailevia puoluehankkeita, ja jos ovat niin tehneet, luopuvat niistä välittömästi. Puoluehallitus toivoo myös, että keskustan piirit, kunnallisjärjestöt ja paikallisyhdistykset ottavat tämän arvion huomioon toiminnassaan.

Osana Seinäjoen puoluekokouksen päättämää puolueen sääntöjen uudistamista valmistellaan asiantuntijoiden esittämät sääntömuutokset puoluejohtoon ehdolla olevien vaalikelpoisuudesta.

Presidentinvaalissa Väyrynen sai Koillismaalla parhaan kannatuksen Posiolla. Vaalien toisen ja kolmannen sijan Posiolla jakoivat Matti Vanhanen ja Paavo Väyrynen. Molemmat saivat 308 ääntä. Vanhanen sai ennakkoääniä 255 ja vaalipäivänä 53 ääntä. Väyrynen vastaavasti sai ennakkoääniä 216 ja vaalipäivänä 92 ääntä. Koillismaalla Väyrysen kannatus ylti kokonaisuutena 6,2 prosenttiin.

Paavo Väyrynen vastaa facebookissa keskustan puoluehallituksen linjaukseen ja esittää, että puoluehallitus pyrkii estämään keskustelun puolueen linjasta ennen kesän puoluekokousta. Väyrynen muistuttaa, että myös hänen arvostelemiensa asiantuntijoiden lausunnon mukaan puoluekokous ratkaisee vaalikepoisuuden, ei puoluehallitus.

Lisätty Faktalaatikkoon ote puolueen säännöistä. Lisätty myös viides kohta, johon viitattu puoluehallituksen päätöksessä. 9.2.2018 klo 11.30.

Lisäksi kello 13.48 lisätty väyrysen vastaus.

Suomen Keskusta rp:n säännöt

4§Puolueen jäsenyhdistyksiä ovat1) rekisteröidyt perusjärjestöt,2) perusjärjestöjen muodostamat puolueen rekisteröidyt kunnallisjärjestöt,3) perusjärjestöjen ja kunnallisjärjestöjen muodostamat puolueen rekisteröidyt piirit sekä4) Suomen Keskustanaiset ry ja Suomen Keskustanuoret ry ja niiden rekisteröidyt piirit sekä Keskustan Opiskelijaliitto ry sekä5) jäseneksi hyväksytty valtakunnallinen rekisteröity keskusjärjestö.

Henkilö voi kuulua varsinaisena jäsenenä vain yhteen perusjärjestöön. Perusjärjestönjäsen tai jäseneksi pyrkivät eivät saa kuulua muuhun puolueeseen.