Koi­ra­hoi­to­la hyvien lenk­ki­maas­to­jen kes­kel­lä – Riitta Tör­mä­nen ryhtyi koi­ra­hoi­to­lan pi­tä­jäk­si Kuon­ti­vaa­raan

Riitta Törmäsen koirat Vilma ja Ruuti testaamassa koirahoitolan tiloja.
Riitta Törmäsen koirat Vilma ja Ruuti testaamassa koirahoitolan tiloja.
Kuva: Mikko Halvari

Koirat ja niiden kanssa puuhastelu ja harrastaminen ovat olleet kuusamolaiselle Riitta Törmäselle aina sydäntä lähellä. Omien koirien kanssa on harrastettu tokoa, hakua, jälkeä, etsintää ja montaa muuta lajia ja voi sanoa, että koirat ovat tärkeä osa naisen elämää. Siksi hyppääminen myös ammatillisesti koiriin liittyvään työhön kuulostaakin hyvin luontevalta.

Törmänen on ryhtymässä koirahoitolan pitäjäksi Kuontivaaraan.

– Paljon on tapahtunut viime viikkojen aikana. Muutettiin perheineni Kurkijärveltä tänne Kuontivaaraan ja ensimmäiset koirahoitolan asiakkaat saapuvat parin viikon päästä, Törmänen kertoo.

Perhe Törmänen-Kämäräinen muutti samaan taloon ja pihapiiriin, jossa aikaisemmin toimi Anu ja Juha Karjalaisen pyörittämä Ruka-ahon kennel ja koirahoitola.

– Kesällä huomasin facebookista, että he ovat myymässä taloaan ja etsivät jatkajaa koirahoitolatoiminnalle. Innostuin ajatuksesta saman tien ja rupesin miettimään, että pitäisikö tarttua tilaisuuteen, Törmänen kertoo.

Ajatus ei jättänyt rauhaan ja kun Törmäsen puolisokin jonkin aikaa mietittyään näytti vihreää valoa, lähtivät pyörät pyörimään.

– Minulla oli jotenkin niin vahva tunne, että tähän kannattaa tarttua. Muuten harmittaisi jälkikäteen.

Muuttolaatikot on purettu ja koirahoitola valmis ottamaan vastaan nelitassuiset asiakkaansa.

– Hoitolan tilathan täällä oli jo valmiiksi todella hyvässä kunnossa lattialämmityksineen. Hoitolatilan suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti hygienia- ja puhtaanapitoasiat sekä koirien turvallisuus.

Hoitolassa on seitsemän sisäpaikkaa sekä kaksi ulkohäkkiä. Viidestä sisäpaikasta on kulkuluukun kautta pääsy suoraan ulos omaan ulkotarhaan.

Kaikkein tärkeintä on tarjota koirille tilaisuus elää kuin koira.

– Siitä lähdetään, että omistaja voi hyvillä mielin jättää koiransa hoitoon.

Hoitokoiria lenkitetään neljä kertaa päivässä. Törmänen iloitsee hyvistä lenkkimaastoista, jotka aukeavat heti kotipihasta.

– Tuosta talon takaa kulkee vielä koiralatu, jos innostuin lenkkeilyttämään koiria suksilla.

Törmänen kiittelee Karjalaisia, että on saanut heiltä paljon apua ja vinkkejä hoitolatoiminnan aloittamiseen. Lisäksi hän opiskelee parhaillaan eläintenhoitajan ammattitutkintoa, eläinhoitolan osaamisalaa Oulun seudun ammattiopistossa.

– Paitsi, että puitteet ovat kunnossa niin minulle on tärkeää hyvä vuorovaikutus lemmikin omistajien kanssa. Kukin koira on oma yksilönsä ja persoonansa ja hoidossa on hyvä huomioida mahdolliset erityistoiveet.

Yrittäjyys on Törmäselle tuttua jo entuudestaan. Hänellä on klassista ja urheiluhierontaa sekä hemmotteluhoitoja tarjoava Wellness Deal -yritys Kuusamon keskustassa ja sen toimintaa on tarkoitus jatkaa jatkossakin.

– Tietysti joudun vähentämään hierontatuntejani sen mukaan, miten koirahoitolassa on asiakkaita. Näin alkuun uskoisin, että voisin tehdä hierontoja maksimissaan puolikkaita päiviä.

Kysyntää koirahoitolatoiminnalle paikkakunnalta löytyy.

– Muita hoitoloita ei täällä ole, vaan lähimmät ovat Oulussa ja Rovaniemellä. Yhteydenottoja ja varauksia onkin tullut jo mukavasti, vaikka virallisesti avataan 17. marraskuuta. Jo ensi kesälle kysytään hoitopaikkoja.

Erityisesti loma-ajat ovat hoitolassa kiireisiä. Koiralleen hoitoa tarvitsevat niin paikalliset kuin turistitkin.

– Mitä olen edellisiltä yrittäjiltä kuullut, niin arviolta 40 prosenttia asiakaskunnasta on turisteja. Myös päivähoitopaikkoja lemmikille kysytään paljon.

Vielä tällä hetkellä koirahoitolan tiloissa ja pihamaalla pelmuavat ainoastaan perheen omat koirat, 8-vuotias saksanpaimenkoira Vilma sekä 10 kuukauden ikäinen tsekinpaimenkoira Ruuti. Mutta parin viikon päästä vilske on erilainen.

– Innolla odotan, että ensimmäiset hoidokit saapuvat. Jänskättää ja kihelmöi, että kunpa jo pääsisi töihin käsiksi, tuore koirahoitolan pitäjä iloitsee.

”Siitä lähdetään, että omistaja voi hyvillä mielin jättää koiransa hoitoon.