Kun äiti torilla suukon sai - 6-vuo­tias Eino kehuu äi­tiään: "Äiti on opet­ta­nut pu­hu­maan"

6-vuotias Eino Huovinen moiskautti pusun äidin poskelle lauantaina torilla ennakkoon vietetyssä äitienpäiväjuhlassa. Mira Karjalaisen äiti opetti iloisuutta ja itsensä hyväksymisen.     –¿Vähän samoja asioita olen pyrkinyt opettamaan omalle lapselle. Ja sen, että me kaikki olemme erilaisia ja kaikki pitäisi hyväksyä, Mira Karjalainen kertoo 9-vuotiaan Iina-tytär vieressään. Ensimmäistä lastaan odottava Erika Hepo-oja haluaa opettaa lapselleen kunnioitusta toista kohtaa ja itsestä huolehtimista. Kuvassa myös Viljo Hepo-oja. Matti Karjalaiselle Laina-äidin opeista parhaiten mieleen ovat jääneet opit kuusamolaisuuteen ja perinteisiin. Laina Karjalainen puolestaan oppi omalta äidiltään säästäväisyyden, nuukuuden ja käsityöt. Kuvassa myös Jade Karjalainen.
6-vuotias Eino Huovinen moiskautti pusun äidin poskelle lauantaina torilla ennakkoon vietetyssä äitienpäiväjuhlassa.
6-vuotias Eino Huovinen moiskautti pusun äidin poskelle lauantaina torilla ennakkoon vietetyssä äitienpäiväjuhlassa.
Kuva: Terhi Marjakangas

Mikä on tärkein asia, jonka äitisi on opettanut sinulle? 6-vuotiaalla Eino Huovisella on heti vastaus valmiina.

– Äiti on opettanut puhumaan, Eino huikkaa jäätelönsyönnin lomassa lauantaina Kuusamon torilla.

Heidän perheessä voidaan Einon mukaan puhua kaikesta, mistä kertoo myös 4-vuotiaan siskon vastaus.

– Jos näkee jonkun lapsen olevan jossain pinteessä, kannattaa mennä väliin, Maisa Huovinen kertoo äidin opettaneen.

Pinteessä olevia lapsia ei vielä ole Maisan eteen tullut, mutta vastaavanlaisia taitoja on jo tarvittu.

– Päiväkodissa olen selvittänyt riitoja.

Lasten äiti Miia Hyypiö kuuntelee hyvillään lastensa näkemyksiä. Hän haluaa luottaa lapsensa pärjäämiseen ja harkintakykyyn ihan kuten häneen on aikanaan luotettu.

– Muistan sen, että vaikka meillä oli rajat, sai kuitenkin mennä aika vapaasti. Tuntui hyvälle tietää, että minuun luotetaan näin paljon. Se on asia, jonka haluan opettaa omillekin lapsille.

Samat pehmeät arvot ovat mielessä Miian anopilla Pirjo Kallungillakin.

– Äiti opetti sen, että toisesta ihmisestä pitää huolehtia, eikä saa puhua toisesta pahaa sanaa. Ja säästäväisyyden myös.

Yleisin vastaus kysymykseen tuntuu olevan se, että toisista ihmisistä pitää huolehtia ja itsensä pitää hyväksyä.

Ensimmäistä lastaan odottava Erika Hepo-oja on samoilla linjoilla.

– Haluan opettaa kunnioitusta toista kohtaa ja itsestä huolehtimista. Sehän lähtee ihan pienestä pitäen.

Pappa Viljo Hepo-oja nyökyttelee vieressä. Hänelle äiti oli se suurin kasvattaja, joka opetti sen, miten pitäisi elää tätä maailmaa ja välttää ilkeyksiä.

– Sodanjälkeinen aika oli aika puutteellista, mutta äiti huolehti siitä, että oli puurot, ruoat ja puhtaus, Viljo Hepo-oja kertoo.

Matti Karjalaiselle Laina-äidin opeista parhaiten mieleen ovat jääneet opit kuusamolaisuuteen ja perinteisiin.

– Yksi iso osa ovat perinteiset ruoat ja perhearvot. Äiti kun on kondiittori, niin sitä myöten tulee ensimmäisenä mieleen kampanisu, Karjalainen kertoo.

Mira Karjalainen puolestaan jakaa äidilleen kiitosta iloisuudesta ja siitä, että äiti on opettanut lapsiaan hyväksymään itsensä.

– Vähän samoja asioita olen pyrkinyt opettamaan omalle lapselle. Ja sen, että me kaikki olemme erilaisia ja kaikki pitäisi hyväksyä, Mira Karjalainen kertoo 9-vuotiaan Iina-tytär vierellään.

Lauantain äitienpäivätapahtumassa kuultiin Tukkijätkien esittämää musiikkia, jonka tahdissa jaettiin äideille ruusuja. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat KauppaKuusamo, LC Kuusamo Kitka ja Narturpolis.

KS Fakta