Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Kansa luottaa pre­si­dent­tiim­me Sauli Nii­nis­töön

Suomalaisista 78% luottaa erittäin tai melko paljon tasavallan prseidenttiin Sauli Niinistöön. Suomalaisten yhtenäisyyttä on rakennettu Suomessa sadan vuoden ajan.

Presidentinvaalikeskustelussa on käyty arvokeskustelua.  Sauli on persoona, joka on johtamiskykynsä näyttänyt ensimmäisen presidenttikautensa aikana ja mm. Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana vuonna 1999 johtaessaan Ecofin-neuvostoa. Agendalla oli nimenomaan verovälttelyn estäminen ja pyrkimys saada kaikki EU-maat, mukaan lukien Britit siihen, että toisessa maassa olevista talletuksista ilmoitettaisiin. ”Se oli kuulkaa pitkä taistelu venyttelin sitä johonkin aamu kahteen kolmeen illalla alkaneesta ja täytyy sanoa, että siinä joutui todella taistelemaan” Niinistö sanoi MTV:n suuressa vaalipaneelissa Kallion kirkossa Helsingissä viime sunnuntaina.

Suomen yhtenäisyyttä rakennetaan luottamuksella toinen toisiinsa ja Suomalaiseen demokratiaan. Siitä rakentuu vakaa yhteisö ja yhteiskunta ja sellainen Suomi onneksi on maailman kärjessä. Siihen luottamukseen liittyy tietynlainen luottamuksen silta julkisen vallan ja yksilön välillä, joka minusta rakentuu niin, että kun ihminen tekee mitä häneltä kohtuudella, ei liikaa, voidaan vaatia ja jos huonosti käy julkinen valta (kunnat, valtio) tulee ja nostaa hänet. Näin Sauli Niinistö kiteyttää yhtenäisyyden rakentamisen ytimen.

Valtaoikeuksista puhuttaessa Sauli Niinistö on sanonut, että ”Kasakka ottaa sen mikä on löyhästi” ja on tarkoittanut sillä Venäjää. Tuo lause on vanha suomalainen kansanperinne. Sauli sanoo myös, että ”Ei valtaa ole tuolla lillumassa, niin että sitä voi ottaa, mutta siellä on kauhean paljon vastuuta, sellaisia asioita joista on tartuttava kiinni ja minulla on sellainen luonne, että jos näen, että joku asia lilluu ja johon olisi tartuttava minä tartun ja silloin se tietysti näyttää siltä, että se käyttää valtaa. Nato-kysymykseen Sauli Niinistö vastaa ”Me pidämme mahdollisuuden liittyä Natoon omalta osaltamme avoimena, minusta se on hyvä. Me seuraamme tilannetta ja tässä tilanteessa minä en olisi lähdössä Natoon, ei ole syytä, mutta olosuhteet saattavat muuttua monella sellaisella tavalla jota emme voi lähteä edes ennustamaan. Suomen ja Venäjän suhteita Niinistö pitää hyvinä ”Ne ovat niin hyvällä tolalla kuin näissä olosuhteissa voivat olla”. Tarkoitan olosuhteilla sitä, että Suomi on tuominnut Krimin valtauksen ensimmäisenä ja että Suomi on tehnyt sanktio päätöksen.

Meille Suomalaisille on myös enemmän kuin tärkeää, että Yhdysvaltain sitoutuminen Eurooppaan sekä Itämeren alueen turvallisuuteen ja vakauteen jatkuu, Sauli Niinistö on todennut. Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat ehkä likeisimmät kuin koskaan, tästä on hyvä jatkaa. Myöskin liittovaltiolle Niinistö sanoo ei ”Mitään liittovaltiota ei ole syntymässä, enkä minä sitä kannata. Minä toivoisin, että EU olisi turvallisuusyhteisö tällaisena aikana ja kehittäisin turvallisuusyhteistyötä, johon Ranska ja Saksa näyttävät olevan halukkaita. Siinä kehityksessä meidän tulee olla mukana. Taloudelliset yhteisvastuut ovat puolestaan hankalia asioita. Sauli Niinistö on puuttunut myös eriarvoisuuteen kielikysymyksen osalta sote-uudistuksessa.

Seuraavan kuuden vuoden aikana tulevan presidentin on keskityttävä seuraaviin asioihin. Sauli Niinistö on tehnyt ohjelman kolmen rauhan kautta. Yksi on sotien välttäminen ja siinä kansainväliset suhteemme ovat monipuolisen laajat ja me kykenemme niissä tarjoamaan hyviä palveluksia. Toinen on yhteiskuntarauha, jossa ilmastonmuutos on kaikkein suurin uhkatekijä. Kolmas on yhteiskuntarauha, jossa eheyden elementit nousevat.

Sauli Niinistö on huolestunut syrjäytyneistä nuorista ja ilmastotekona hän mainitsee omakotitalonsa maalämmitykseen siirtymisen ja inhoaa yli kaiken ruoan pois heittämistä. Hän on huolestunut myös ensisynnyttäjien keski-iän nousemisesta 30 ikävuoteen Suomessa ja toivoisi, että nuoret aloittaisivat aikaisemmin.

Sauli Niinistö on rauhaa rakentava, luotettava, koko kansan presidentti. Äänestämällä Saulia varmistamme, että Suomessa on luottamuksen arvoinen presidentti jatkossa.

”Sauli Niinistö on tehnyt ohjelman kolmen rauhan kautta.