Marjo ja Vesa Määttä kier­si­vät vuosia Lapissa kat­so­mas­sa igluja ennen kuin us­kal­si­vat in­ves­toi­da yli 2 mil­joo­naa euroa 11 uuteen mökkiin – tu­ris­tien toi­vei­den mu­kai­ses­ti ne ovat ho­tel­li­ta­soa

Marjo ja Vesa Määtän huomioiden mukaan mökkimajoituksen toivotaan nykyään olevan hotellitasoa.
Marjo ja Vesa Määtän huomioiden mukaan mökkimajoituksen toivotaan nykyään olevan hotellitasoa.
Kuva: Mikko Halvari

Rukan Salongin alueelle valmistuu peräti 11 uutta kelomökkiä jouluun mennessä. Ison-Veskan rannalle rakennetaan kymmenen lasikattoisen mökin uusi mökkikylä Villa Veskanranta ja Saukkolammen rantaan iso hirsihuvila vuosi sitten tulipalossa tuhoutuneen mökin korvaajaksi. Uusissa mökeissä on kaikkiaan 70 vuodepaikkaa, kun nyt Salongin mökeissä niitä on 220. Investoinnin arvo on 2,3 miljoonaa euroa.

Yrittäjä Marjo Määtän mukaan investointipäätöksen takana on vuosien suunittelu.

– Monta vuotta on kierretty Vesan (Määttä) kanssa Lapin kohteita katsomassa, miten siellä rakennetaan igluja. Aika monessa on vietetty yökin. Me halutaan tarjota jotain enemmän kuin pelkkä yksi yö. Pitää olla sellaiset fasiliteetit, että siellä voi viipyä vaikka koko viikon.

Määtän mukaan varsinkin kansainväliset asiakkaat ovat nyt pariskuntia tai pieniä perheitä, jotka hakevat pienempää, laadukasta majoitusta. Ison-Veskan rannalle rakennetut mökit ovat 55-neliöisiä.

– Ympärivuotisuus ollut se yksi ajatus ja järven ranta on tärkeä elementti. Mökeissä voi ihailla keskiyön aurinkoa sängyn päältä ja järvi on lähellä. Pääsee uimaan ja kalastamaan.

Saukkolammen rantaan puolestaan nousee liki 200-neliöinen kuuden makuuhuoneen hirsitalo. Yksi Rukan Salongin huviloista tuhoutui tulipalossa vuosi sitten ja omistajat saivat luvan rakentaa uuden mökin eri paikkaan.

Määtän huomioiden mukaan mökkimajoituksenkin toivotaan nykyisen olevan hotellitasoa. Jokaista makuuhuonetta kohti halutaan oma kylpyhuone ja elävää tulta tahdotaan ihailla takassa. Lisäksi isostakin mökistä täytyy löytyä niin iso ruokapöytä, että koko sakki mahtuu sen ääreen syömään.

– Joka makuuhuonessa on oma kylpyhuone. Oikeastaan se toive on ollut kansainvälisillä asiakkailla aika pitkään. Ensin kysytään mökin kokoa, sitten makuuhuoneiden määrää ja seuraava kysymys on, montako kylpyhuonetta mökistä löytyy. Vaikka perheet matkustaa yhdessä, halutaan omaa yksityisyyttä ja oma kylpyhuone sitä tuopi, Määttä sanoo.

Kymmenen lasikattoisen mökin rakentaminen tulee Määtän mukaan maksamaan 1,6 miljoonaa euroa. Yrittäjät ovat suunnitelleet mökit ja niiden sisustuksen pääasiassa itse. Uusi mökkikylä sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Salongin muista mökeistä sekä palveluista.

Ensimmäiset mökit valmistuvat lokakuun puolivälissä ja loput jouluksi. Ensimmäiset matkailijat tulevat joulukuun alussa ja Määtän mukaan varauksia talvelle on jo tehty yllättävän hyvin.

– Ei tietenkään olisi lähdetty investoimaan, jos ei matkanjärjestäjiltä olisi ollut ennakkovarauksia.

Kansainväliset asiakkaat ovatkin varaustensa kanssa yleensä ajoissa.

– Matkanjärjestäjät ovat ymmärtäneet, että varaukset pitää tehdä ajoissa, jos halutaa juuri tiettyyn kohteeseen ja juuri tietynlaiseen majoitukseen.

Ympärivuotisuus ollut se yksi ajatus ja järven ranta on tärkeä elementti. Mökeissä voi ihailla keskiyön aurinkoa sängyn päältä ja järvi on lähellä.

Uusien mökkien rakentamisen myötä Salonkiin palkataan lisää työntekijöitä joka toimipisteeseen.

– Kultalan ravintolaan tulee lisää porukkaa ja tarvitaan lisää myös siivoojia.

Ensi talven matkustajamäärät tulevat Määtän mukaan varmasti kasvamaan koko Rukalla.

– Sehän lyö haasteita palvelupuolelle ja henkilökuntapuolelle. Rukalla on hyvä maine laadukkaitten palveluiden tuottajana. Täytyy pitää huoli siitä maineesta, että pystytään tuottamaan ne palvelut. Odotetaan vilkasta talvea ja ennakkovarausten perusteella sellainen on tulossa.