Lu­ki­jal­ta: Kuinka moni Kuu­sa­mos­sa 1950-lu­vul­la kan­sa­kou­lua käynyt muistaa tämän äi­tien­päi­vä­lau­lun?

Kuinka moni Kuusamossa 1950-luvulla kansakoulua käynyt muistaa tämän koulussa opitun äitienpäivälaulun? Kenen sävellys, kenen teksti?

Äidille nyt laulamme

laulun ikioman.

Hälle tänään toivomme

me onnen varjottoman.

Päivä kaunis loistakoon,

huolet kaikki poistakoon!

Laulu Äidin soi,

laulu Äidin soi!

Opeteltiinko sitä Talouskaupan pirtissä (toisella luokalla käytiin koulua siellä 1954-55)? Löytyykö laulu Ingmanin Laula sinäkin -kirjasta? Oltiin Raunion Lahjan oppilaita.

Mukavia koulumuistoja on paljonkin, niinkuin myös ensimmäisestä työpaikasta Koillissanomain toimituksessa. Ja ihan ekanahan olin Koikkarin jakelijana ja tokana konttorissa apuna. Ja vasta sitten toimitusharjoittelijana. Jaa, mutta olinhan jo aiemmin Koillissanomain perustajan, Jorma Lamminmäen kotona aputyttönä, Ollin ja Jukan hoitajana. Niin, ja Koillissanomain kirjapainolla Koikkaria postittamassa (Lainaako lomatuuraamassa?): nakuttamassa osoitteita lehden yläkulmaan; ja työnsin sormeni jotenkin liian lähelle vauhdilla liikkuvia osoitelevyjä - jäi ikuinen muisto.

Jos pengon enemmän muistojen kirjaa: samana kesänä kun oli pyritty oppikouluun olin Posion pappilassa Isokoskella Soile-vauvan, Hannun ja Tytyn likottajana. Ja isä soitti sinne tiedon, joka tuli Koillisanomiin. Pääsin! Viikkoa, pariako aiemmin, koulun kevätjuhlassa sain lausua runon

Terve päivä paistamahan,

Terve Suomehen suvinen aika!

Maat vihertämähän, veet sinertämähän.

Taivahan auteret tanhuamahan...

Meniköhän tuo tanhu ihan noin?

Tämä ihmisen elo on tosiaankin elämänkaarii: vanhat asiat tulevat mielessä aikaisempaa lähemmäksi.