Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Onko Rinne unoh­ta­nut Poh­jois-Suo­men? Me­kaa­ni­sel­la met­sä­teol­li­suu­del­la on suuri mer­ki­tys esi­mer­kik­si Koil­lis­maal­la

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen kommentti metsien käytön jäädyttämisestä herättää suurta ihmetystä. Rinne on todennut Savon Sanomissa, ettei metsien käyttöä tule nykyisestä tasosta lisätä. Tämä on raju viesti metsäteollisuuden investointisuunnitelmille ja metsäteollisuuden uusiutumiselle. Käytännössä Rinteen esitys kaataisi useita investointeja myös Pohjois-Suomessa ja vaikeuttaisi merkittävällä tavalla sahateollisuuden tulevaisuuden näkymiä.

Oulussa otettiin kesällä riemulla vastaan uutinen, jonka mukaan Stora Enson suunnitelmissa on toteuttaa 700 miljoonan euron investointi Oulun tehtaalle. Tällöin Oulun tehdas muutettaisiin pakkauskartonkeja valmistavaksi tuotantolaitokseksi ja toteutus voisi tapahtua vuosia 2019-2021.

Onko Antti Rinne unohtanut investointisuunnitelman, jolla olisi erityisesti Pohjois-Suomen kannalta merkittäviä työllisyysvaikutuksia?

Samassa lipsauksessa Rinne saattoi myös unohtaa, että mekaanisella metsäteollisuudella on suuri merkitys esimerkiksi Koillismaalla. Yksistään Kuusamossa arvioidaan vuotuisen metsän kasvun olevan noin miljoona kuutiota vuodessa ja tästä hyödynnetään vain noin neljännes. Myös ilmastomielessä varminta on keskittyä Suomessa metsien kasvun vahvistamiseen, eikä käytön rajoittamiseen.

Suomessa on vahvaa osaamista metsänhoidossa ja kaadettujen puiden tilalle istutetaan meillä uusia.

Mekaanisella metsä-teollisuudella on suuri merkitys esimerkiksi Koillismaalla.