Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Kin­nu­nen: Ooppera oli huikea kokemus – Nel­jän­tien­ris­teys avannut silmiä sodan tu­hois­ta

Tommi Kinnunen Neljäntienristeyksen ensi-illassa. Gabriel Suovanen, Fanny Hellström, Tuomas Heikkilä, Virva Puumala, Tilda Santapakka, Mikko Leskelä, Virpi Räisänen ja Rami Mattila oopperalavalla.
Tommi Kinnunen Neljäntienristeyksen ensi-illassa.
Tommi Kinnunen Neljäntienristeyksen ensi-illassa.
Kuva: Seppo Kallio

Neljäntienristeys oopperana Oulussa oli aivan huikea kokemus, sanoo kuusamolainen kirjailija Tommi Kinnunen.

– Tykkäsin todella kovasti. Libreton olin etukäteen lukenut ja antanut palautetta, että tykkäsin, mutta kun kuuli vielä musiikin, solistien esityksen ja lavastuksen ja puvustuksen, se toimi kokonaisuutena todella hyvin.

Projektissa on mukana muitakin Kuusamo-taustaisia: Mikko Leskelä, Tuomas Heikkilä ja Tapio Tuomela.

Paljon kuusamolaisia, Kinnusen äiti mukaan lukien, oli Oulun kaupunginteatterin katsomossa perjantain ensi-iltaa juhlimassa. Moni liikuttui jälleen Kuusamon sota-aikaan sijoittuvasta tarinasta.

– Jotenkin ajattelin, että kun sen on nähnyt jo näyttämöllä ja tietää tarinat varsin hyvin, ettei se tunnu missään, mutta kyllä se kosketti, Kinnunen toteaa.

Kirjailija uskoo, että kuusamolaiset saavat oopperasta ehkä vielä muita enemmän irti. Kuusamosta ollaankin vielä lähdössä bussilla Ouluun oopperaa katsomaan.

– Esimerkiksi ensimmäisen näytöksen lopettaa sellainen evakuointikohtaus, jossa kylä poltetaan. Se oli kiinnostava, kun siinä kirkonkelloja laskettiin ja muuta. Se aukeaa varmasti kuusamolaisille eri tavalla, kun oman kylän historiaa kuitenkin on.

Myös Lopotista oli tuotu oopperaan yksi Onnin tarinaa selventävä kohtaus.

Neljäntienristeyksen jälkimainingeissa Kinnunen on saanut kuulla, että moni on oppinut uutta pohjoisen historiasta. Se lämmittää tietysti mieltä.

– Ei ihmiset ole tienneet mitä Pohjois-Suomelle on tehty. Että kaikki on poltettu tai ihmiset on asuneet maakuopissa.

Kinnusen viime syksy oli mahdotonta hurlumheitä ja samaa on luvassa tänä keväänä. Kuusamoon hän ei ole siksi ehtinyt. Hitaasti ja kalliisti etenevän taloprojektin ja muiden töiden lisäksi päälle painavat syksyn Turun kirjamessut, jotka Kinnunen otti osaltaan hoitaakseen.

– Messuille on tulossa yli 200 erilaista ohjelmanumeroa. Viime viikolla olin arkkipiispan johtamassa tapaamisessa esimerkiksi kuulemassa mitä kirkko sinne tuo. Uskomatonta että pääsee tutustumaan todella kiinnostaviin henkilöihin, hän myhäilee.

Menestyksekkäät kirjat ovat tuoneet tukun ehdokkuuksia, palkintoja, mainetta ja kunniaa. Nyt Kinnunen on muun muassa ehdolla Vuoden Turkulaiseksi, vaikka mieltää olevansa kuusamolainen.

Vastaehdokkaana on muun muassa ravihevonen.

– Ehdokkuus tuntuu hassulta. Asuinpaikan identiteetissä pysyy kiinni, vaikka olen asunut kauemmin Turussa kuin Kuusamossa. Uskon kuitenkin, että se hevonen voittaa, Kinnunen nauraa.