Juuri nyt: Ra­vin­to­la piste avataan uu­del­leen ensi lauan­tai­na

Joko luit: Isoja kaloja nousi ver­kos­ta Kuu­sa­mos­sa - lue tästä uusin ka­la­ki­sa­jut­tu

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kuusamo päätti ottaa kiin­tiö­pa­ko­lai­sia

Pakolaispäätös ei tullut ilman äänestyksiä ja ilman taukoa. Tässä asiaa pohtivat neljän eri ryhmän edustajat.
Pakolaispäätös ei tullut ilman äänestyksiä ja ilman taukoa. Tässä asiaa pohtivat neljän eri ryhmän edustajat.
Kuva: MIKKO HÄME

Kuusamon kaupunginvaltuusto päätti ottaa vastaan noin 30 kiintiöpakolaista. Asiasta päätettiin valtuuston kokouksessa maanantai-iltana keskustelujen ja parin äänestyksen jälkeen.

Kaupunginhallituksen tekemä esitys oli, että ely-keskuksen kanssa laadittaisiin sopimus noin 30 kiintiöpakolaisen ottamisesta. Hallituksen esitys tuli äänestyksen jälkeen luvuin 7-5.

Valtuuston maanantaisessa kokouksessa kokoomuksen Hannu Ervasti esitti ensin pientä muutosta hallituksen esitykseen. Sen mukaan sana kiintiö poistettaisiin ja otettaisiin pakolaisia.

Sen jälkeen perussuomalaisten Joukamo Kortesalmi teki vastaesityksen, että Kuusamoon ei otettaisi kiintiöpakolaisia eikä pakolaisia. Samaa mieltä olivat myös keskustan Tuomo Pulkkanen ja Tiina Tiermas.

Koska oli tehty toisistaan poikkeavia esityksiä valtuuston puheenjohtaja Mika Määttä laittoi Ervastin ja Kortesalmen (Pulkkanen, Tiermas) esitykset ensin vastakkain. Ervastin esitys sai 15 ääntä, Kortesalmen 9 ääntä ja 14 tyhjää.

Tämän jälkeen oli vastakkain hallituksen esitys noin 30 kiintiöpakolaisesta ja Ervastin esitys noin 30 pakolaisesta. Hallituksen kiintiöpakolaisesitys voitti äänin 26-13.

Muun muassa Kokoomuksen Matti Ervasti puolusti pakolaisten ottamista. Hän kertoi hoitaneensa Kuusamossa olevien alaikäisten turvapaikanhakijoiden asioita.

– Enpä ole tavannut velvollisuudentuntoisimpia ja opinhaluisimpia ihmisiä kuin nämä afgaaninuoret, jotka ovat päässeet maasta pois.

Myös vasemmistoliiton Tarmo Raatikainen muistutti, että ihmisarvo on ikuisesti jakamaton.

– Olen opettanut kongolaisia, thaimaalaisia, somaleita ja afgaaneita. 30-vuotisen opettajaurani aikana en ole juuri tavannut motivoituneimpia ja niin hyvin käyttäytyviä nuoria kuin he ovat. He kättelevät ja kiittävät. Mitä eettistä pahaa he ovat tähän yhteisöön tuoneet?