Kuu­sa­mo­lai­nen energia iskee – Nei­don­ken­kä-tans­si­ryh­mä pääsee syk­syl­lä dis­co­tans­sin MM-ki­soi­hin

Discotanssissa ryhmillä ei ole varsinaisesti mitään tiettyä teemaa, mutta tanssinopettaja Elena Hietalan mukaan Neidonkenkä-ryhmää voisi kutsua kisoissa vaikka salamaksi. ”Tanssissa on nopeita iskuja ja vaatteet ovat siniset ja säihkyvät, vähän kuin salama”, Hietala sanoo.
Discotanssissa ryhmillä ei ole varsinaisesti mitään tiettyä teemaa, mutta tanssinopettaja Elena Hietalan mukaan Neidonkenkä-ryhmää voisi kutsua kisoissa vaikka salamaksi. ”Tanssissa on nopeita iskuja ja vaatteet ovat siniset ja säihkyvät, vähän kuin salama”, Hietala sanoo.
Kuva: Elena Hietala

Lavan takana täytyy olla ihan hiljaa. Ilmassa leijuu hiuslakan, meikin ja hien haju. Koreografiaa on harjoiteltu pitkään ja ahkerasti. Ympärillä on rakkaat tanssikaverit ja viimein on aika astua yhdessä estradille.

Kuusamolaisella Neidonkenkä-tanssiryhmällä on edessä ensi syksynä kova harjoittelu. SM-kisoissa kuudenneksi sijoittunut ryhmä on valittu Ruotsissa lokakuussa järjestettäviin discotanssin MM-kisoihin.

Pienestä asti tanssia harrastaneet Ia Kallunki ja Sanja Tyynelä odottavat kisoihin pääsyä innokkain, mutta epätodellisin tunnelmin.

– Ensin koko juttu tuli ihan yllätyksenä, mutta sitten oltiin kaikki ihan innoissaan, Kallunki kertoo.

– Ei tunnu oikein todelliselta, tuli yllätyksenä koko juttu, Tyynelä sanoo.

Kisaaminen on jo nuorille naisille tuttua, mutta nyt he ovat lähdössä kisaamaan ensi kertaa ulkomaille asti. Molempien mielestä uudet kokemukset ovat kisoihin osallistumisessa parasta.

– On aivan mahtavaa päästä näkemään, minkälainen meno on MM-kisoissa. Ja huippua, että pääsee vielä itse sinne kisaamaankin, Tyynelä sanoo.

Sekä Kallungin että Tyynelän mielestä ryhmän yhteishenki on loistava. Ryhmä on kasvanut yhdessä pienistä tytöistä nuoriksi naisiksi tanssin parissa. Nuoret ovat hioutuneet tiiviiksi porukaksi, jossa jokaisen vahvuudet ja heikkoudet otetaan huomioon.

– Meillä on ihan superhuippu yhteishenki. Voi puhua mistä vaan ja tehdä mitä vaan, ihan kuin olisi toinen perhe, Tyynelä sanoo.

Ryhmässä on mukana Tyynelän ja Kallungin lisäksi neljä muuta tyttöä: Pinja-Marika Karjalainen, Anni Tuovila, Annastiina Oikarinen sekä Juuli Jaakkola. Aikaisemmin ryhmässä ja kevään SM-kisoissa mukana ollut Aleksandra Anttila jää pois ryhmästä päästyään syksyksi toiseen kaupunkiin opiskelemaan.

Myös tyttöjen tanssinopettaja Elena Hietala on mielissään Kuusamon päästessä edustamaan maailmalle.

– Kyllä tämä tuntuu tosi ihanalta, vaikka aina ensin tulee epätodellinen tunne. Erityisesti olen tyttöjen puolesta iloinen, tämä on ollut molemminpuolista yhteistyötä ja tytötkin kokee, että tämä on mahtava palkinto tehdystä työstä, Hietala sanoo.

– Olen aina sanonut tytöille, ettei tärkeintä ole se, mitä osaatte, vaan se, että yritätte ja harjoittelette. Yrittäminen palkitaan aina, Hietala jatkaa.

Hietalan mielestä ryhmän suurin vahvuus on perustanssitekniikka sekä tyttöjen urheilullisuus. Elokuussa alkavissa harjoituksissa keskitytään erityisesti voimaan ja kestävyyteen, sillä discotanssi on vaativa laji.

– Discotanssi on energistä ja haastavaa, siinä tehdään nopeita liikkeitä, hyppyjä ja voimakkaita käsi-iskuja. Discotanssissa vaaditaan erittäin hyvää fyysistä kuntoa, Hietala kertoo.

"Voi puhua mistä vaan ja tehdä mitä vaan, ihan kuin olisi toinen perhe.

Myös vanhempien panostuksella on ollut suuri merkitys. Kisamatkoilla on mukana huoltajia, jotka auttavat kaikessa: tsemppaamisessa, meikkaamisessa, hiustenlaitossa, ryhmän rauhoittamisessa tai vaikka matkapahoinvoinnista kärsivän lapsen hoidossa.

Mukana kisamatkoilla kulkevat vanhemmat ovat koko ryhmän tukena.

– Eihän ne mitään lomareissuja ole, mutta lapsille ja nuorille kivoja juttuja, tulipa sitä menestystä tai ei, Kallungin äiti Maarit Määttä sanoo.

Kisaajien vanhemmat tietävät, että tanssikisoihin osallistuminen on kallista puuhaa. Vuonna 2016 tanssin MM-kisoihin osallistunut Kuutamon tähti -ryhmä eli pikku-apinat keräsi rahaa yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä kisamatkaansa varten.

– Meillä on tarkoitus hankkia myös tällä kerralla tukijoita ja sponsoreita matkakustannuksiin. Tämä on iso asia Kuusamolle ja suuri saavutus kuusamolaiselle tanssille, Hietala sanoo.

Pikku-apinoiden matkaa lähti sponsoroimaan pari vuotta sitten jopa 150–200 yritystä.

– Summalla ei ole niinkään väliä, viime kerralla saimme lahjoituksia ihan kymmenestä eurosta ylöspäin. Se oli mahtava juttu, se vastaanotto ja että ihmiset halusivat tukea ja auttaa, Hietala sanoo.

Kuusamo-opiston tanssiryhmä edustaa discotanssin MM-kisoissa

Neidonkenkä-ryhmä osallistuu discotanssissa aikuisten pienryhmä-sarjaan.

Kisat pidetään Ruotsissa 11.-14.10.2018.

Nuorten matkaa MM-kisoihin voi seurata Instagramista nimellä Neidonkenka.

Jos haluat tukea nuorten tanssijoiden matkaa, voit kysyä lisätietoja tanssinopettaja Elena Hietalalta tai Kuusamo-opiston rehtori Kari Kantolalta.