Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Toimittaja Erkki Ahola kirjoittaa kuolemasta ja eutanasiasta KS:ssa 13.01.

Eduskunta hylkäsi 04,05.2018 kansalaisaloitteen armomurhan eli eutanasian hyväksymisestä äänin 128-60 sosiaali- ja terveysministeriön lausunnon mukaisesti. Siinä edellytetään hallitukselta laajapohjaisen asiantuntijaryhmän asettamista selvittämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa.

Valiokunnan mukaan lisäselvityksissä on käytävä läpi myös eutanasian eli kuolinavun mahdollinen käyttöönotto Suomessa.

Kansalaisaloitteessa eutanasian tärkeimpiä perusteita olivat parantumaton kuolemaan johtava sairaus, lyhyt odotettavissa oleva elinaika ja sietämätön kärsimys, jota ei kyetä lievittämään muulla keinoin.

Hyksin palliatiivisen keskuksen ylilääkäri sekä Taysin palliatiivisen yksikön ylilääkäri taasen kirjoittivat HS:ssa 18.02.2017 ”Jos kaikki kivunhoitomenetelmät ovat käytössä, kipu on yleensä varsin hyvin hallittavissa. Elämän merkityksettömyys ja arvokkuuden tai toimintakyvyn menetys ovat usein käytet¬tyjä eutanasian perusteita, mutta onko eutanasia tällaisissa tapauksissa oikea ratkaisu?”

Eduskunnan pyytämässä asiantuntijalausunnossa Suomen lääkäriliitto on juridisin ja eettisin perustein todennut, ettei eutanasiaa tule laillistaa. Eutanasia ei ole hoidollinen toimi, eikä siten kuulu terveydenhuoltoon. Maailman lääkäriliitto on syksyllä 2018 uusinut eutanasiaa koskevan julistuksensa ja toistaa siinä vahvan vastustuksensa eutanasiaa kohtaan. Eutanasiaa toteuttavat lääkärit toimivat vastoin lääketieteen etiikan perusarvoja

Alankomaissa ja Belgiassa eutanasian rangaistavuus arvioidaan jälkikäteen. Tätä eutanasiaa käsitelleessä kansalaisaloitteessa ehdotettiin myös Suomeen. Potilaalle ei jäisi valitusoikeutta ja muutoksenhakumahdollisuutta (HS 03.01.2019).

Toimittaja Aholan päättää kirjoituksensa näin ”eutanasia pitäisi sallia parantumattomalle sänkypotilaalle, jos itse pystyy päättämään tai läheiset niin haluavat” Läheiset? Haluavat? Kahvikuppi meinasi kädestä pudota.

Ahola myös viittaa kirkkohallituksen diakonian ja sielunhoidon asiantuntija Irene Nummelan kirjoitukseen kirkon nettisivuilla. Monipuolisesti kuolemaa käsittelevässä kirjoituksessa ei ole sanaakaan armomurhasta eli eutanasiasta. Nummela päättää diakoniaplus sivulla 16.11.2019 puheenvuoronsa näin:

”Kuolemaa ajatellessa, omaa ja läheisten, ei kannata antaa epätoivon täyttää sydäntä, vaan saamme muistaa iankaikkisen elämän toivoa Jeesuksessa Kristuksessa ja elää tätä päivää läheistemme kanssa ja kiittää siitä elämän lahjoittajaa, Luojaamme.”

Heikki VäisänenKuusamo