Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Toimittajalta: Olisiko nyt hyvä aika miettiä käy­te­tyn lahjan an­ta­mis­ta? Suurin osa suo­ma­lai­sis­ta ottaisi vastaan käy­te­tyn lahjan, mutta vain puolet on sel­lai­sen saanut

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kirjaa tahtosi sen va­ral­ta, ettei sinun nä­ke­mys­tä­si voida kuulla rat­kai­su­ja teh­des­sä

Kirjallinen tai suullinen hoitotahto ilmaisee henkilön tahdon hoidostaan siltä varalta, ettei hänen omaa näkemystään voida kuulla lääketieteellisiä hoitoratkaisuja tehtäessä. Tavallisimmin hoitotahdolla halutaan kieltää elämää keinotekoisesti ylläpitävät hoidot tilanteissa, joissa henkilön tilan korjautumiseen ole selkeitä perusteita.

Hoitotahto sitoo terveydenhuollon ammattilaisia. Vaikka omaiset olisivat toista mieltä, hoitohenkilökunta noudattaa hoitotahtoa.

Hoivatahdosta puhutaan silloin, kun hoitotahtoon liitetään toiveita esimerkiksi lempimusiikista tai -ruoasta. Ne voi kirjata ylös myös erilliseen elämänlaatutestamenttiin. Suomen Muistiasiantuntijat ry:n valmiiksi laatimassa elämänlaatutestamenttipohjassa käydään läpi henkilön mieltymyksiä ruoan ja musiikin lisäksi muun muassa alkoholiin, seksuaalisuuteen ja uskontoon.

Hoitotoiveitakin tulee kunnioittaa, mutta ne eivät ole samalla tavalla sitovia kuin hoitotahto.

– Vanhukselle on tärkeää se, että hän voi elää omannäköistänsä elämää. Tämä koskee kaikkia, mutta erityisesti vanhuksia, koska heidän elämänsä perspektiivi on lyhyempi, geriatrian professori Jaakko Valvanne huomauttaa.