Kit­ka­joes­ta tehty elokuva pal­kit­tiin Sak­sas­sa – Kuu­sa­mon suur­jo­ki osaksi Suomi 100 -oh­jel­maa

Kitkajoki Tauno Kohonen
Kitkajoki
Kitkajoki
Kuva: Tauno Kohonen

Valokuvaaja Tauno Kohosen Kitkajoesta kertova dokumenttielokuva on palkittu kultamitalilla World Media Festival - Tourism -kilpailun luontosarjassa.

Kilpailuun on lähetetty 32 maasta uuden median merkittävimpiä visuaalisia tuotantoja. Valinnan on tehnyt kansainvälinen mediaraati, johon kuuluu tv-yhtiöiden, yliopistojen, matkailuorganisaatioiden ja yritysten edustajia. Palkittujen joukossa on aikaisemmin ollut tv-sarja Malesiasta, Thaimaasta ja Kanadasta. Vuoden 2017 palkinto on annettu Kohoselle toukokuun puolessa välissä Hampurissa.

Kilpailun sanotaan olevan suurin kansainvälinen uuden median kilpailu, jonka Tourism-sarjan toisen erikoispalkinnon Magic Eye sai Kohonen elokuvansa kuvaamisesta. Toisen palkinnon sai Qatarin matkailuvideo musiikistaan.

Elokuva kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta, Kuusamon ja Posion pohjoisen luonnon puhtaudesta, rauhasta, hiljaisuudesta ja väreistä vuodenaikojen vaihdellessa.

Elokuva on Rapid Riverin ja Yleisradion yhteistuotantoa. Suomen elokuvasäätiö on tukenut elokuvan tekemistä.

Elokuva on valittu Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaan. Sen kansainvälinen nimi on "Light in the Wilderness".

Valokuvaaja Kohonen ottaa dokumentin kautta kantaa puhtaan veden merkitykseen.

– Uhkana sille on erämaisen Kitkajoen varrelle suunniteltu kultakaivos, jota paikalliset asukkaat kutsuvat uraanikaivokseksi. Kitkajoki kuuluu Kuusamossa sijaitsevaan Oulangan kansallispuistoon, joka on Venäjän rajan läheisyydessä. Kansainvälisesti arvokas järvitaimen nousee kutemaan syntymäjokiinsa rajan takaisilta suurilta järviltä. Nyt taimenia nousee harvakseen ja sen pelastamiseksi tehdään töitä.

Dokumenttielokuvan Kohonen on käsikirjoittanut, ohjannut ja kuvannut. Elokuvan on leikannut Antti Tuomikoski, musiikki on Rami Kaareston ja värimäärittelyn on tehnyt Juha Laine.

Elokuvassa siteerataan edesmenneen kuusamolaisen kirjailijan Reino Rinteen aforismeja ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta. Elokuva etsii vastauksia kysymyksiin, miksi ihmisen ei enää huomaa luonnon rauhoittavaa merkitystä itsessään.

– Voiko esteenä olla sen esineellistäminen lukuisiin eri käyttötarkoituksiin? Olemmeko menettäneet viimeisenkin yhteyden siihen, että olemme osa luontoa?

www.kitkajoki.fi