Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kolme kuu­kaut­ta vi­rass­sa ollut Piispa Jukka Kes­ki­ta­lo on voi­maan­tu­nut koh­taa­mi­sis­ta – Viime vii­kol­la hän kävi Tai­val­kos­kel­la: "Lähtö on ollut len­tä­vä, sillä olen pyr­ki­nyt olemaan ak­tii­vi­nen moneen suun­taan"

-
Kuva: Mikko Halvari

Piispa Jukka Keskitalon mukaan kirkon on tärkeää olla siellä, missä ihmiset elävät arkeaan. On mentävä sinne, missä ihmiset liikkuvat. Tämä tarkoittaa diakoniatyötä, lähetystyötä, käydään katsomassa ihmisiä, joilla ei mene hyvin, poiketaan naapurissa, pidetään huolta vanhuksista ja vammaisista. Lista on pitkä.

Keskitalo toimii kuten puhuu. Viime viikolla hän oli vierailulla Taivalkoskella.

– Lähtö on ollut lentävä, sillä olen pyrkinyt olemaan aktiivinen moneen suuntaan. Olen tavannut mielenkiintoisia ihmisiä yhteiskunnan eri alueilta. Useimmat kohtaamiset ovat olleet voimaannuttavia varmaankin puolin ja toisin, Keskitalo summaa ensimmäistä kolmea kuukautta virassa.

Keskitalolla on selkeät näkemykset siitä mihin suuntaan kirkkoa on tulevaisuudessa luotsattava.

– Kirkon perustehtävä ei ole muuttunut mihinkään. Evakeliumin julistaminen ja lähimmäisenrakkauden toteuttaminen sanojen ja tekojen kautta ovat kirkon perustehtävät. Meidän on aina muistettava puhua armosta.

Tässä kohtaa puhe kääntyy kuin automaattisesti kiivaana käyvään hoivakotikeskusteluun. Keskitalo otti asiaan kantaa viime viikolla Kalevassa, jossa hän kirjoitti aiheesta otsikolla Ihmisen elämä ei ole myytävänä.

– Viranomaiset ja media ovat nyt nostaneet esille epäkohdat, joista hoivakotien asukkaiden lähipiiri on ollut jo kauan tietoinen. Tästä asiasta on nyt pakko kirjoittaa, sillä olen katsellut paria Esperi Carea koskevaa esimerkkiä niin läheltä, että voin vahvistaa itsekin ongelmien olevan todellisia. Itse asiassa monet pienet yrittäjävetoiset hoivakodit ovat inhimillisiä ja hoito hyvää. Ongelmat alkoivat, kun kuvaan tulivat suuret pääomasijoittajien omistamat ketjut, jotka ostivat kasapäin näitä pieniä hoivakoteja, Keskitalo kirjoittaa.

Keskitalo on mielissään nyt käytävästä keskustelusta ja peräänkuuluttaa vielä nykyistäkin perusteellisempaa arvokeskustelua asian ympäriltä.

– Suuret kansainväliset hoivayritykset ovat keskittyneet kasvuun ja kannattavuuteen. Markkinat ovat hyvä renki mutta huono isäntä. Asiat saadaan kuntoon vain lainsäädännön ja viranomaisvalvonnan avulla.

Mutta palataanpa alkuperäiseen aiheeseen eli kirkon tulevaisuuteen. Kirkon pahin virhe Keskitalon mielestä olisi, jos se sulkeutuisi omaan sisäpiiriinsä. Avainkysymys on, miten kirkko pystyy säilyttämään asemansa kansankirkkona.

– Kirkon toiminta ei voi tapahtua ainoastaan aktiivisten seurakuntalaisten ehdoilla, vaan meidän on tavoitettava ihmiset siellä, missä he liikkuvat. Tuomo Törmänen sanoi tänään hyvin, että on mentävä sinne, missä pannu on kuumana.

Keskitalon mukaan mahdollisuuksia on lukemattomia.

– Vain mielikuvitus on rajana.

Hänen mielestään tällä hetkellä ilmassa on uskonnottomuuden ylireagointia. Tämä näkyy muun muassa siinä, että jossakin päin Suomea kirkolla on jopa porttikielto päiväkoteihin. Keskitalon mielestä vastaantulemista tarvitaan puolin ja toisin.

Jukka Keskitalo on kirjoittanut itsestään ennen piispanvaalia, ettei hänellä ole taskussaan minkään herätysliikkeen ”jäsenkorttia”, mutta hän arvostaa niiden tekemää työtä kirkon hyväksi.

– Suhteet kaikkiin kirkon herätysliikkeisiin ovat kunnossa ja ystäviä on joka puolella. Kiinnostus lähetystyöhön on muuttunut yhä tärkeämmäksi osaksi teologiaani. Tällaisista aineksista henkinen perintöni koostuu.

Jukka Keskitalo

Syntynyt 10.1.1962 nykyisen Tornion Karungin Aapojoen kylässä.

Oppiarvoltaan teologian tohtori.

Vuodesta 2010 kirkkohallituksen kansliapäällikkönä, josta virasta siirtyi Ouluun piispaksi.

On työskennellyt myös muun muassa Lapuan hiippakunnassa pappisasessorina ja Jyväskylän kaupunkiseurakunnan kirkkoherrana.

Karungissa on edelleen tukikohta äidin ja sisarusten kanssa. Siellä hän on liittynyt mukaan kotiseudun hirviporukkaan.

Harrastaa metsästyksen lisäksi hiihtoa, penkkiurheilua, lukemista ja mökillä puuhastelua.

Vaimo, joka on niin ikään pappi.

Kolme tytärtä ja neljä lastenlasta.