Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

"Kuura painaa säh­kö­joh­to­ja ja jopa rikkoo niitä" – Säh­kön­siir­to­yh­tiö tuo on­gel­maan avuksi toisen kop­te­rin Koil­lis­maal­le

Sähköyhtiön helikopteri raivaa sähkölinjoille kaatuneita ja taipuneita puita. Arkistokuva.
Sähköyhtiön helikopteri raivaa sähkölinjoille kaatuneita ja taipuneita puita. Arkistokuva.

Koillismaan lisääntyneet sähkökatkot tuovat alueelle toisen helikopterin puhdistamaan linjoja lumesta. Aiempi kopteri on raivannut linjoja kaatuneista ja katkenneista puista.

Lisääntyneistä sähkökatkoista on havaintoja esimerkiksi Kuusamon taajamassa, jossa koettiin lukuisia lyhyitä sähkökatkoja ydinkeskustan ulkopuolella tiistaina. Näistä tosin Tolpanniemessä ilmenneet kuusi sähkökatkoa eivät johtuneet lumesta, kertoo sähköverkot Koillismaalla pääosin omistavan Caruna-yhtiön käyttökeskuspäällikkö Kimmo Vainiola.

– Tolpanniemen sähkökatkot johtuivat siitä, että sähköverkon suojaus ei toiminut oikein. Se ei liittynyt varsinaisesti lumen aiheuttamiin katkoihin, Vainiola kertoo.

– Tammikuun alun viikonloppujen sähkökatkot johtuivat pääosin siitä, että raskas lumi taivutti puita linjoille. Nyt uutena ilmiönä on tällä hetkellä se, että kuura johdoissa painaa sähköjohtoja ja lumimassat ovat jopa rikkoneet johtoja, Vainiola kuvailee.

Sähkökatkot ovat taajamissa yleisesti räpsyjä tai viidestä kahteenkymmeneen minuuttia kestäviä. Tämä johtuu Vainiolan mukaan siitä, että taajamissa sijaitsevat sähköasemat saattavat syöttää sähköä taajamien reuna-alueille ja sieltä eteenpäin useiden kymmenien kilometrien matkoja. Kun ongelma muodostuu kauemmas taajamasta, järjestelmä katkaisee sähköt aluksi koko matkalta. Etäohjauksen avulla pystytään paikantamaan ongelmapaikkaa niin, että sähköt voidaan palauttaa johdon alkupäähän melko nopeasti.

– Kauempana sähkökatko jatkuu kunnes vaurio löydetään ja korjataan.

Ongelmat ovat pääsääntöisesti keskijännitejohdoissa, joiden jännite on 20 kilovolttia. Johdoille taipuneita puita raivannut helikopteri operoi tiistaina Viitostien varressa Kuusamosta etelään.

– Keskiviikkona alueelle saapuu myös toinen kopteri, joka pudottaa johdoille tarttunutta lunta, Vainiola kertoo.

Keskiviikon-torstain lumisateen odotetaan mahdollisesti heikentävän tilannetta edelleen.

– Lämpötilaennusteen mukaan nollan seudulle kohoava lämpötila on lyhytaikainen, joten ei voida luottaa siihen, että lumet putoaisivat puista ja johdoilta.

Paakkuuntuneen lumen painamat puiden oksat voivat olla vaarana myös jalankulkijoille. Posion keskustaajamassa Posiontien jalkakäytävän yläpuolelle ylettyvät, painavan lumikuorman keränneet mäntyjen oksat voivat katketa raskaasta painosta millä hetkellä tahansa. Myös yksittäisiä lumikuormia voi pudota oksilta alas jalkakäytävälle.

Tiistai-iltana jalkakäytävää kävelemässä olleet pojat eivät huomanneet heidän päänsä päällä vaanivaa uhkaa, vaan kävelivät eteenpäin. Tieliikennelain mukaan tien hallinnoinnista ja kunnossapidosta vastaava velvoitetaan poistamaan tai puhdistamaan vaaralliset kallellaan olevat puut tai niiden oksien päälle kertynyt lumi.

”Nyt uutena ilmiönä on tällä hetkellä se, että kuura johdoissa painaa sähköjohtoja ja lumimassat ovat jopa rikkoneet johtoja.