Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: "Pe­rus­suo­ma­lai­sis­sa kenestä tahansa voi tulla mitä ta­han­sa" – Voi­tim­me vaalit, ja 600 li­sä­val­tuus­to­paik­kaa on veret sei­saut­ta­va suo­ri­tus

Vaalien jälkeen on aina paikallaan analysoida käytyjä vaaleja ja niiden lopputulosta. Niin on syytä tehdä myös nyt. Vaaleissa on kulloinkin voittajansa ja häviäjänsä. Senkään suhteen ei tälläkään kertaa tehdä poikkeusta. Tulostulkinnat ovat valitettavan usein kuitenkin sellaisia, missä kukaan ei myönnä hävinneensä. Tappio pyritään kääntämään vähintäänkin torjuntavoitoksi.

Juuri käydyissä kuntavaaleissa oli oikeastaan vain yksi selkeä ja tosiasiallinen voittaja – Perussuomalaiset. Lähes kuuden prosenttiyksikön kasvu edellisistä kuntavaaleista ja melkein 600 lisävaltuustopaikkaa oli veret seisauttava suoritus. Kokoomuksen ja Liike Nytin saamat lisäpaikat olivat tähän verrattuna kosmeettisia korjauksia. Käytännössä kaikki muut puolueet kokivat vaalitappion, lukuun ottamatta Ruotsalaista kansanpuoluetta, mikä suunnilleen säilytti entiset asemansa.