Toimittajalta: Erään­lai­set Dahl­ma­nin partyt

Viikonvaihde-juttu: Oksanan ja Ihorin perhe päätyi Her­so­nis­ta Kuu­sa­moon, pa­ko­mat­ka kesti 8 päivää

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Sinema Leo

Viime sunnuntaina jumalanpalveluksissa kerättiin kolehti Suomen Lähetysseuralle käytettäväksi yhteistyökirkkojen ulospäin suuntautuvaan työhön. Tavoitteena on kirkkojen kasvu ja uusien seurakuntien syntyminen. Tansaniassa Victoriajärven hiippakunnissa, (Victoriajärven itäinen ja Victoriajärven kaakkoinen

hiippakunta), kiertävät kaksi Sinema Leo (”Elokuva tänään”) elokuva-autoa ovat osoittautuneet erittäin tehokkaaksi työmuodoksi. Nämä kaksi autoa tiimeineen tavoittavat vuosittain noin satatuhatta ihmistä. Evankelioimistyössä seurakuntia vahvistetaan noituuden pelon riivaamilla alueilla molemmissa hiippakunnissa. Hyväkuntoisilla autoilla pystytään vielä pitkään ajamaan Luoteis-Tansanian kuoppaislla teillä. Alue on kuivaa tasankoa ja siellä asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä, joista yli miljoona maaseudulla. Alueen väestöstä noin 90 prosenttia kannattaa perinteistä uskontoa. Suurin osa kuuluu Tansanian suurimpaa heimoon, sukumoihin.

Yksi tiimin jäsen kertoo kertoo kuinka hän itse tuli mukaan tiimin työhön. - Oli vuosi 2011. Juttelin ystäväni kanssa kylän keskustassa, kun ohitsemme ajoi auto, jonka kylkiin oli teipattu teksti Sinema Leo, Karibuni! (Elokuva tänään, tervetuloa. Minua kiinnosti, mistä oli kyse, ja menin kysymään, mitä teksteillä haluttiin kertoa.

Elokuva-autossa olevat työntekijät kertoivat toiminnasta ja kutsuivat illan elokuvanäytökseen. Illan elokuva oli kristillinen filmi nimeltään Matkalainen, joka kosketti minua kovasti silloisessa elämänvaiheessani. Elokuvan jälkeen seurakunnan työntekijät kuuluttivat, että jos jollain on tarve, että hänen puolestaan rukoiltaisiin, voi tulla filmin jälkeen valkokankaan lähistölle. En rohjennut silloin mennä, mutta omalla paikallani osallistuin mielessäni rukoukseen.

Illan päätteeksi Sinema Leo-tiimiläinen Sebastian Alloys kuulutti, että tarvittaisiin väkeä auttamaan elokuvalaitteiston kokoamisessa. Menin auttamaan, ja samalla juteltiin niitä näitä. Osallistuin elokuviin seuraavanakin iltana. Seuraavana sunnuntaina tuttavani, luterilainen kristitty, kutsui minut mukaansa kirkkoon.

Sinema Leon Sebastian oli juuri pari päivää aiemmin opettanut kirkolla lähetystyöstä silloiselle pienelle seurakunnalle ja sanonut, että jokainen teistä voi kutsua mukaan vaikka yhdenkin ystävän. No, tuo tuttavani kutsui minut ja tässä minä nyt sitten olen, Makene kertoo hymyillen.

Sospeter Makene alkoi osallistua aktiivisesti seurakunnan toimintaan. Pian hänestä tuli seurakunnan nuorisotyön puheenjohtaja, ja hänet valittiin myös seurakunnan vanhemmistoon. Sitten hänet lähetettiin opiskelemaan evankeiistaksi raamattuopistoon Mwanzaan.

Nyt Sospeter Makene on kutsuttu mukaan komiteaan, joka kääntää Raamattua Victoriajärven saarilla puhuttavalle kikerewen kielelle. Se on hänen äidinkielensä.

Sinema Leo -evankelioimistyö auttaa meitä kertomaan ihmisille Jeesuksesta. Ihmiset, jotka eivät usko Häneen, uskovat noituuteen, ja se aiheuttaa monenlaista pahaa, muun muassa albiinojen ja punasilmäisten naisten tappamista. Sinema Leo on nopea tapa synnyttää uusia seurakuntia ja vapauttaa ihmisiä noituudesta. Meidän on mentävä ihmisten keskelle ja autettava heitä ja julistettava evankeliumia niile jotka sitä kaipaavat.