Juuri nyt: Posion taa­ja­man va­lais­tus uu­si­taan - kun­ta­lai­sil­la mah­dol­li­suus lausua mie­li­pi­teen­sä suun­ni­tel­miin

Joko luit: Isoja kaloja nousi ver­kos­ta Kuu­sa­mos­sa - lue tästä uusin ka­la­ki­sa­jut­tu

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kuu­sa­mon Ro­ta­ry­klu­bin tuore nais­pre­si­dent­ti kan­nus­taa jä­se­nek­si ja avus­tus­ta ha­ke­maan: ”Ha­ke­muk­sia ei ole häi­riök­si asti”

-
Kuva: Terhi Marjakangas

Riitta Laulajainen tekee asian selväksi: hän ei halua jutussa korostettavan naiseutta tai pohdittavan naispresidentin merkitystä järjestössä, joka on alkujaan ollut hyvinkin miehinen.

Vaikka asia ei ole mikään tasa-arvokysymys, ei sukupuoliasiaa voi kuitenkaan kokonaan ohittaa. Laulajainen on nainen, vasta toinen Kuusamon rotareiden naispresidentti kymmenisen vuotta sitten presidenttinä olleen Leena Säkkisen jälkeen ja "hallintotäti" kuten hän itseään nimittää.

Täytyyhän sen kaiken jotenkin vaikuttaa Kuusamon rotareiden tulevaan vuoteen.

"Hallintotädin" ajatusmaailma on asia, joka ohjaa Laulajaista eniten tulevalla kaudella presidentin tehtävässä.

– Olen ollut yritysjohtaja kymmenkunta vuotta. Tulee vähän vahingossakin se, että haluaa tehdä strategisia päivityksiä. Ottaa sellaisen 3-4 vuotta eteenpäin ja katsoa seuraavia kausia, ottaa askeleita oman kauden yli, Kuusamossa reilu kolme ja puoli vuotta Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivankin toimitusjohtajana työskennellyt Laulajainen kertoo.

Omalla kaudellaan hän haluaa kokeilla rotareiden ja yhteistyökumppaneiden yhdessä järjestämää hyväntekeväisyysjuhlaa. Juhlan suunnittelu on vielä alkuvaiheessa.

Perinteinen rotareiden vuosikalenteri ilmestyy tuttuun tapaan ja avustuksia jaetaan hakemusten perusteella.

– Meille voi lähettää koko ajan hakemuksia, niitä ei ole häiriöksi asti, Laulajainen kannustaa.

Yleensä rotareiden avustuksella on esimerkiksi hankittu neuvolaan laitteita tai tuettu nuoria opintomatkalla.

– Jos on jotain puutteita vaikka terveydenhuollossa tai nuorille ja vanhuksilla on jotain puutteita, voi lähestyä meitä, niin voidaan vaikka hankkia jokin laite.

Alunperin Laulajaisen rotari-innostus lähti hyväntekeväisyysajatuksesta.

– Olen laiska lahjoittaja, Laulajainen myöntää.

Olikin mukava lähteä mukaan toimintaan, jossa säännönmukainen jäsenmaksu menee hyväntekeväisyyteen ja paikallisesti rahaa kerätään omalla alueelle käytettäväksi.

– Tässä saa olla pienellä rahalla aika isoissa jutuissa mukana, se minua on aina kiinnostanut, 13 vuotta sitten Kokkola-Tankar Rotaryklubissa aloittanut Laulajainen kertoo.

Ennen Kuusamoon asettumista Laulajainen työskenteli Oulussa ja oli sielläkin mukana rotareiden toiminnassa. Rotaritoiminnan toinen puoli onkin verkostoitumisen mahdollisuus.

– Kun tulee uutena jollekin paikkakunnalle, tavoittaa kaikki alan ihmiset yhdellä kertaa. Jos menen Oulun, Helsinkiin tai mihin tahansa muualle maailmassa, voin mennä lounaskokoukseen ja saada heti ne yhteydet. Se on ihan mieletön verkostoitumismahdollisuus.

Jokainen rotaryklubi on omanlaisensa. Esimerkiksi Oulussa jäsenistössä oli naisia enemmän kuin miehiä ja toiminnassa oli tärkeässä roolissa vanhusten ulkoiluttaminen.

– Kuusamon rotareissa on aina hyvä henki, ihmiset ovat kohteliaita ja ystävällisiä ja esitelmät ovat kiinnostavia. Veljeys on aina mukana.

60-70 vuotta on tällä hetkellä Kuusamon rotareiden keski-ikä. Tuore puheenjohtaja on itse nuorimmasta päästä 55 vuoden iällään, nuorimmat jäsenet ovat neljänkympin hujakoilla. Väki haluaa, että hyväntekeväisyysjärjestö toimii jatkossakin paikkakunnalla ja etsii uusia jäseniä mukaan.

– Minusta tuntuu, että joillakin on vielä vanhakantaisia ajatuksia rotareista. Ei välttämättä ymmärretä, että hyväntekeväisyys ja verkostoituminen on rotareiden kantava voima. Kaikki on lähtenyt siitä, että hyväosaiset pystyvät auttamaan ja täytyykin auttaa.

Rotaritoimintaan pääsee tutustumaan esimerkiksi takkailloissa, jotka ovat matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja.

Millaiselle ihmiselle rotaritoiminta sitten sopii?

– Jos on ajatus, että haluaa tehdä hyvää. Ei meillä ole mitään seulaa. Toki meillä on sellaisia asioita, joita pitää hyväksyä, Laulajainen aloittaa.

– Hyvää tahtoa pitää haluta sydämestään, vaikka ei ehkä aina ihmisenä pystyisikään siihen, hän jatkaa.