LK: Posion seu­ra­kun­ta yrittää oi­kais­ta ta­lout­taan - Par­tio­ko­ta ha­lu­taan myydä

Posion kirkkovaltuusto joutuu seuraavaksi pohtimaan seurakunnan maalla Yli-Kitkan Turjanniemellä olevan entisen partiolippukunnan tukikohdan Turjankodan myymistä, jolla paikattaisiin vuotavaa taloutta.
Posion kirkkovaltuusto joutuu seuraavaksi pohtimaan seurakunnan maalla Yli-Kitkan Turjanniemellä olevan entisen partiolippukunnan tukikohdan Turjankodan myymistä, jolla paikattaisiin vuotavaa taloutta.
Kuva: Erkki Ahola

 

Posion seurakunnan maalla Yli-Kitkan Turjanniemellä on entinen partiolippukunnan tukikohta Turjankota, josta seurakunta yrittää nyt tehdä yhtä paikkaa vuotavaan talouteensa, Lapin Kansa uutisoi.

Seurakunnan taloustyöryhmä on antanut talouspäällikkö Toini Kajavan tehtäväksi selvittää, voitaisiinko rakennukset ja niitä ympäröivästä Anttilan tilasta erotettava määräala myydä.

Kitkajärven rannan tuntumassa on hirsistä tehdyt mutterikota, pieni sauna ja halkovaja sekä kaksi kevyttekoista huussia.

– Alue on seurakunnan omistaman tilan palsta, jonka seurakunta on muodostanut vapaaehtoisen rantojensuojelualueen. Mitään uutta alueelle ei saa rakentaa, Toini Kajava toteaa Lapin Kansan haastattelussa.

– Tukikohta siirtyi seurakunnan omistukseen, kun partion toiminta loppui.

Kitkankiertäjät-lippukunnan nimi on yhä laudassa kodan oviaukon yläpuolella.

Tulojen riittämättömyys on ongelma monille seurakunnille. Tilanteen uskotaan edelleen vaikeutuvan etenkin siellä, missä väestö paitsi ikääntyy myös vähenee.

Oulun hiippakunnassa Posio oli suurimpia häviäjiä, kun kirkkohallitus tämän vuoden alusta rukkasi seurakunnille jaettavien verotulojen täydennysavustusten jakoperusteita. Posion seurakunnassa oli jo tehtynä mittavia säästötoimia. Seurakunnan jäsenmäärä on nyt noin 2800.

Partiokotaa enemmän rahaa seurakunta voisi saada Anttilan tilan toisen rantapalstan myynnistä kaksine rantatontteineen.

Kirkkoneuvosto hyväksyi taloustyöryhmän laatiman tasapainotusohjelman, johon kuuluu maanmyynnin lisäksi kanttorin viran osa-aikaistaminen ja emännän ja seurakuntamestarin tehtävien pysyvä yhdistäminen.

Veroprosentin korottamisen sen sijaan tulee työryhmän ja neuvoston mielestä olla viimeisiä keinoja talouden korjaamisessa. Päätökset tekee kirkkovaltuusto. Omaisuuden myyntipäätöksille tarvitaan kirkkohallituksen vahvistus.