Kuu­sa­mos­ta suora tuki Tup­pu­rai­sel­le – neljä SDP-vai­kut­ta­jaa kom­men­toi pu­heen­joh­ta­ja­pe­liä

Antti Rinne kävi syksyllä Kuusamon demareiden 110-vuotisjuhlassa. Tytti Tuppurainen teki vaalityötä Jalavan pirtissä ennen ensimmäistä kansanedustajavalintaansa. Edessä kuuntelee puoluekokousedustaja Heli Hietala.
Antti Rinne kävi syksyllä Kuusamon demareiden 110-vuotisjuhlassa.
Antti Rinne kävi syksyllä Kuusamon demareiden 110-vuotisjuhlassa.
Kuva: Aleksanteri Pikkarainen

Kuusamon sosialidemokraattien puheenjohtaja Inka Hokkanen sanoo suoraan liputtavansa Tytti Tuppuraisen puolesta kuukauden päästä pidettävässä SDP:n puoluekokouksessa.

– Tytti on alueen oma kansanedustaja, kokenein edustaja näistä kolmesta ja hänellä on vahva Eurooppa-tuntemus. Puheenjohtajalta tarvitaan sisä- ja ulkopoliittista osaamista. Tytin taakse lähden ehdottomasti.

Ensimmäistä kertaa puoluekokoukseen lähtevä Hokkanen nostaa esiin esimerkiksi Tuppuraisen avauksen poronhoitolain uudistamiseksi, mikä koskettaa myös Koillismaata.

– Kun reuna-alueella voidaan hyvin niin voidaan hyvin vahvemmillakin alueilla, sellainen ajatus on itsellä. Lähden puoluekokoukseen viemään tätä Kuusamon ilosanomaa.

Taivalkoskella ollaan varovaisempia sanomaan kantoja. Hokkasen kanssa Koillismaata edustaa kokouksessa Heli Hietala, joka myös odotti Tuppuraisen tuloa kisaan.

– Tänä päivänä en vielä voi sanoa varmaa kantaani. Pitää kuulostella oman paikkakunnan ja Pudasjärven ihmisiä, koska en edusta vain itseäni.

SDP:n puheenjohtajuudesta kilpailee nyt kolme henkilöä: istuva puheenjohtaja Antti Rinne, oululainen Tytti Tuppurainen ja Äänekoskelta lähtöisin oleva Timo Harakka. Harakka on koillismaalaisille aktiiveille ehdokkaista vierain, eikä saa kannatusta.

Muista pitkän linjan demariaktiiveista kahden vaiheilla on vielä Kuusamon Leena Mustonen. Hän yllättyi Tuppuraisen lähdöstä kisaan.

– Aiemmin kun oli Rinne ja Harakka, oli puhetta että turhaan tehdä vaihtoa, kun Antti on ollut niin vähän aikaa. Mutta kun tulee noin lähelle tämä ja vielä nainen, että miten sitten suhtaudutaan tukeen, Mustonen aprikoi.

Silti Mustonen uskoo, että Rinne jatkaa, koska on tehnyt hyvää työtä ja nostanut SDP:n gallup-kärkeen.

– Tältä istumalta ajattelen, että ei vaihdu. Kirkastaa kuviota kun kannatus on hyvä.

Taivalkosken 40 vuotta politiikkaa tehnyt Urpo Kortetjärvi puolestaan sanoo toivovansa pitkäjänteisyyttä puoluejohtoon ja että hänellä on oma reilu mielipide. Nimeä hän ei sano suoraan, mutta voi lukea hänen kannattavan Rinnettä jatkoon.

– Mutta tunnen hyvin myös Tuppuraisen. Pätevä hän varmasti on, siitä ei ole kahta kysymystä. Terhakka nuori nainen. Harakkaahan minä en tunne henkilökohtaisesti ollenkaan, Kortetjärvi kuvailee.

Koillismaan demarit pitävät hienona asiana, että omalta vaalialueelta on puheenjohtajaehdokas. Jos Tuppurainen valittaisiin, nähdään samanlaisia mahdollisuuksia suureen nosteeseen kuin valtapuolue keskusta sai Juha Sipilän noustua puoluejohtoon.

Aiemmin esimerkiksi Koillismaalla tuttu euroedustaja Liisa Jaakonsaari oli toivonut Tuppuraista mukaan puheenjohtajapeliin.

SDP valitsee puheenjohtajan

SDP:n puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut kolme nimeä.

Antti Rinne (s. 1962) on istuva puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri ja ay-johtaja.

Rinne tuli puheenjohtajaksi toukokuussa 2014.

Timo Harakka (s. 1961) on toimittaja, tv-tuottaja, kirjailija ja kansanedustaja.

Tytti Tuppurainen (s. 1975) on oululainen toisen kauden kansanedustaja.

Tuppurainen ilmoitti viimeisimpänä keskiviikkona lähtevänsä kisaan.

Uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa Lahdessa 3.-5. helmikuuta.