Lu­ki­jal­ta: Kuu­sa­mos­ta va­paa-ajan kau­pun­ki­kes­kus – lisää asuk­kai­ta mök­ki­läi­sis­tä

Kirjoittaja esittää, että vapaa-ajan asukkaiden avulla saataisiin Kuusamon väkiluku nousuun.
Kirjoittaja esittää, että vapaa-ajan asukkaiden avulla saataisiin Kuusamon väkiluku nousuun.
Kuva: Mikko halvari

On ollut mukava havaita, että Kuusamon kaupungin keskusta on saanut uutta, positiivistä ilmettä Ouluntien ja Kitkantien saneerauksen myötä.

Keskustan vetovoimaisuutta on mahdollisuus lisätä luomalla siitä vapaa-ajan asumisen uudenlainen, houkutteleva keskus. Peruselementit ja palvelut ovat kunnossa.

On hyvät ja luonnonkauniit kävely- ja hiihtoreitit kauniiden vesistöjen ääressä. On hyvät vapaa-ajan palvelut kuten kirjasto, liikuntahalli, uimahalli, jäähalli, keilahalli ja urheilukenttä. Kaikki kävelymatkan päässä.

Samoin on toimivat kaupungin ja seurakunnan palvelut. On myös hyvät kaupan palvelut ja ravintolapalveluita.

Keskustan elävöittäminen edellyttää, että sinne saadaan lisää ihmisiä. Kun Kuusamon oma väestökehitys ei riitä, kasvua kannattaa ja on mahdollista hakea vapaa-ajan asumisesta.

Mökkiasumisen ohella Kuusamo voi olla edelläkävijä vapaa-aikakaupungin kehittämisessä ja rakentamisessa. Kuusamon keskusta tarjoaa erinomaiset puitteet sellaisille vapaa-ajan asukkaille, joilla on mahdollisuus viettää aikaa Kuusamossa viikkoja ja kuukausia vuodessa.

Vapaa-aika-asumisen kehittämiseksi keskustaan Kuusamon kaupungin kannattaa käynnistää yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa vapaa-aika-Kuusamon kehittämissuunnittelu, jonka tähtäin ulottuu seuraavalle vuosikymmenelle.

Visiona voisi olla: Suomen vetovoimaisin vapaa-ajan kaupunkikeskus ainutlaatuisen luonnon ympäröimänä. Asumisen ja asukkaiden lisääminen keskustaan on varmin keino saada keskustasta elävä ja elinvoimainen.

Suomessa on paljon ihmisiä, jotka haluavat ja joilla on mahdollisuus asua Kuusamossa osan vuodesta. Sellainen asuminen tarvitsee elävän ja toimivan yhteisön sekä toimivat palvelut.

Hannu Kallunkisosiaalineuvos Raahe