Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Juuri nyt: Hyvälle tyy­pil­le 500 euroa – tai­val­kos­ke­lai­nen puu­ta­va­ra-au­ton­kul­jet­ta­ja Juha Par­viai­nen sai Met­sä­mies­ten Säätiön sti­pen­din

Toimittajalta: On­nel­li­suus koostuu useista eri pa­li­kois­ta – ei ole väärin unel­moi­da niistä kai­kis­ta

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Me­la­noo­ma on iho­syö­vis­tä vakavin ja sen esiin­ty­vyys on yleis­ty­nyt, mutta samalla taudin ennuste on pa­ran­tu­nut – Au­rin­gol­ta suo­jau­tu­mi­nen edel­leen paras keino pie­nen­tää riskiä

Erityisesti nuorilla aikuisilla ja keski-ikäisillä naisilla havaittu melanooma on yleistynyt. Ihosyövistä yleisin on edelleen tyvisolusyöpä eli ihon basaliooma.

Auringon uv-säteilyltä suojautuminen pienentää kaikkien ihosyöpien riskiä. Arkistokuva.
Auringon uv-säteilyltä suojautuminen pienentää kaikkien ihosyöpien riskiä. Arkistokuva.
Kuva: Heikki Sarviaho

Melanooman esiintyvyys on viime vuosien aikana lisääntynyt. Melanooma syntyy pahanlaatuisiksi muuntuneista melanosyyteistä eli ihon pigmenttiä tuottavista soluista.

– Monet eri tekijät voivat vaikuttaa siihen, että melanosyyttisolu muuttuu pahanlaatuiseksi. Näistä keskeisimpiä ovat auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttamat muutokset eli mutaatiot soluun, kertoo Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Suvi-Päivikki Sinikumpu.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.