Koillissanomat Live: Kuu­sa­mo­lai­set jat­koi­vat maa­li­teh­tai­lua – Katso tal­len­ne Pal­lo-Kar­hu­jen ja Haa­pa­ve­den Ur­hei­li­joi­den koh­taa­mi­ses­ta

Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Kri­tiik­ki on kes­kus­te­lun suola

Kriittinen vastine on paljon arvokkaampi kuin viisi hymistystä. Näin ollen kauppaneuvosten Riekin Ja Kihlmanin paikoitellen hieman sapekkaat vastineet kirjoitukseeni olivat hyvin tunnustuksen ansaitsevia, jotka veivät keskustelua eteenpäin.

Riekki oli mahdollisesti tullut siihen tulokseen, etten minäkään älynnyt taseista höykäsen pölähtävää. Se voi pitää paikkansakin, mutta se on aivan sivuasia, mitä minä niistä ymmärrän.

Enhän minä niistä ole mitään puhunutkaan. Mikäli hänen esittämänsä Kuusamon Golfin taseet pitävät paikkansa, niin enpä ole sitten ainoa, joka ei taseista ymmärrä, tai ei ainakaan ole ollut ymmärtävinään.

Kyseiset Golf-yhtiön tilinpitäjät ovat ilmeisesti kylmästi ja kyynisesti luottaneet, että kaupunki hoitaa koko konkurssipesän, niin kuin nyt hoitaakin, tavalla tai toisella. Siitä olen Riekin kanssa samaa mieltä, ettei tuota vastuulliseksi tilinhoidoksi voi kutsua parhaalla tahdollakaan.

Tileistä ja taseista puheen ollen laatiessani Kuusamon/Koillismaan osuuskaupan historiikkia, minä osuuskaupan taseiden perusteella päättelin, että eräs Tauno Riekki -niminen toimitusjohtaja pelasti aikanaan Koillismaan osuuskaupan selvältä konkurssilta. Jostakin syystä tuo johtopäätös silloin Riekille kelpasi.

Itse asiasta Riekin ja minun välillä ei näytä olevan eri mielisyyttä. Kaupungin asia ei ole pyörittää bisnestä, vaan sen tehtävä on huolehtia, että alueelle tehty työ ja siihen upotetut rahat eivät mene hukkaan. Kaupungin johto ymmärtääkseni näin yrittää juuri menetellä.

Jukka Kihlman kehotti minua hakemaan Koillismaan osuuskaupan toimitusjohtajan paikkaa. Kiitän nöyrästi kunniasta!

Minulla on kyllä sellainen tieto, että kyseistä tointa hoitaa tällä hetkellä peräti varatuomari, eikä ikuinen ylioppilas niin kuin kerran aikaisemmin. Minähän en ole koskaan liikemieheksi tälläytynytkään.

Olen aina luottanut asiantuntijoihin näissä asioissa. Sen sijaan kunnallispolitiikasta minä jonkin verran olen tietävinäni. Sitä mieltä minä kyllä olen, ettei liikkeen menestyksekäs hoitaminen välttämättä merkitse sitä, että ymmärtää täysin kunnallispolitiikkaa. Sitä minä yritin selittää. Ei tässä ollut mitään henkilökohtaista piikkiä. Perusteitahan saa ja pitääkin kysyä.

Mutta asia, mikä minua kovasti murehdutti, oli se, kun Jukka Kihlman sanoi, ettei hän tule minua saarnoista neuvomaan. Se olisi kyllä todella suuri vahinko. Minä nimittäin päinvastoin olisin hyvin kiitollinen hänen neuvoistaan. Saarnojen tulisi olla arkiseen elämään perustuvia ja suuntautuneita, sen lisäksi että ne perustuvat Raamattuun ja kirkon opetukseen. Emme me teologit mitään arkisen elämän parhaita asiantuntijoita ole, mutta vanhat liikkeen johtajat sellaisia ovat. Jos joskus kävisi niin että Jukka Kihlman tulee kuuntelemaan saarnaani ja antaa siitä kriittistä palautetta, niin kakkukahvit tarjoan ja heti. Se olisi hyvin arvokas palvelu.

Mitä itse asiaan tulee, niin asiathan tässä riitelevät, eivätkä miehet. Jukka Kihlman otti kaupunginhallituksessa kielteisen kannan Golf-kentän kaupungille ottamiseen. Minäkin pidän sitä tilapäisenä toimenpiteenä. Siksi totesin, ettei kunnallispolitiikka ole bisnestä. Siitä asiasta sentään taidamme olla samaa mieltä.