Juuri nyt: Ruka on vuoden Bike Park – näin ta­pah­tui pyö­räi­ly­puis­ton nousu hau­ku­tus­ta voit­ta­jak­si

Minne mennä: PaKa:n jää­kiek­ko­kau­si alkaa – kaikkea tätä ja paljon muuta on tar­jol­la Koil­lis­maan ta­pah­tu­mis­sa

Pääkirjoitus: Mihin suun­taan laiva lopulta kään­tyy?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

Kunnat hank­ki­vat va­ra­säh­kö­jä mutta pää­vas­tuu pysyy Ca­ru­nal­la – Val­man­ko­ti pelk­kien akkujen varassa vielä jonkin aikaa

Posion Valmankodilla odotetaan varavoimakonetta, joka varmistaa lämmityksen sähkökatkostilanteessa. Käytävillä ja huoneissa osa valaisimista saa varavirran akuista.
Posion Valmankodilla odotetaan varavoimakonetta, joka varmistaa lämmityksen sähkökatkostilanteessa. Käytävillä ja huoneissa osa valaisimista saa varavirran akuista.
Kuva: Reino Hämeenniemi

Koillismaan kunnat laittavat käyntiin omat varajärjestelmät, jos sähköt katkeavat esimerkiksi sairaiden ja vanhusten palvelutiloista. Posion kunnassa ja sen sote-palveluja tuottavassa Coronariassa toivotaan, että pidempää katkosta ei sattuisi ainakaan kuukauteen.

Posion vanhustenhuollon asumisyksikkö Valmankoti on nimittäin vielä jonkin aikaa vailla varasähköä, joka huolehtisi lämmitysveden kierrosta. Viimeisin katkos 25. tammikuuta noin 30 asteen pakkasessa kesti onneksi vain puoli tuntia.

Edellinen varoitus saatiin joulukuussa 2016. Silloin kaapelirikon aiheuttama katkos jatkui noin kolme ja puoli tuntia, mutta ulkona oli nollakeli.

Tekninen johtaja Kari Laurila Posion kunnasta kertoo, että Valmankodille on nyt tilattu varavoimakoneeksi aggregaatti ja sen käyttöönottoon tarvittavat sähkötyöt. Koneen pitäisi saapua kuukaudessa.

– Jos sähköt katkeavat, aggregaatti tuodaan paikalleen. Se alkaa tuottaa sähköä pumpulle, joka kierrättää lämmitysvettä.

– Kunta hankkii myös toisen koneen, jota voidaan käyttää esimerkiksi kunnanvirastolla tai koululla.

Viime talven katkos paljasti, että Valmankodin käytävien loisteputkien akut eivät toimineet. Hoitajat joutuivat käyttämään otsalamppuja. Tilanne on nyt korjattu. Akut ovat muutamissa putkivalaisimissa kullakin käytävällä.

Lisäksi käytävien päissä ja mutkissa sekä huoneiden ovien sisäpuolella on vihreät turvavalot, joiden akut ovat sähkökeskuksissa. Vihreät valaisimet näyttävät hätäpoistumisreitin. Yhden ulko-oven luona tosin kyltit roikkuivat edessä, kun tätä juttua tehtiin.

– Turvavalojen toiminta testataan kerran kuussa irrottamalla niiden sulakkeet. Jos valot sammuvat alle tunnissa, soitan sähkömiehelle, joka tulee vaihtamaan akut, kiinteistönhoitaja Mika Hyttinen kertoo.

Samalla Sairaalanniemellä terveyskeskuksen kiinteistössä on varavoimakone. Sillä saadaan virtaa esimerkiksi valaistukseen ja hoitolaitteille sekä vesipumppuihin myös uusimmassa kiinteistössä palvelukeskus Valkamassa. Vara- ja turvavalot Valkamaan virroitetaan akuilla.

Kuusamossa esimerkiksi kaupungin terveyskeskus on varavoiman takana kokonaisuudessaan.

– Polttoöljyllä toimivan varavoimakoneen kontti on Kelan rannan puolella. Sähkökatkoksen tullessa se kytkeytyy toimintaan, toteaa kaupungin kiinteistöpäällikkö Anne-Kaisa Olva.

– Lisäksi hoivayksiköissä on mahdollisuus varavoiman käyttöön. Kaupungilla on erikokoisia aggregaatteja.

Sähkön jakelussa tärkeintä on verkkoyhtiöiden riittävä toimitusvarmuus, kun yhdyskuntien kyky sietää järjestelmähäiriöitä pienenee koko ajan. Varajärjestelmät on riskienhallinnallinen lisä, sanoo Taivalkosken kunnan tekninen johtaja Raimo Varanka.

– Sähkön rinnalle myös eri toimintoja ja palvelujärjestelmiä tukevista tietojärjestelmistä tulee riskienhallinnassa yhä keskeisempiä. Meillä Taivalkoskella on säännölliset tapaamiset sähköverkkoyhtiön edustajien kanssa. Yhtenä asiana niissä käsittelemme verkon toimitusvarmuustilannetta.

Koillismaalla sähkön jakelee Caruna.

Taivalkosken terveyskeskuksessa on aggregaatti, jolla saadaan sähköä osalle toiminnoista. Aggregaatit on myös kaukolämpölaitoksen voimalayksiköissä.

Vesilaitoksen vedenottamo ja -pumppaamoon on tehty on varajärjestelmäliitäntä. Vedenjakelu toimii omalla paineellaan, sillä vesivarasto on Taivalvaaran päällä

– Jatkoselvittelyssä on varajärjestelmämahdollisuudet vanhustenhuoltoon ja keskuskeittiölle, Varanka kertoo.

Sähkön jakelussa tärkeintä on verkkoyhtiöiden riittävä toimitusvarmuus, kun yhdyskuntien kyky sietää järjestelmä-häiriöitä pienenee koko ajan.

Hanki sähkökatkoksen varalle

Taskulamppu ja ladattava lyhty

Kynttilöitä, tuikkuja ja tulitikkuja

Paristokäyttöinen radio

Pattereita radiota ja taskulamppua varten

Varasulakkeita

Laturi, jolla voi ladata matkapuhelimen akun ilman sähköä

Polttopuita, jos kotona on tulisija

Pieni summa käteistä rahaa

Säilykkeitä ja kuivamuonaa

Kuume- ja särkylääkkeitä, laastareita ja sidetarpeita

Kosteuspyyhkeitä ja desinfiointigeeliä