Lu­ki­jal­ta: Kak­sil­la rat­tail­la aja­mis­ta

Kirjoittajan mukaan jotkut ajavat kaksilla rattailla, vähän samalla tavalla kuin Suomen politiikassa, varsinkin hulluna vuonna 2020.Kirjoittaja kertoo asuvansa Espanjassa, ja hänen asunnostaan on hulppeat näköalat yli kaupungin Välimerelle.
Kirjoittajan mukaan jotkut ajavat kaksilla rattailla, vähän samalla tavalla kuin Suomen politiikassa, varsinkin hulluna vuonna 2020.Kirjoittaja kertoo asuvansa Espanjassa, ja hänen asunnostaan on hulppeat näköalat yli kaupungin Välimerelle.
Kuva: Arimo Eklund

Ihmetyttää kirjoittelu Yhdysvaltojen presidentti Trumpista, hänen toimistaan ja sanomisistaan. Trumpista kirjoittajat vaikuttavat ajavan kaksilla rattailla, vaikkeivät he sitä ehkä itse huomaakaan.

Huomioni ei suinkaan tarkoita sitä, että olisin hyväksymässä Trumpin toimenpiteitä ja kannanottoja. Tätä kirjoitusta on minkään tahon turha alkaa kommentoida jonkin aatesuunnan edustajaksi perinteisillä lyömäkirveillä kuten rasisti, fasisti, äärioikeistolainen tms. Tässä kirjoituksessa otetaan kantaa kirjoittajien epäjohdonmukaisuuteen, yksipuolisuuteen ja valikoivaan argumentointiin.

Maailmalla on Trumppia ”hullumpiakin” päättäjiä, joista mainittakoon nykyinen asuinmaani Espanja, missä valtaa pitää sosialistisen PSOE-puolueen Pedro Sanchez. Maan vallassa olevan puolueen edustaja laukoi suustaan kehoituksen/hyväksynnän asuntojen valtaamiselle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos ulkopuolinen pääsee pesiytymään asuntoosi tavalla tai toiselle, hänen poistamisensa on vietävä monimutkaiseen ja aikaa vievään oikeusprosessiin. Jos kyseessä on nainen, jolla on lapsi, tai raskaana oleva nainen, tilanne käy vieläkin monimutkaisemmaksi ja hitaammaksi.

Mitähän Koillissanomien arvoisat kirjoittajat ovat mieltä maan poliittisen johdon asuntovaltauksien myötäilystä, joka onkin sitten realisoitunut? Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huoneistot on varustettava moninaisin turvajärjestelyin. Tämäkään ei auta, jos satut asumaan alimmissa kerroksissa. Valtaajilla ja myös murtovarkailla on omat metkunsa droneista alkaen.

Edellä mainituista syistä en hankkinut asuntoa rivi- tai omakotitalosta, enkä kerrostalon alimmista kerroksista. Nyt asunkin 8. kerroksessa, josta on hulppeat näköalat yli kaupungin Välimerelle. Horisontissa siintää Afrikka ja Sahara, joka puskee ajoittain harmiksemme hiekkapölyä terassille.

Kaikkia talossa liikkujia pyritään valvomaan omatoimisesti, koska juuri valmistuneessa talossa ei ole vielä ulkovalvontajärjestelmää. Tässä vaiheessa kerrostalossa on monenlaista liikkujaa, koska huoneistoja kalustetaan, korjataan ja muutostyöstetään.

Epämääräiset, iltamyöhään liikkujat kerrostalossa aiheuttavat aina epävarmuutta asianomaisten aikeista. Onko kyseessä asuntovaltaaja vai murtovaras? Tämäkin on koettu, mistä seuraa whatsupp-viestittely eri maissa asuvien asukkaiden kesken. Epämääräisen naisihmisen liikkeet käytävillä saivat aikaiseksi mm. sen, että eräs asukas pyysi Helsingistä virittämään jouluvalot parvekkeelleen, jotta huoneisto vaikuttaisi ”asutulta”.

Asunnon asutuksiksi stailaaminen on kaksiteräinen miekka, sillä se viestii, että asunnossa asutaan. Asujalla on asuessaan usein mukanaan arvokasta omaisuutta, rahaa ja luottokortteja yms., mutta tyhjässä asunnossa harvemmin. Teetpä niin tai näin, aina ovat riskit mahdollisia. Pimeällä liikkumista kaupungilla ei suositella. Turvallisinta on liikkua taksilla, sillä hämäräkujilla voi aina vaania muutama marokkolainen, joka kalauttaa sinua päähän. Näinhän voi tosin käydä Suomessakin. Mutta ei Kuusamossa.

Mitä tällä on tekemistä Trumpin kanssa? Ei varsinaisesti mitään muuta kuin se, että liika hyvinvointi ja valikoiva moraali saavat ihmiset puuttumaan asioihin, jotka ovat mittasuhteiltaan vääriä. Lisäksi heidän kohteensa ovat valikoivia syystä tai toisesta.

Miksi Trumpin vihaajat Koillissanomissa eivät kirjoita Putinista. Putinhan sentään valloitti Krimin, yritti kaapata Georgian ja häärii epämääräisin tempuin Kaukasuksella. Taitavat Trumpin vihaajat olla niitä historian pölyttämiä suomettujia.

Putinin viimeisin tempaus oli laki, joka takaa Venäjän entisille presidenteillä elinikäisen syytesuojan. Venäjän presidenteille oli jo aiemmin järjestetty syytesuoja rikoksista, joita he ovat ehkä tehneet virassa ollessaan. Jatkossa heitä ei voi pidättää, kuulustella tai syyttää myöskään presidenttikauden jälkeen. Myös kotietsinnät on kielletty. Syytesuoja koskee myös Dmitri Medjedeviä. Mitkähän reaktiot olisivat olleet Trumpin vastaavista toimenpiteistä?

Näin kaikki junaillaan naapurimaassamme ”lainmukaiseksi” vallassa olevien toimesta. Näin teki aikoinaan myös Adolf Hitler. Ei Aatu tehnyt valtaan pyrkiessään mitään laitonta Saksan lakien vastaista, siitä hän piti huolen. Valtaan tultuaan hän tekikin sitten lainsäädännön antamien oikeuksien mukaan, mikä hänelle parhaiten sopi.

Millainen meteli olisikaan syntynyt tai syntyisi, jos Trump ryhtyisi vastaaviin syytesuojahanketoimenpiteisiin, Kuuban valtaukseen ja kansallisen tai kilpailijoiden omaisuuden ryöväämiseen. Trump on köykä cowboy verrattuna Venäjän valtaapitäviin ja heidän lähipiireihinsä. Eikö kirjoittajien moraalia arveluta Venezuelan Nicolas Maduro, joka on sentään tuhonnut kukoistavan maan?

Miksi naapurimaamme Venäjän asioista ei kirjoiteta yhtä hanakasti? Vai onko kyseessä ”pyhä lehmä”, johon ei voida puuttua.? Vai jatkuuko suomettuminen, joka on peritty äidin maidossa? Mutta kaikesta huolimatta jotkut ajavat kaksilla rattailla. Vähän samalla tavalla kuin Suomen politiikassa, varsinkin hulluna vuonna 2020.

Jorma KananenValencia, Espanja