Koi­ran­ka­kas­ta pur­naa­mi­nen alkoi tänä vuonna en­nä­tys­ai­kai­sin – näin sanoo laki

-
Kuva: Mikko Halvari

Tyypillisesti vasta myöhemmin keväällä käynnistyvä koirankakkakeskustelu käy kuumana Kuusamossa jo nyt. Esimerkiksi Koillissanomien Meille soitettiin -palstalle on tullut useita soittoja aiheeseen liittyen ja kaupungin tekniselle puolelle on tehty valituksia muun muassa Torangin ylikulkusillalle ilmaantuneista koiranjätöksistä.

Koillismaan Koirakerhon puheenjohtaja Tessa Kokkonen ulkoilee omien koiriensa kanssa lähes pelkästään kotikulmillaan Rukalla, mutta vierailee melkein päivittäin myös Kuusamon keskustassa. Hän ei ole pannut merkille, että tienposket siellä olisivat tänä keväänä poikkeuksellisen siivottomia.

– Työni puolesta liikun kylällä, mutta eivät koirankakat minun silmääni ole pistäneet, hän toteaa.

Jotta koirankakkoja ei jätettäisi teiden varsille, Kuusamon keskustaajamaan on pystytetty parikymmentä koirien jätöksille tarkoitettua jäteastiaa. Ne sijaitsevat pääosin keskustan alueen kevyenliikenteenväylien varsilla. Lisäksi taajamassa on noin 60 muuta kaupungin puistotyöntekijöiden vastuulla olevaa roska-astiaa, joista osa tosin kerätään talveksi pois. Myös niihin on luvallista jättää muovipussiin poimittuja koiranjätöksiä.

Tessa Kokkosen mukaan juuri roska-astioiden määrä ratkaisee, poimiiko omistaja lemmikkinsä pökäleet talteen vai ei.

– Uskon kyllä, että valveutuneet koiranomistajat keräävät koiriensa kakat, mutta toki niin, että heidän pitää tietää, että lähellä on roskis. En usko, että kukaan ilkeyttään jättää kakkoja keräämättä, mutta onhan se aika ikävää joutua vaikka joku kilometrikin kävelemään haiseva kakkapussi kädessä.

– Jos tarjolla on riittävästi roskiksia, kakatkin kerätään ja valitus vähenee.

Suomen Kennelliiton kanta koirankakkojen keräämiseen pohjaa järjestyslakiin. Lakiin sisältyvän koirakuri-pykälän mukaan omistajan on muun muassa pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle, hiihtoladulle, yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle tai toriaikana torille. Koiran omistajan tai haltijan on huolehdittava myös siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Kennelliitto on kampanjoinut jätösten keräämisen puolesta ja nostaa asiaa esiin esimerkiksi tiedotteissa, somessa ja esitemateriaaleissa.

– Kennelliitto tosiaan toivoo, että koiran ulkoiluttajat keräisivät jätökset. Keräämällä jätökset koiran ulkoiluttaja voi vaikuttaa siihen, että ei ainakaan omalta osaltaan lisää negatiivista keskustelua, joka koiran jätöksiin liittyy näin keväisin. Samalla tietysti pidetään myös yhteinen ympäristömme puhtaana ja siistinä, Kennelliiton viestintäkoordinaattori Kati Vesalainen sanoo.

Ulkoiluta etiketin mukaan

Suomen Kennelliiton laatinut koiraetiketin, jossa on mm. seuraavia ohjeita koiran ulkoiluttamiseen liittyen.

Asuin- ja ulkoiluympäristön siistinä pitämiseksi koirien jätökset on kerättävä pois etenkin taajaan asutuilla alueilla.

Koira ei myöskään saisi merkitä autonrenkaita, talojen seinustoja, patsaita, portinpieliä tai koristekasveja omaksi reviirikseen.

Lasten leikkipaikoilla, uimarannoilla ja torialueilla koiraa ei saa ulkoiluttaa.

Kuntopoluille voi lumettomana aikana mennä hyvin käyttäytyvän koiran kanssa. Koiran täytyy olla silloin aina kytkettynä.

Talvella koiran kanssa voi mennä erikseen merkityille, koirahiihtäjille tarkoitetuille laduille.

Koiraa ei saa ulkoiluttaa yleiseen käyttöön kunnostetulla hiihtoladulla.