Yrittäjälinja: Lu­kio­lais­ten mi­niy­ri­tyk­set ki­saa­vat tänään Oulussa

Kesätyöt: Nuoria pal­ka­taan metsää is­tut­ta­maan

Toimittajalta: Nuoriso ei olekaan pilalla

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Koil­lis­maan kul­ki­joil­le on ura­koi­tu uusia ret­kei­ly­ra­ken­tei­ta – uusia por­tai­ta ja tau­ko­paik­ko­ja

Koillismaalla olevien kansallispuistojen ja retkeilyreittien rakenteita on korjattu kuluneen kesän aikana. Metsähallituksen luontopalvelujen kenttapäällikko Leena Jartti ja luontovalvoja Simo Hyrkas Oulangan Kallioportin uusituissa portaissa
Koillismaalla olevien kansallispuistojen ja retkeilyreittien rakenteita on korjattu kuluneen kesän aikana. Metsähallituksen luontopalvelujen kenttapäällikko Leena Jartti ja luontovalvoja Simo Hyrkas Oulangan Kallioportin uusituissa portaissa
Kuva: Metsähallitus

Metsähallituksen Luontopalvelut on uusinut ja kunnostanut puitteita monessa eri retkeilykohteessa. Kainuun ja Koillismaan alueella sijaitsevia työkohteita on paljon ja osa niistä hyvin haastavassa maastossa.

– Esimerkiksi Oulangan Kallioportin yli sata metriä pitkät portaat rakennetaan hyvin jyrkkään maastoon. Työläiden työmaiden lisäksi rakennusmiehille tulee päivittäin pitkät ajomatkat ja sen päälle useampi kilometri taivallettavaa maastossa, kuvailee projektipäällikkö Heikki Haataja.

Oulangan kansallispuiston lisäksi Luontopalvelut satsaa tällä hetkellä Hossan, Riisitunturin ja Korouoman retkeilyrakenteisiin.

– Korouomassa, niin kuin monessa muussakin kohteessa, tehdään vielä luontoselvityksiä. Vasta tämän jälkeen voimme aloittaa rakentamisen. Osaan kohteista on haettava myös Museoviraston lupa, Heikki Haataja kertoo.

Useamman hankkeen rahoittama maastotöiden kokonaisuus jatkuu vielä ensi vuodelle.

Oulangalla on uusittu tänä kesänä Kallioportin portaat, Harrisuvannon ja Niskakosken riippusiltojen lähestymisrakenteet, samoin Taivalkönkään riippusiltojen lähestymisrakenteet, sekä Savilammen riippusillan portaat. Kymmenkunta tulipaikkaa on uusittu. Karhunkierroksen pohjoisosia on kestävöity, samoin pienellä Karhunkierroksella on kestävöity polunpätkiä, uusittu köysikaiteita ja taukopenkkejä.

Tämän syksyn työlistalla on vielä muun muassa Rytikönkään reitin pitkokset ja Siilasmajan uusi taukokatos. Yksi vuoden 2019 maastotöiden isoimpia kokonaisuuksia on Kouvervaaran maastopyöräreitin kunnostus.

Riisitunturille on suunnitteilla autiotuvan pihapiiriin uusi taukokatos, jonka rakennusaikataulu menee ensi vuoden puolelle.

Korouomassa Saukkovaaran tietä peruskunnostetaan parhaillaan ja samanaikaisesti Metsähallitus laajentaa Saukkovaaran parkkipaikan. Tämän lisäksi Korouoman talvisesonkiin suunnitellaan uusia tulipaikkoja yrityskäyttöön sekä lisää käymälöitä.

Hossan kansallispuistossa, Martinselkosessa ja Närängässä Itärajan retkeilyreitin pohjoispäätä Martinselkosessa on kunnostettu. Etelä-Kuusamossa Närängässä on uusittu pari kilometriä pitkät Hyöteikönsuon ylittävät pitkokset.

Hossan kansallispuistossa on muun muassa uusittu Laukkujärven autiotuvan vesikatto. Tämän syksyn työlistalla ovat vielä esimerkiksi Lihapyörteen esteetön rantautumislaituri ja käymälöitä Hossan Julma-Ölkylle. Ölkyn reittikunnostukset ovat yksi suurimpia ensi vuoden työmaita Kainuun—Koillismaan alueella.

Kainuun ja Koillismaan maastotyöt liittyvät valtion rahoittamaan retkeilyrakenteiden kunnostushankkeeseen sekä Euroopan Maaseuturahaston tukemaan Land of National Parks North ja Land of National Parks South -hankekokonaisuuteen, jossa osarahoittajina toimivat Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset sekä Suomussalmen kunta ja Kuusamon kaupunki.