Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Näky oli loh­du­ton, kun Va­lin­ta­ta­lo mou­ka­roi­tiin maan tasalle – ra­ken­ne­taan tilalle oma­lei­mai­nen ja tun­nel­mal­li­nen puisto

Vietin pitkän viikonlopun Kuusamon kodissani pari viikkoa sitten. Ehdin näkemään, miten lähinaapurini, Valintatalo, moukaroitiin maan tasalle. Näky oli lohduton. Lohduttomuutta jonkin verran lievensi se, että purkutyöstä vastuussa oleva taho, Kuusamon kaupunki, lajitteli purkujätteet huolellisesti.

Mitä Valintatalon tilalle?

Olen sivusta seurannut keskustelua Kitkantien remontista ja ymmärtänyt, että kaupungin tarkoituksena on parantaa ydinkeskustan viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta uusille asukkaille ja toimijoille. Kävelin tuolla taannoisella käynnillä muutamia kertoja kotoani neljän tien haaraan ja laskeskelin, että muutaman sadan metrin matkalla oli satoja neliömetrejä upeita liikehuoneistoja tyhjillään ikkunoissaan kyltit ”vuokrattavana”.

Haluammeko rakentaa Valintatalon tontille komean punatiilisen kerrostalon, jonka katutason liikehuoneistot ammottavat tyhjyyttään?

Mielestäni Kitkantien viihtyisyyden ja houkuttelevaisuuden parantamiseksi voitaisiin käyttää tyhjäksi raivatun Valintatalon tonttia hyväksi. Suunnitellaan ja rakennetaan siihen puisto. Olen pannut merkille, että Kuusamon kaupungin henkilöstöllä on korkeatasoista osaamista ympäristön viihtyisyyden rakentamisessa. Käytetään tätä osaamista hyväksi rakentamalla Kitkantien varteen omaleimainen, tunnelmallinen puisto, jossa kuusamolaiset ihmiset voisivat viihtyä ja muistella, mitä Kitkantiellä on heidän elämänsä varrella tapahtunut. Puisto eroaa rakennuksista mm. siinä, että puiston elinkaari ei koskaan pääty ja huolellisella hoidolla se vain paranee sukupolvesta toiseen.

Kuten edellä mainitsin, kuusamolaisten ei todella tarvitse hävetä viime vuosien toimiaan asutun ympäristön viihtyisyyden parantamiseksi. Toimet vastaavat hyvin luontokaupungin imagon kehttämiseen. Puisto Valintatalon tontille olisi yksi merkittävä toimi samaan suuntaan.

Haluammeko rakentaa Valintatalon tontille komean punatiilisen kerrostalon, jonka katutason liikehuoneistot ammottavat tyhjyyttään?