Lo­ma­ren­gas: Huip­pu­vuo­si mök­ki­va­rauk­sis­sa – kokenut työn­te­ki­jä pal­jas­taa, mikä Kuu­sa­mos­sa vie­hät­tää mat­kai­li­jaa

-
Kuva: Mikko Halvari

Kuluva vuosi on ollut huippuvuosi mökkivarauksista. Ennakkomyynnit näyttävät erittäin hyvältä myös ensi kevättalven osalta.

– Uuden vuoden aikaan on enää muutamia yksittäisiä kohteita vapaana, joten voi sanoa, että lähes sata prosenttia kapasiteetista on myytynä. Uusi vuosi on aiemmin ollut sesongin huippu, mutta tänä vuonna joulukin myytiin jo ennakkoon hyvin, hankintajohtaja Marko Säkkinen Lomarengas Oy:ltä kertoo yhtiön lähettämässä tiedotteessa.

Kuusamossa on yli 6000 vapaa-ajan asuntoa, joista merkittävä määrä on myös matkailijoiden vuokrakäytössä. Lomarengas Oy välittää Kuusamossa niistä yli viittäsataa mökkiä ja huoneistoa.

Suurin asiakasryhmä Lomarenkaalla on perheet. Asiakkaista kotimaisia on noin 70 prosenttia ja kansainvälisiä loput 30 prosenttia. Eniten kansainvälisiä asiakkaita tulee Venäjältä.

– Tällä hetkellä toiseksi suurin kansainvälinen asiakasryhmä tulee Espanjasta, matkanjärjestäjät sieltä tuovat nyt sydäntalveen paljon asiakkaita. Lisäksi meillä on mm. saksalaisia ja sveitsiläisiä asiakkaita, Säkkinen kertoo.

– Itse olen tullut noin 12 vuotta sitten Lomarenkaalle, joka aiemmin tunnettiin nimellä Matka-Ruka, sittemmin FinFun ja nyt osana valtakunnallista Lomarengasta. Täällä Kuusamossa on töissä lisäkseni viisi ympärivuotista työntekijää majoitusvälityksessä. Kuusamon ja Rukan alue on Lomarenkaan mökkimäärissä mitattuna suurin yksittäinen alue.

Majoitusliiketoiminta työllistää paljon myös muita paikallisia yrityksiä ja henkilöitä, jotka huolehtivat mökkien avainten luovutuksesta, liinavaatteista, siivouksesta ja muista kunnossapitotehtävistä.

– Listoillamme on tällä hetkelä yli 100 mökkihuolitsijaa tai yritystä, kuvaa Säkkinen.

Mökkien ja huoneistojen omistajat ovat pääasiassa kotimaisia yksityishenkilöitä. Lomarengas on valtakunnallinen toimija, Kuusamon konttori on niistä Helsingin päätoimipisteen jälkeen suurin.

Lomarenkaan laatupäällikkö Mia Oinas on ollut ympärivuotisesti töissä matkailualalla jo yli 20 vuotta. Pitkän työuran aikana on tullut selväksi mikä matkailijoita Kuusamoon vetää.

– Todella monelle asiakkalle on merkitystä sillä, että millainen täällä on tuo luonto ja että se on puhdas ja että se pysyykin puhtaana. Matkailulla on siitä toimialana oma vastuunsa myös, Oinas sanoo.

– Kuusamon matkailu on kehittynyt entistä enemmän ympärivuotisemmaksi matkailuvirraksi. Toki vielä on hiljaiset kuukaudet kuten lokakuu ja toukokuu, mutta selkeästi on mennyt ympärivuotisemmaksi siitä kuin aloitin. Kuusamossa matkailulla on hyvä tilanne ja näin on myös valtakunnallisesti, Oinas kertoo.