Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Laa­ja­kais­tai­lua – sel­vi­tys on tehty ja sen jälkeen ko­sau­te­taan seinään

Palaan vaihteeksi tähän erääseen kotipaikkakuntaani koskevaan inttoaiheeseen. Kuusamossa on asiasta väännetty peistä jo vuosia ja sen verran asia on edennyt – että jonkinlaista selvitystä on saatu tehtyä. Edelleen kuitenkin – kaupungin hallinto tuntuu olevan ainakin puolittain täysin mobiiliuskovaista ja asian hoitoa vetkutellaan edelleen. Tästä on Ilkka Tammi toimittanut jo vuosia ja itse olen antanut Ilkalle taustatukea. Ja edelleen asiaa pitää toistaa – vätystely tuntuu edelleen olevan vallalla.

Perussuomalaiset ovat Kuusamossa allekirjoittaneen johdolla toimittaneet asiasta jo vuosikausia ja sen verran olemme saaneet aikaan, että asiasta saatiin vihdoinkin myöhään jonkinlainen selvitys aikaan. Valitettavasti vaan selvitys tehtiin niin myöhään, että tällä hetkellä vielä haussa oleva tukikierros on jo Kuusamon osalta auttamattomasti mennyt ohi. Tästä syyttävän sormen voi osoittaa erityisesti valtapuolueen ja kaupungin virkamiehistön suuntaan. Edelleen on luultavasti päällä kuvitelma, että markkinat hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä. Mahdollisen laajakaistahankkeen taloudellista pohjaa olisi helpotettu, jos asiaan olisi tartuttu aikaisemmin.

Markkinaehtoinen kuiduttaminen varmasti toimiikin taajama-alueella, jossa vedettävät matkat kuitukaapelin osalta ovat lyhyitä. Kustannukset pysyvät siellä silloin kohtuullisina ja ihmisille ei tule kalliiksi kuituliittymän ottaminen. Ongelma on syrjemmät seudut – sinne kuitua ei saada kirveelläkään vedettyä markkinaehtoisesti.

Jotkut ovat sitten pitkin sosiaalista mediaa todenneet, ettei kuitua kannata vetää juuri mihinkään. Taitaa olla vaan niin, että ei se mobiili ja tuleva 5G ratkaise datamäärän kasvuun liittyvää ongelmaa. Ja mitkään satelliittisysteemit eivät kyllä ole asiassa reaalimaailmasta kotoisin. Yksinkertaisesti – sitä kuitua pitää vaan vetää ja sen tarjoaminen kuntalaisille pitää mahdollistaa. Onneksi nyt viime aikoina Carunan maakapeloinnin yhteyteen on mahdollistettu myös kuituputken veto. Tämä vaan on tapahtunut myös liian myöhään.

Todennäköisimmin Kuusamon päättävät tahot ja virkamiehistö tulee edelleen kuvittelemaan, että markkinat hoitavat asian. Ja myös selkeästi mobiiliuskovaisuus on lobbareitten ansioista edelleen vallallaan. Tämä on selkeästi laajakaistailua – selvitys on tehty ja sen jälkeen kosautetaan seinään.