Kuu­sa­mon Pe­rus­suo­ma­lais­ten hal­li­tus: Tero Kokon syr­jäyt­tä­mi­ses­tä päät­tä­nyt kokous oli laiton – "Va­ra­pu­heen­joh­ta­ja ei voi val­tuus­to­ryh­män sään­tö­jen mukaan kutsua ko­kous­ta koolle"

Mainos: Tutustu Koil­lis­sa­no­miin - nyt lehti + digi 2 kk 29 €! Tilaa tästä.

Ko­ro­na­vi­rus vai­kut­taa jouk­ko­lii­ken­tee­seen – "Jos on vält­tä­mä­tön­tä mat­kus­taa bus­sil­la, selvitä suoraan lii­ken­nöit­si­jäl­tä, aje­taan­ko vuoroa"

Koronavirusepidemia leikkaa Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan joukkoliikennettä.

Koululaisliikenteessä toimivia vuoroja lakkaa koulujen sulkemisen myötä. Myös lentokenttäkuljetukset lakkaavat sitä mukaa kun lentoja perutaan.

Vuorojen liikennöinti voi keskeytyä jo keskiviikosta 18.3.2020 alkaen. 

Jokainen liikennöitsijä tiedottaa omalta osaltaan siitä, mitkä vuorot jäävät ajamatta. Muutoksista parhaan tiedon saa suoraan kunkin liikennöitsijän asiakaspalvelusta tai nettisivuilta.

Pohjois-Pohjanmaalla keskeytykset voivat koskea sekä kuntien sisäistä että kuntien välistä liikennettä. Lukiolaisia ylioppilaskirjoituksiin kuljettavat vuorot pyritään kuitenkin ajamaan vielä tämän viikon ajan. 

Työmatkustusta, asiointia sekä kaukoliikenteen liityntäyhteyksiä palvelevat kuntien väliset linja-autovuorot ELY-keskus pyrkii järjestämään toistaiseksi normaalisti. Joukkoliikenteen käyttäjien tulee kuitenkin varautua aikataulumuutoksiin, vuorojen peruuntumisiin ja liikenteen ajoittaiseen keskeytymiseen.

Matkustajamäärien vähentyessä ja tilanteen pitkittyessä tulee lisäksi varautua siihen, että ajamatta jäävien vuorojen määrä lisääntyy jatkossa. ELY-keskus seuraa tilanteen kehittymistä ja reagoi tarvittavilta osin tilanteeseen. Tilanteen nopea muuttuminen on mahdollista.

Esimerkiksi Kemijärven ja Pelkosenniemellä pääosin koululaisten varassa olevia vuoroja jää ajamatta, joukkoliikenneasiantuntija Mikko Tervo sanoo.

"Liikennöitsijöitä on ohjeistettu, että sitä mukaa kun penkit tyhjenevät ja matkustajat loppuvat, voi sopeuttaa ja jättää vuoroja ajamatta."

Tilanne muuttuu koko ajan, eivätkä netin aikataulu- ja reittihaut ole välttämättä ajan tasalla.

– Jos on välttämätöntä vielä matkustaa, kannattaa selvittää suoraan liikennöitsijältä, ajetaanko vuoroa, Tervo kertoo.

Kuntien välinen, ely-keskuksen hankkima niin kutsuttuihin peruspalveluihin liittyvä joukkoliikenne pyritään Lapissa ajamaan toistaiseksi. 

Lapissa on kuitenkin paljon markkinavetoisia vuoroja. Niiden ajamisesta tai peruuttamisesta päättävät vuorojen liikennöitsijät.

– Keräämme koko ajan tilannetietoa, mitä vuoroja ajetaan. Tällä hetkellä monessa bussifirmassa on varmasti täysi tohina päällä, joukkoliikenneasiantuntija Tervo sanoo.

Matkustajia suositellaan kiinnittämään erityistä huomiota hygieniaan ja käyttämään maksuvälineenä muuta kuin käteistä rahaa, mikäli mahdollista.

Käteistä rahaa korvaavien lipputuotteiden (matkakortit, mobiililiput ja nettiliput) käyttämistä suositellaan silloin, jos korvaavia lipputuotteita on käytössä.


Juttua muutettu klo 11.23: täydennetty haastateltavan kommenteilla ja klo 12.50: lisätty Pohjois-Pohjanmaan tilanne.