Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Lapin kun­tien, Lapin Yrit­tä­jien ja Lapin liiton kan­na­not­to: Norjan ja Ruotsin rajat auki ko­ro­na­tur­val­li­seen asioin­tiin

Mikäli rajat pysyvät kiinni pidempään, tämä tulee romahduttamaan alueen elinkeinoelämän. Alueen työttömyys tulee kasvamaan huomattavasti, ja kuntataloustilanne tulee heikkenemään entisestään, Lapin kuntien, Lapin Yrittäjien ja Lapin liiton kannanotossa todetaan.
Mikäli rajat pysyvät kiinni pidempään, tämä tulee romahduttamaan alueen elinkeinoelämän. Alueen työttömyys tulee kasvamaan huomattavasti, ja kuntataloustilanne tulee heikkenemään entisestään, Lapin kuntien, Lapin Yrittäjien ja Lapin liiton kannanotossa todetaan.
Kuva: mikko halvari

Koronatilanne on Lapin, Ruotsin ja Norjan rajojen molemmin puolin rauhallinen. Suomen pohjoisille rajakunnille (Utsjoki, Inari, Enontekiö, Muonio, Kolari, Pello, Ylitornio ja Tornio) Ruotsi ja Norja ovat erittäin tärkeitä. Rajat suljettiin aivan ymmärrettävästi koronaviruksen leviämisvaiheessa. Lapin kunnat ja Lapin Yrittäjät vaativat koronatilanteen rauhoittumisen myötä rajojen avaamista ja rajoitusten keventämistä rajattomassa Lapissa, Lapin kuntien, Lapin Yrittäjien ja Lapin liiton kannanotossa todetaan.

– Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta. Lapilla on pitkä maaraja niin Ruotsin, Norjan kuin Venäjän kanssa. Ruotsin ja Norjan raja on "rajaton" eli naapurimaassa käydään töissä, kaupassa ja tehdään bisnestä arkipäiväisesti, ja näin on ollut jo vuosisatojen ajan, kannanotossa todetaan.

Rajojen yhtäkkinen sulkeminen lamaannutti rajakaupan. Esimerkiksi Utsjoen kunnalle Norjan rajakauppa on kunnan tärkeimpiä elinkeinoja, suuri työllistäjä ja yhteisöveron maksaja. Utsjoen yritysten liikevaihdosta yli 75 prosenttia tulee rajakaupasta. Asiakkaista arviolta yli 90 prosenttia on norjalaisia. Erityisesti norjalaiset ovat tärkeitä asiakkaita Suomen puolen liikkeissä.

Tornionlaakson Suomen puolisissa kunnissa arvioidaan kaupan asiakkaista noin 35-50 prosenttia tulevan Ruotsista. Rajan sulkemisen vuoksi päivittäistavarakaupan volyymi on siellä vähentynyt noin 25-30 prosenttia ja erikoistavaroissa jopa 50 prosenttia. Kolarissa parturi-kampaamot ovat menettäneet jopa 90 prosenttia asiakkaista.

Rajojen kiinni pitäminen tuntuu erittäin kohtuuttomalta alueella, missä koronatapauksia ei ole ollut ollenkaan tai pitkiin aikoihin. Mikäli rajat pysyvät kiinni pidempään, tämä tulee romahduttamaan alueen elinkeinoelämän. Alueen työttömyys tulee kasvamaan huomattavasti, ja kuntataloustilanne tulee heikkenemään entisestään, kannanotossa todetaan.

Molemmat pohjoismaiset rajat koetaan Lapissa osana yhtenäistä työssäkäynti- ja kulttuurialuetta, jossa rajat ylittävä liikkuminen on arkipäivää. Molemmin puolin käydään töissä ja ostoksilla ja käytetään palveluja. Sukulaisuus-, ystävyys- ja asiakassuhteet ulottuvat luontaisesti rajojen yli, puhumattakaan alkuperäiskansan rajattomuudesta.

Elinkeinoelämä perustuu asiakaskuntaan molemmissa maissa. Lapilla on Norjan kanssa yhteistyötä myös sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluissa, erityisesti saamenkielisissä palveluissa. Muonion kunnan yhteispohjoismainen kirjastoauto odottaa myös paluuta reitilleen.

Lapin kunnat ja Lapin Yrittäjät vetoavat valtioneuvostoa käynnistämään pikaisesti neuvottelut rajojen avaamisesta sekä rajoitusten keventämisestä sekä purkamaan Suomen osalta rajoitukset huomioiden maiden suositukset koronaturvallisesta toiminnasta.